CDA Grootegast wil scholen behouden

0
10

GROOTEGAST – Als het aan het CDA ligt, blijft elk dorp in de gemeente zijn school houden. De partij reageert hiermee op een plan van de Onderwijsraad, dat stelt dat alle scholen met minder dan 100 leerlingen gesloten moet worden. Volgens de partij moet het college een brief schrijven aan de verantwoordelijk Staatssecretaris. Ook hoopt de partij op steun van andere gemeenten in het Westerkwartier.

“In het coalitieakkoord hebben we afgesproken dat elk dorp een school, dorpshuis en sportvoorziening moet houden. Dat hebben we toen gezegd omdat we het gevoel hadden dat het wel eens onder druk kon komen te staan,” zegt Harry van der Tuin. “Inmiddels hebben we het gedonder in Visvliet gezien en is er de leerlingennorm van 80 bij Penta Primair. Dat werd overigens eerst ontkend, maar later kwam de aap uit de mouw.”

Volgens Van der Tuin ‘slaat het nergens op’ dat kleine scholen geen kwaliteit kunnen bieden. “Er wordt gesteld dat kleine scholen automatisch meer problemen hebben. Dat is gewoon niet waar. Kijk maar naar het voortgezet onderwijs waar de scholen te groot zijn geworden.” Volgens de CDA’er kan er beter naar het personeelsbestand gekeken worden als er toch bezuinigd moet worden. “Toen ik nog in Kornhorn op school zat gaf de directeur les aan klas 6. De overige taken deed hij dan erbij. Nu heb je naast een directie ook een overhead en allerlei managers. Daar kun je ook op bezuinigen.”

Van der Tuin gelooft niet in de leerlingenprognoses die opgesteld zijn. “Je weet gewoon niet wanneer iemand geboren gaat worden. Daar kun je echt geen prognoses voor maken. We hebben nu al vijf jaar te maken met een economische crisis en dat zorgt ervoor dat er even minder kinderen worden geboren. Die dip zet zich echt geen 30 jaar door. Als het straks weer beter wordt gaan mensen weer aan kinderen denken.”

Volgens de voorman van het CDA zal de komende jaren de trek naar de Randstad afnemen. “Als wij hier straks supersnel internet hebben kunnen mensen gewoon thuis gaan werken. Het argument om dan naar de Randstad te verkassen verdwijnt. Waarom zou je in een stad gaan wonen als het ook in een dorp goedkoper en met meer rust kan?”

Om de zaak kracht bij te zetten dient de partij vanavond een motie in tijdens de gemeenteraadsvergadering van Grootegast. Strekking is dat elk dorp zijn school moet houden. Van der Tuin: “Wij hebben dit standpunt al vaker verkondigd, maar het is nu noodzaak dat ook andere partijen kleur bekekenen.” De voorman van het CDA rekent op brede steun voor zijn motie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here