Vet Oud! steekt geschiedenis voor jongeren in nieuw jasje

0
227
Burgum - Geschiedenisleraren schrijven boek

BURGUM – Een boek uitbrengen is de grote droom van velen. Een droom die voor Aant-Jelle Soepboer uitgekomen is. Samen met oud-studiegenoot Richard Zuiderveld schreef hij ‘Vet Oud!’, een verhalenbundel van vijfentwintig verhalen voor jeugd over de Nederlandse geschiedenis. ‘Dat moment dat je voor het eerst je boek in handen hebt, dat is zo cool!’

Aant-Jelle is leraar geschiedenis en aardrijkskunde aan csg Liudger in Burgum. Al tijdens hun studie docent geschiedenis constateerden Aant-Jelle en zijn studiegenoot Richard dat er weinig gelezen werd door jongeren, ook de interesse in geschiedenis is bij veel leerlingen ver te zoeken. Daar wilden zij graag verandering in brengen. ‘Ik denk dat de interesse voor geschiedenis valt of staat met de manier waarop de leraar het verhaal overbrengt. Wanneer een verhaal zo wordt vertelt dat leerlingen er een beeld bij hebben zullen zij de belangrijke details ook beter onthouden.’

Richard en Aant-Jelle schreven in hun vrije tijd al veel verhalen en besloten deze bij elkaar neer te leggen en te kijken of er een uitgever geïnteresseerd was in een informatieve, maar spannende bundel die de jeugd weer aan het lezen brengt. Daarbij omschreven ze hoe zij het boek het liefst in de schappen zagen liggen; betaalbaar voor jongeren en op een eigentijdse wijze vormgegeven. Karakter Uitgevers reageerde direct positief waarna het werk kon beginnen. De verhalen voor het boek werden geschreven, de tekenaar werd aan het werk gezet en niet veel later kon de vormgever aan de slag met al het materiaal.

Het boek is dan ook niet een standaard geschiedenisboek geworden met lappen tekst en een hoop jaartallen. Het boek telt tien hoofdstukken, in elk hoofdstuk wordt een tijdperk uit de Nederlandse geschiedenis uitgediept. In de inleiding van het hoofdstuk krijgt de lezer feitelijke informatie over de tijd, daarna wordt door middel van een verhaal uitgebeeld hoe het leven er in de betreffende tijd uitzag. De verhalen gaan deels over fictieve personen en deels over bestaande personen, de hoofdrol wordt in ieder verhaal gespeeld door een jongere. ‘In het verhaal over de VOC vaar je met de jonge Wieger mee op een VOC-schip. In het verhaal over Eise Eisinga is Eise zelf de hoofdpersoon in het verhaal, maar dan wel de Eise in zijn jeugdjaren.’

Naast de feitelijke inleiding en het beeldende verhaal wordt het hoofdstuk opgevuld met tekeningen, plaatjes, museumtips en wist-je-datjes. Als afsluiting van het hoofdstuk wordt het tijdperk nog eens kort samengevat en wordt er vooruitgekeken op het volgende hoofdstuk, zo vormt het boek een rode draad door de Nederlandse geschiedenis.

De reacties op het boek, dat vlak voor Sinterklaas uitkwam, waren overweldigend. ‘De eerste druk was binnen zes weken uitverkocht en de reacties waren alleen maar lovend. Van een vader wiens dochter al moeite heeft met het uitlezen van de Donald Duck hoorden we dat ze ‘s avonds het boek meenam naar bed om daar nog even verder te lezen. Ook op de school waar Richard lesgeeft is erg positief gereageerd op het boek. Er werden meteen vijftig exemplaren aangeschaft om op te nemen in hun lesmateriaal.’

Het boek mag dan prima materiaal zijn voor middelbare scholieren, ook voor kinderen van de basisschool blijkt Vet Oud! zeer geschikt. ‘Zeker om voor te lezen! Zelfs de ouders vinden de verhalen erg leuk en leerzaam’ zegt Aant-Jelle. Het grote succes zorgde ervoor dat de tweede druk nu te koop is voor de vriendelijke prijs van vijftien euro. En wie weet volgt er zelfs een tweede deel.

Ook is Vet Oud! nu actief op het internet, volg het boek via Twitter of Facebook (www.facebook.com/vetoud) voor meer informatie en blijf op de hoogte van het boek en de geschiedenis.