FNP wil duidelijkheid over gevaren aardgaswinning

0
16

BUITENPOST – De fractie van de FNP in de gemeenteraad van Achtkarspelen wil van het college weten of er aardgas gewonnen wordt binnen de gemeentegrenzen en wat de mogelijke gevolgen ervan zijn. Ook wil de partij dat schades, die voortkomen uit aardbevingen ten gevolge van de mogelijke aardgaswinning, vergoed worden.

Fractievoorman Sjoerd Groenhof vertelt: “Ik heb het idee dat ik wel eens wat velden zie als ik door de gemeente rijd, maar ik weet het niet zeker. Dat is de reden dat ik eerst van het college wil weten of er hier aardgas gewonnen wordt.” Volgens de FNP’er is het nodig om juist nu kritische vragen te stellen. “In Groningen zijn meerdere aardbevingen geweest. We moeten nu een piketpaal slaan. Ik ben niet alleen volksvertegenwoordiger voor nu, maar ook voor de toekomstige generaties die hier zullen opgroeien.”

Als er gas gewonnen wordt wil Groenhof ook weten of er sprake is van bodemdaling. “Misschien is de bodem al gezakt,” zegt hij. “In de toekomst kan dat misschien nog erger worden. Ik vind dat er duidelijkheid gegeven moet worden. Ook moet de schade allemaal vergoed worden.” De fractievoorzitter pleit voor een omgekeerde bewijslast. “Nu moeten mensen allerlei kosten maken om te kunnen bewijzen dat ze schade hebben door de aardbevingen. Zelf hebben ze niet de kennis, maar de NAM wel. Laat hen maar bewijzen dat de schade niet door de aardbevingen komt.”

Groenhof vindt dat de schade betaald moet worden uit de baten van de aardgaswinning. “Voor de Staat wonen wij in een periferie. Minder dan 1% van de aardgasbaten komen terug naar dit deel van het land. Dat vind ik echt verschrikkelijk. De Randstad krijgt maar liefst 80% en zelfs het zuiden krijgt meer. De zuidelijke politiek doet het dus beter dan die uit het noorden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here