week 11

39
141

Het sneeuwt buiten en ik denk terug aan mijn ultieme sneeuwmoment van dit jaar. Dat was niet buiten op een slee, niet tijdens het maken van een sneeuwpop wat overigens ook al lang geleden was en al helemaal niet tijdens een sneeuwgevecht wat altijd eindigt met klonten ijs in je haar; nee, het was gewoon lekker binnen. Ik had een afspraak bij de Stichting Het Verleden Doen Herleven, gerund door Bindert Helder, Jan Veenstra en Anneke Veenstra. Toen ik aan de rand van Grijpskerk aan kwam, was het voorzichtig stippen van de sneeuw overgegaan in dikke vlokken en lag er al een mooi wit laagje over de wereld. Binnen wachtte warme koffie, een exclusieve inkijk in het prachtige boek wat deze club gemaakt heeft en vooral veel gezelligheid. Het tot stand komen van de afspraak had wat voeten in de aarde. Het waren de drukke weken voor Kerst, dus mijn agenda bood niet veel ruimte en ook Jan had andere werkzaamheden om rekening mee te houden. Voorzichtig opperde hij een afspraak om 8.15 uur ’s ochtends, “en weet je, dan organiseren wij wel een ontbijtje”. Met een lach op mijn gezicht mailde ik hem terug: “mijn wekker gaat iedere dag om kwart voor zes, dus mijn ontbijtje zit er dan al in, maar een lekker broodje laat ik me natuurlijk nooit ontzeggen.” Uiteindelijk prikten we een ander moment en ik was het ontbijtje al geheel vergeten, toen het drietal honderduit vertelde over hun nieuwste boek. Geen wonder ook, net als in het eerste boek wat ze maakten, zat er ook in ‘Gemeente Grijpskerk, ’n omzien verbreed’ vooral een hoop liefde en toewijding. Verwacht geen saai geschiedenisboek met grote lappen tekst, maar veel foto’s en oude knipsels, vaak met een kwinkslag of knipoog geplaatst. Terwijl Bindert mij vertelde over de ‘Kor Boersema van Costa Rica’, een oud-inwoner van Pieterzijl die zijn geluk elders in de wereld zocht en de grootste worstenmaker van dit eiland werd, ging de bel. Het was zoals gezegd bijna Kerst en niet alleen de woonkamer van de familie Helder was in Kerstsferen gehuld, ook uit de gang klonk een overtuigend ‘Jingle-Bells’ als iemand aanbelde. Een grote mand werd naar binnengedragen en hoewel Bindert, Jan en Anneke precies wisten waar dit toe leidde, keek ik even verbaasd op. Voortvarend stak Bindert weer van wal en op het gerommel van Anneke in de keuken, sloeg ik geen acht meer. De verrassing was dan ook groot, toen bleek dat dit drietal in plaats van het ontbijtje tóch gezorgd had voor lekkere broodjes. En dus, terwijl de sneeuw in dikke pakken naar beneden kwam, zaten wij met zijn drieën gezellig achter een bijzondere lunch. Het zijn momenten om echt even bij stil te staan. Ik zag mezelf heel even van buitenaf, het moet een prachtig tafereel hebben geleken, met de sneeuw, de mooie gedekte tafel en de vier mensen die allemaal een lach op hun gezicht hadden. Nu de sneeuw opnieuw naar beneden dwarrelt, denk ik met een glimlach terug. We lachten om echte ‘Helder-grapjes’, die ik niet altijd snapte, maar het bleek dat ook Anneke en Jan daar wel eens last van hadden en mijn bewondering voor de inzet van dit drietal groeide terwijl zij uit de doeken deden, hoe ze de herinneringen van anderen aan hun gemeente losweekten. “Soms kijk ik in de kerk al om me heen”, vertelde Anneke, “en denk ik, bij haar kan ik wel eens langs gaan, want die weet vast meer van dit of dat onderwerp.” Achteraf heb ik ook nog een boek van ze gekregen. Trots laat ik aan bezoekers zien dat er ook een krantenknipsel uit de Streekkrant in is opgenomen. Trotser ben ik nog op de mail die ze me erbij stuurden. “Dit komt uit ons hart”. Ik voel me vereerd. Weet dat als het sneeuwt, ik nog altijd even terugdenk aan die gezellige en bijzondere lunch samen aan de keukentafel.

39 REACTIES

 1. I simply want to say I’m all new to blogging and actually liked you’re web page. Probably I’m going to bookmark your website . You really come with wonderful article content. Thanks a lot for revealing your webpage.

 2. Hi, Neat post. There is a problem together with your website in internet explorer, would check this¡K IE nonetheless is the marketplace chief and a huge component of other people will pass over your wonderful writing because of this problem.

