Een garage in Briltil

31
203
Ongenode Gast Oranjeboys 1

Datum: 1 maart 2013

Tijd: 21:00 uur

Het is donderdagmiddag als de mailbox piept: Brand Bos met een mededeling. Een dag later is de reünie van de Oranje Boys. De reis naar het EK van afgelopen jaar gaat grondig geëvalueerd worden en misschien komen er wel plannen voor volgend jaar. Alles onder het genot van een hapje en een drankje. Gesponsord dit keer, want voor de (onbedoelde) veroorzaakte media-aandacht, kregen de mannen een schaal met hapjes van Slagerij Boersema uit Grijpskerk.

Het is 21:00 uur als de mannen stuk voor stuk binnendruppelen in een garage in Briltil. Het is dezelfde plek waar inmiddels alweer vier jaar geleden het WK in Zuid-Afrika op de voet gevolgd werd. Al snel staat het bier op tafel en voor de Ongenode Gast is er cola. Zoveel zelfs dat Luit Kuipers het glas iedere keer weer volschenkt als het nog maar net leeg is. Gastvrije mensen dus daar in Briltil.

Snel start Brand de laptop op. De mannen scharen zich rond het scherm, maar kijken met een schuin oog naar de televisie. Daar is op dat moment net een voetbalwedstrijd te zien. Ondertussen komen de sterke verhalen los. Die van Tonny Croezen bijvoorbeeld. Het gaat over de trom, hét handelsmerk van de Oranje Boys. Het grote gevaarte ging op de heenweg met gemak mee, maar op de terugweg waren er problemen. “We moesten ineens 300 euro voor dat ding betalen,” zegt Tonny. “Wij natuurlijk meteen met z’n allen naar die balie toe. De chef moest erbij komen en na een paar keer lief lachen mocht de trom, die zei Barabam noemen, ineens voor dertig euro mee. Een koopje!”

De foto’s verschijnen ondertussen op het scherm. Vanuit de trein, het vliegtuig en op de weg. Tonny: “In Oekraïne geldt bij wegwerkzaamheden het recht van de sterkste. In Nederland wordt je keurig naar één baan geleid, maar daar is het drukken. Overal zitten gaten in de weg. Het land is echt heel arm.” Na een lange reis kwam de groep in Charkov aan. Wat ze toen nog niet wisten, was dat hun hotel eigenlijk een hoerenkeet was. “Meteen hebben we de volgende dag een plan de campagne gemaakt, want daar wilden we natuurlijk niet blijven slapen,” lacht Brand.

In de stad zelf wisten de mannen uiteindelijk een eigen fanzone te creëren. Brand: “We mochten met de trom niet de fanzone in. Dat vonden ze te gevaarlijk. Daarom zijn we maar net buiten die plek op een terras gaan zitten. Het werd uiteindelijk de drukste plek langs de route. Iedereen wilde met de trom op de foto of er even op slaan. Af en toe moesten we gewoon een pauze inlassen om bij te komen. In ploegendienst gingen we met ze op de foto.” Terwijl de mannen het verhaal keurig vertellen, verschijnen op het scherm foto’s van schaars geklede vrouwen. “Ja, het was heel zwaar!” lacht Tonny.

Op het scherm gaan de foto’s maar door. In totaal zijn er in de week dat de heren er waren zo’n 1000 gemaakt. Alles en iedereen moest het ontzien als de mannen eraan kwamen. Zo ook een huwelijksfeest. Tonny: “Daar wilden we natuurlijk wel even bij zijn. Samen met de bruid en bruidegom zijn we op de foto gegaan. Ze vonden het fantastisch! Later waren we ook op de verjaardag van een 50-jarige vrouw: weer één groot feest!”

