Aandacht vanuit Tweede Kamer voor LFG

0
18
Henk Nijboer bezoekt LFG 2

“Het probleem is nog steeds niet bespreekbaar”

GRIJPSKERK/NIEHOVE – Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) bracht afgelopen zaterdag een werkbezoek aan de Belangengroep Laag Frequent Geluid (LFG). Het Kamerlid liet zich bijpraten over de laatste stand van zaken en wilde van de gedupeerden weten wat zij van hem als volksvertegenwoordiger verwachten. Het werd een middag waarbij niet alleen Nijboer, maar ook Statenlid Bert Dieters en raadsleden André Hatzman en Minko Jansma met de ‘oren op de feiten’ werden gedrukt.

Al acht jaar probeert de belangengroep het laagfrequent geluid onder de aandacht te brengen. Betteke de Haan vertelt: “Wij voelen hier trillingen en bevingen. Het is gewoon onveilig. Laatst voelde ik de grond onder mijn voeten gewoon trillen. Dan denk ik: wat nou als er zo’n buis scheurt?” Ze wijst daarbij op een beving die in januari bij Lauwerszijl plaatsvond. Volgens De Haan is het geluid ’s nachts erger dan overdag. “Om vier uur ga ik al mijn bed uit. Het is verschrikkelijk. Het is eigenlijk nooit stil.”

Kritiek is er vanuit de belangengroep over een eerder uitgekomen rapport, dat volgens hun door verschillende engineers gekraakt wordt. Dirk van de Plas: “Ze zijn in de verkeerde periode gaan meten. Het was een overgangstijd en dan is het geluid veel minder. Het is vreselijk dat één rapport leidend is in zo’n discussie. Ik ben hierdoor mijn baan kwijtgeraakt en heb nog maar een derde van de energie die ik eerst had. Ik slaap niet meer. Ik kan gewoon bijna niks meer.” De belangengroep vreest dat de overlast de komende maanden groter wordt, als ook Russisch gas langs het station in Grijpskerk naar Alkmaar gepompt gaat worden.

De club pleit dan ook voor onafhankelijk onderzoek. Daarbij moet volgen Van der Plas gekeken worden naar de gezondheidsschade die mensen ondervinden. “Ongeveer 2,5% van de mensen is gevoelig voor dit geluid. Dat betekent dat tientallen mensen in deze regio er last van hebben. Het probleem is alleen dat het niet bespreekbaar gemaakt kan worden omdat mensen dan denken dat je gek bent. Ook weten huisartsen niet precies wat het is. Mensen denken vaak aan simpele hoofdpijn, maar in feite komt dat gewoon door het laagfrequent geluid. Laat de overheid eens een enquête houden. Dan wordt pas echt duidelijk hoeveel mensen er last van hebben.”

Om te laten zien waar het geluid vandaan komt moeten volgens het duo onderzoeksmethodes uit het buitenland gehaald worden. De Haan: “Er zijn in Japan machines waarmee ze in één keer kunnen laten zien waar het geluid vandaan komt. Als wij die hier hebben, weten we meteen waar de bron zit. Binnen twee weken kunnen we dan al actie ondernemen. Het kan bijvoorbeeld al verbeteren als de apparaten beter op elkaar afgestemd worden.”

Voor Kamerlid Nijboer was het bezoek aanleiding om bij minister Henk Kamp (VVD) nog eens extra aan te dringen op het onderzoek naar de aardbevingen in Groningen. Volgens Nijboer moet daarbij de situatie rond het station in Grijpskerk ook bekeken worden. Daarnaast wil hij duidelijkheid over de gevaren van laagfrequent geluid voor omwonenden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here