Toonkunstkoor Dokkum e.o. speelt hoogtepunten uit Matthäus Passion

0
7
DOKKUM - Toonkunstkoor

DOKKUM – Het is de eerste keer voor het Toonkunstkoor uit Dokkum en omstreken dat zij buiten Dokkum een groot optreden gaan geven. Door een samenloop van omstandigheden konden zij niet in de Grote Kerk in Dokkum terecht, wat eigenlijk hun thuisbasis is voor concerten. Vanwege het grote ledenaantal dat van buiten Dokkum komt werd er toen gekozen voor locaties buiten Dokkum. Op 17 maart vinden er twee concerten plaats, ’s middags in de Kruiskerk in Bergum, en ’s avonds in de Lantearne in Surhuisterveen. Het belooft een bijzonder concert te worden, niet in de laatste plaats vanwege de laagdrempeligheid van het concert.

‘Wij hebben er bewust voor gekozen om niet de gehele Matthäus Passion te gaan doen. Voor veel mensen, ook mensen die van koormuziek houden, is het een hele stap om naar een Matthäus Passion toe te gaan. De aria’s zijn prachtig, maar maken wel dat het een lang geheel wordt, en daar moet je maar net van houden.’ Ans Hof, bestuurslid van het koor is enthousiast over de bewerking van het gehele oratorium naar het Passieconcert. ‘Een complete Matthäus Passion duurt ongeveer drie uur, en dat is een hele zit. Ons concert gaat ongeveer een uur en een kwartier duren, waardoor het voor veel mensen veel prettiger wordt om naartoe te gaan.’

Voor het concert is gekozen om de aria’s te schrappen en in plaats van de recitatieven te zingen deze verhaallijn volgens het evangelie van Mattheüs te laten vertellen. Hierdoor wordt de voorstelling een stuk laagdrempeliger voor mensen die ‘de zit te lang vinden’.

‘Bij het concert worden we begeleid door de broers Euwe en Sybolt de Jong op harmonium, een traporgel. Deze broers vormen sinds hun studietijd aan het conservatorium een orgelduo dat prachtig speelt. De harmoniums waar zij ons op gaan begeleiden hebben een bijzonder eigen geluid dat goed past van de hoogtepunten uit de Matthäus Passion. Wij zijn bijzonder blij dat zij ons gaan begeleiden,’ zegt bestuurslid Jelle Wagenaar.

Het Toonkunstkoor van Dokkum telt momenteel 68 enthousiaste leden. Het koor heeft eerder de complete Matthäus Passion gespeeld. ‘Het is het meesterwerk van J.S. Bach. Of je nou iets hebt met de tekst en de boodschap of niet, als je niet geraakt wordt door de tekst dan wordt je wel geraakt door de muziek. Ik ken zelfs mensen die het slotkoraal over de dood en graflegging van Jezus niet eens kunnen zitten, zo geëmotioneerd raken zij hiervan,’ zegt Wagenaar.

Het is inmiddels al een tijd geleden dat het Toonkunstkoor werken uit de Matthäus Passion gespeeld heeft. De laatste keer was nog voordat de huidige dirigent Daniël Rouwkema voor het koor stond. ‘Rouwkema is al een tijd met ons aan het werken aan de uitspraak, samenzang en de koorklank. Dit alles samen maakt het een prachtig geheel om naar te luisteren.’ Aldus Hof.

Het concert is voor veel mensen de uitgelezen kans om eens kennis te maken met de Matthäus Passion. ‘Veel mensen zijn erg nieuwsgierig naar de Matthäus Passion, totdat zij horen dat deze maar liefst drie uur duurt. In het Passieconcert maken we gebruik van alle hoogtepunten hieruit, vertellen we ook het hele verhaal van het evangelie van Matthäus maar hoeft men er niet over in te zitten dat het een te lange zit wordt. Ook voor jongeren is dit concert prima te doen.’

Kaarten voor het concert kosten €10,- en zijn verkrijgbaar bij Zalencentrum ‘de Stryp’ in Bergum, bij Douma’s boekhandel in Surhuisterveen, bij de leden en bij de beide kerken waar het concert wordt opgevoerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here