 3. F*ckin’ remarkable things here. I’m very happy to look your article. Thank you so much and i am taking a look ahead to contact you. Will you please drop me a e-mail?

 4. Terrific work! This is the kind of information that should be shared around the internet. Shame on Google for now not positioning this publish upper! Come on over and seek advice from my web site . Thank you =)

 5. Thanks , I’ve recently been searching for information about this subject for ages and yours is the greatest I’ve discovered till now. However, what in regards to the conclusion? Are you positive about the supply?

 6. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such great information being shared freely out there.

 7. I used to be very happy to search out this internet-site.I wanted to thanks on your time for this glorious learn!! I positively enjoying each little bit of it and I’ve you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 8. I was wondering if you ever considered changing the page layout of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images. Maybe you could space it out better?

 9. I have been surfing on-line more than 3 hours these days, but I never discovered any fascinating article like yours. It is pretty value enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made just right content material as you probably did, the internet will probably be much more useful than ever before.

 10. Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was curious about your situation; we have developed some nice practices and we are looking to exchange methods with others, please shoot me an email if interested.

 11. Great goods from you, man. I have take into accout your stuff previous to and you are just extremely fantastic. I really like what you have got right here, really like what you are saying and the way in which wherein you say it. You are making it entertaining and you continue to take care of to stay it sensible. I can’t wait to learn much more from you. This is actually a great site.

 12. My spouse and i have been very thrilled that Albert managed to conclude his homework from the ideas he obtained from your own site. It’s not at all simplistic just to possibly be freely giving guidelines which many others could have been trying to sell. Therefore we remember we now have you to give thanks to for that. Those illustrations you’ve made, the easy website navigation, the relationships your site make it easier to instill – it’s got everything overwhelming, and it is letting our son in addition to the family understand the concept is excellent, which is certainly particularly vital. Thanks for the whole thing!

 13. Hello there! I could have sworn I’ve been to this site before but after checking through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely glad I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

 14. I’m really loving the theme/design of your weblog. Do you ever run into any internet browser compatibility problems? A couple of my blog readers have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any advice to help fix this issue?

 15. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, as well as the content!

 16. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your blog? My blog is in the very same area of interest as yours and my users would definitely benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this okay with you. Thank you!

 17. I do trust all the ideas you’ve presented on your post. They are very convincing and will definitely work. Still, the posts are too quick for starters. May you please prolong them a little from next time? Thanks for the post.

 18. Very efficiently written post. It will be supportive to anybody who usess it, as well as myself. Keep up the good work – looking forward to more posts.

 19. Thanks so much for providing individuals with an exceptionally marvellous opportunity to check tips from this site. It is usually very kind and also stuffed with fun for me and my office friends to visit the blog no less than 3 times every week to read through the fresh tips you have. And of course, I’m just usually satisfied with all the surprising principles served by you. Certain 4 ideas in this posting are unquestionably the best I have ever had.

 20. I precisely wanted to thank you very much once more. I’m not certain the things that I might have created in the absence of the type of aspects contributed by you regarding such a problem. It was before an absolute scary crisis in my position, however , finding out a professional strategy you managed it forced me to weep for joy. I am just happier for this service and have high hopes you know what a great job your are getting into educating other individuals through your web blog. Most likely you’ve never got to know any of us.

 21. You can certainly see your enthusiasm within the work you write. The world hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. All the time follow your heart.

 22. There are some fascinating deadlines on this article but I don’t know if I see all of them heart to heart. There is some validity but I’ll take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we want more! Added to FeedBurner as properly

 23. I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

 24. We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and our whole community will be grateful to you.

 25. Whats up very cool website!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your web site and take the feeds also…I’m satisfied to search out so many useful information right here in the publish, we want develop more techniques in this regard, thanks for sharing.

 26. Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks

 27. Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Magnificent. I am also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 28. Nearly all of what you articulate happens to be supprisingly precise and that makes me ponder why I had not looked at this in this light previously. This article truly did turn the light on for me personally as far as this particular issue goes. Nonetheless there is actually one issue I am not necessarily too cozy with and whilst I attempt to reconcile that with the actual main idea of your position, permit me see exactly what the rest of the subscribers have to point out.Nicely done.

 29. Nice post. I used to be checking constantly this blog and I am inspired! Extremely useful information specifically the closing phase 🙂 I handle such info much. I was seeking this particular information for a very lengthy time. Thanks and good luck.

 30. You really make it appear so easy with your presentation however I to find this matter to be actually one thing that I think I would never understand. It sort of feels too complicated and very broad for me. I’m taking a look forward on your next put up, I will attempt to get the cling of it!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here