Home Geen categorie Kou grootste hindernis tijdens Biddle Survivalrun

Kou grootste hindernis tijdens Biddle Survivalrun

0
Kou grootste hindernis tijdens Biddle Survivalrun

‘Se binne net wiis!’

KOOTSTERTILLE – IJs- en ijskoud. De omstandigheden van de Biddle Survivalrun die op zondag 10 maart plaatsvond rondom Kootstertille hadden niet zwaarder kunnen zijn. De deelnemers hadden te kampen met harde, snerpende oostenwind, sneeuw en een gevoelstemperatuur van -10. Er hadden zich voor de run ruim 1150 mensen opgeven. Hiervan namen ruim 1000 mensen ook daadwerkelijk deel aan het evenement. De Survivalrun staat landelijk bekend als een loodzware run, en de omstandigheden maakten het er al niet makkelijker op.

Tijdens de Biddle Survivalrun werd ook het Open Nederlands Kampioenschap Top Survival Circuit gehouden. Dit was de eerste keer dat de organisatie van de Biddle Survivalrun de organisatie van het NK TSC in handen had. De deelnemers aan het NK TSC moesten een parcours afleggen van zeventien kilometer, met daarop maar liefst 68 hindernissen te overwinnen. De ene hindernis was zwaarder dan de ander. Op sommige plaatsen hoefden de deelnemers ‘slechts’ over een balk te klimmen of onder een stapel pallets door te kruipen, op andere plaatsen moesten zij via een touw over een gedeelte van het kanaal zien te komen of met boomstammen op het schouder een gedeelte van het parcours afleggen. Jochum Bruggink uit het Limburgse Venlo werd Nederlands Kampioen. Hij wist de run in een tijd van een uur, vijf minuten en eenenvijftig seconden af te leggen. Bij de vrouwen won Jia-Lian Yin, met een tijd van drie uur en eenentwintig minuten. In totaal eindigde zij als achtentwintigste, en was volgens de uitslagpagina op de website van de Survivalrun de enige vrouw die de finish wist te halen. De Friese favoriet, Kerst Wind uit Oosterzee, werd tweede en de lokale favoriet Piet Mulder uit Kollumerzwaag werd elfde.

Het startschot voor het NK TSC werd gegeven door burgemeester Gerben Gerbrandy van Achtkarspelen.

In voorgaande jaren bij de Biddle Survivalrun werden de survivallers door veel toeschouwers aangemoedigd. Dit jaar lieten de toeschouwers het wat afweten. Veel mensen kwamen wel even een kijkje nemen, maar verlieten de route al snel om thuis bij de kachel op te warmen. Een van de toeschouwers verklaarde de deelnemers voor gek. ‘Se binne net wiis mei dizze kjeld!’

Dat de survivalrun uitgegroeid is tot een groots evenement blijkt wel uit het aantal vrijwilligers dat meewerkt om de tocht mogelijk te maken. In totaal werkten 360 vrijwilligers mee. Opbouwen van hindernissen, uitzetten van het parcours, de deelnemers in de goede richting wijzen en bijstaan met een dekentje en opbeurende woorden. Zoals zo vele evenementen was ook dit evenement niet mogelijk geweest zonder de hulp van de vrijwilligers.

Van alle hindernissen was de kou voor de deelnemers de grootste hindernis. Volgens de organisatie waren er meer blessures dan voorheen en ook uitval door onderkoelingsverschijnselen kwam meer voor dan voorheen. In de feesttent bij de finish waren luchttunnels aangelegd die zorgden voor een warme lucht waardoor de deelnemers daar goed op temperatuur konden komen.

De organisatie van de Survivalrun kijkt terug op een zeer geslaagde dag. ‘Met ruim 1000 startende deelnemers, 68 hindernissen en 360 vrijwilligers, was dit de grootste Survivalrun in Kootstertille tot nu toe. De organisatie zit qua deelnemers bijna aan de limiet. Na de evaluatie wordt bekeken of er volgend jaar nog deelnemers bij kunnen. Het was dit jaar een zware Biddle Survivalrun, die bij veel deelnemers nog lang in het geheugen zal blijven hangen. Zij, die hem volledig uitgelopen hebben, zullen zich deze editie nog lang blijven herinneren en zeggen, ‘Ik was er bij in 2013’,’aldus voorzitter Theo Posthumus.

 

kootstertille - survival 3

Kootstertille - survivalrun 4

Kootstertille - Survivalrun 5

Kootstertille - survivalrun 6

Kootstertille - survivalrun 7

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here