Volgend jaar zouden de heren naar Brazilië willen, maar ze vrezen dat het er niet inzit. Tonny: “Normaal gesproken kost een ticket naar Zuid-Afrika tussen de 600 en 800 euro. Tijdens het WK ging dat omhoog naar 1200 tot 1500 euro. Zo’n zelfde verhoging zit er al aan te komen voor Brazilië. Dat is voor ons gewoon niet te doen. Ook moet je dan eigenlijk twee tot drie weken blijven. Anders kan het gewoon niet uit.” Toch houden de mannen een slag om de arm. “Als we een sponsor vinden, dan gaan we wel. We hebben al bewezen dat we goed reclame kunnen maken. Onze foto’s stonden overal. In alle kranten en ook op de site van Manchester. Het was prachtig!” Mocht het onverhoopt niet lukken, dan wil de groep naar de Olympische Spelen in Sotsji om daar de tien kilometer bij te wonen.

Ongenode Gast Oranjeboys 3

Ongenode Gast Oranjeboys 4

31 REACTIES

 1. Hello! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 2. Hi! I just would like to give you a big thumbs up
  for the excellent info you have here on this post.

  I will be coming back to your blog for more soon.

 3. I simply want to say I am newbie to blogging and site-building and really enjoyed you’re blog site. Very likely I’m planning to bookmark your website . You absolutely have fabulous well written articles. Regards for sharing with us your webpage.

 4. What i don’t realize is actually how you’re not really much more well-liked than you might be now. You’re so intelligent. You realize therefore considerably relating to this subject, produced me personally consider it from so many varied angles. Its like men and women aren’t fascinated unless it is one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs excellent. Always maintain it up!

 5. Hey there! Someone in my Myspace group shared this website
  with us so I came to take a look. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to
  my followers! Great blog and brilliant design.

 6. One more thing I would like to state is that instead of trying to accommodate all your online degree programs on days and nights that you conclude work (since the majority people are fatigued when they return), try to arrange most of your lessons on the saturdays and sundays and only a couple of courses for weekdays, even if it means a little time away from your saturday and sunday. This is really good because on the week-ends, you will be extra rested and also concentrated upon school work. Thx for the different tips I have mastered from your weblog.

 7. Hey There. I found your blog the use of msn.
  This is a really well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to learn more of your useful information. Thanks for the post.
  I will certainly return.

 8. Thanks, I have just been looking for info about this subject for ages and yours is the best I’ve found out so far. But, what about the conclusion? Are you certain concerning the source?

 9. Good site! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day!

 10. I have been browsing online greater than 3 hours these days, but I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It’s lovely price sufficient for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made excellent content material as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 11. I have observed that in the world the present day, video games would be the latest popularity with kids of all ages. Often times it may be out of the question to drag your son or daughter away from the games. If you want the very best of both worlds, there are plenty of educational activities for kids. Good post.

 12. Fantastic post however , I was wanting to know if you could write a litte more on this subject? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more. Cheers!

 13. Wonderful post but I was wondering if you could write a litte more on this subject? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further. Appreciate it!

 14. you’re truly a excellent webmaster. The website
  loading pace is amazing. It seems that you are doing any distinctive trick.
  Also, The contents are masterpiece. you have performed a wonderful activity on this matter!

 15. Thank you for every one of your hard work on this website. My aunt delights in engaging in investigation and it’s really easy to understand why. All of us learn all of the lively way you present worthwhile guides through your blog and therefore increase participation from other individuals on this topic while my simple princess is undoubtedly discovering a great deal. Enjoy the rest of the new year. You have been doing a terrific job.

 16. I haven’t checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I’ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 17. Thanks for your write-up. I also think that laptop computers have become more and more popular currently, and now are often the only sort of computer used in a household. This is due to the fact that at the same time that they’re becoming more and more affordable, their processing power keeps growing to the point where these are as potent as desktop computers coming from just a few years ago.

 18. Thanks for these guidelines. One thing I should also believe is the fact credit cards presenting a 0% apr often lure consumers along with zero interest rate, instant acceptance and easy internet balance transfers, nonetheless beware of the number one factor that will certainly void your 0% easy streets annual percentage rate plus throw one out into the terrible house rapidly.

 19. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 20. My brother suggested I might like this blog.
  He was entirely right. This post actually made my day.
  You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here