Topopleiding tilt blokfluiteducatie Noord-Nederland naar hoger niveau

0
1755
foudgum dinie goedhart fluiten 3

FOUDGUM – Wie in Noordoost Friesland denkt aan de blokfluit, denkt direct aan Dinie Goedhart. De kans is eveneens groot dat wie ooit blokfluit heeft gespeeld, dit van Goedhart heeft geleerd. In 1991 richtte Goedhart Instituut Flauto Nuovo en Stichting Flauto Nuovo op, een stichting die als doel heeft het publiek kennis te laten nemen van de veelzijdigheid van de blokfluit en zijn muziek. Ondertussen heeft Goedhart vele kinderen en volwassenen blokfluit leren spelen. In de afgelopen jaren organiseerde de stichting honderden optredens voor haar leerlingen, werden projecten op poten gezet als ‘Vivaldi in Dokkum’, waarbij een orkest werd samengesteld van tientallen blokfluitisten en nam Dinie met leerlingen deel aan concoursen door het hele land.

Peter B. van Houten, de man van Dinie Goedhart, begon zo’n drie jaar geleden de kleinste en noordelijkste academie voor figuratieve schilderkunst. ‘In de kunsteducatie wordt weinig meer gedaan aan de figuratieve kunst. Peter heeft allerlei kennis over deze vorm van kunst die hij graag over wilde brengen. Zo ontstond het idee voor de academie. Dat vond ik zo leuk dat ik zelf ook iets dergelijks op poten wilde zetten, maar dan voor blokfluitisten.’ Ook het gebrek hier in het noorden aan goede vooropleidingen voor blokfluit voor het conservatorium was een drijfveer om een soort vooropleiding te starten. Een jaar nadat Van Houten met ‘de Foudgumse school’ begon, startte Goedhart met de Topopleiding, een opleiding voor blokfluitisten die meer wilden. ‘Samen met de docentes Stella Boggia en Anneke Hoekman verzorgen wij een zaterdag in de maand lessen, waarin er in een cyclus van twee jaar de complete muziekgeschiedenis doorlopen wordt. De Topopleiding is een goede vooropleiding voor het conservatorium, maar we kunnen geen garanties bieden dat als de opleiding afgerond is de leerling ook direct kan doorstromen naar het conservatorium. Ook voor volwassen gevorderde blokfluitisten is de opleiding zeer geschikt. ‘Volwassenen zien de opleiding vaak als een verdieping van hun studie.’

Dat Anneke Hoekman één van de docenten is aan de Topopleiding is voor Goedhart best bijzonder. Hoekman heeft namelijk het blokfluiten bij haar geleerd. ‘Toen zij haar conservatorium en master haalde was ik ontzettend trots op haar. Ze is een hele goede docente geworden.’

Momenteel doen er dertien talentvolle leerlingen mee aan de Topopleiding. Een aantal van hen heeft de ambitie om een opleiding aan het conservatorium te gaan volgen. ‘Maar er doet ook een meisje mee dat in eerste instantie wel die ambitie had, maar door middel van de Topopleiding er achter is gekomen dat ze toch liever een andere kant opgaat. Het is alleen maar goed dat ze daar in dit traject achter is gekomen.’

In de lessen wordt er aandacht besteed aan de techniek, theorie, muziekgeschiedenis, samenspel, luisteren naar muziek en solfège, het trainen van je oren. Maar ook plezier beleven in het musiceren is enorm belangrijk. Geregeld komen er gastdocenten naar Foudgum om gastlessen te geven. ‘Het is fantastisch om deze gastdocenten te mogen verwelkomen en hen met de leerlingen aan de slag te laten gaan. Het zijn grote namen in de blokfluitwereld. Erik Bosgraaf, die in 2010 de Nederlandse Muziekprijs won, was hier vorig jaar in februari.

Aan het einde van het cursusjaar geven de leerlingen van de Topopleiding gezamenlijk een slotconcert. ‘Vorig jaar gaven we een concert in de Grote Kerk in Dokkum. De kerk zat toen bijna vol.’

‘Het talent in iemand ontdekken krijg ik een ontzettende kick van. Ik heb wel eens een leerling gehad die maar niet kon tellen. Na een aantal jaar lukte het ineens wel en speelde ze de sterren van de hemel. Dat vind ik fantastisch.’