Vissermannenkalender legt visserij bloot

8
157
zoutkamp vissers kalender 2

“In dat oliepak zit ook een gewone man van vlees en bloed”

ZOUTKAMP – Visser: het is een beroep wat tot de verbeelding spreekt. Ruige mannen die in oliepakken de strijd met de zee aangaan, terwijl er thuis een vrouw wacht, smachtend achter het raam. Precies het beeld wat Sarah Verroen voor ogen had, toen zij op het idee kwam om een vissermannenkalender te maken. De mannen ietwat pikant in beeld, een mooi plaatje om de vrouwen bezig te houden, terwijl zij uitkijken naar de terugkomst van hun visserman. Onder de twaalf stoere kerels die voor de kalender poseerden bevinden zich ook twee vissers uit Zoutkamp.

Johan Rispens kan er wel om lachen. “Pikant… Ach hoe ver vind je pikant gaan? We zijn tot het haar aan toe te zien”, lacht hij. Om serieuzer te vervolgen: “Het is een mooi stukje reclame voor de visserij. Een oppeppertje. In dat oliepak zit ook een gewone man van vlees en bloed. Mensen zien ons soms als een stelletje rovers die de zee leeg roven, maar de visser is ook gewoon iemand die voor zijn huis en kindertjes probeert te zorgen.” Het begon allemaal met een grapje. “Henk Buitjes en ik zeiden tegen elkaar: ‘als jij het doet, doe ik het ook’. In eerste instantie wilden ze jongeren op de kalender, maar die verzaakten; daar kregen ze geen poot aan de grond.”

En dus eindigde Johan als mister februari, ontbloot achter een garnalenbak. Een hele middag kostte het, maar het resultaat mag er zijn. “Ik krijg eigenlijk alleen maar positieve reacties. Ik sprak de dames bij de afslag net nog en heb ze er ook eentje beloofd! Het mooiste verhaal vind ik wel dat van de juffen op de Solte Campe. Mijn dochters zitten daar op school en ik had de dames beloofd: ‘als hij klaar is, krijgen jullie ook een kalender van mij’. Dus er stonden drie juffen op het schoolplein naar de kalender te kijken, het was half negen, de bel ging, en al snel zaten de kinderen mooi in de klas, maar de juffen stonden nog op het plein!”

Uiteraard hangt er ook eentje bij Johan thuis. “Op de wc? Nee, bij ons hangt hij in de keuken.” Zijn vrouw ziet de humor er ook wel van in. “Ingrid vindt het mooi”, beaamt Johan. “De vrouw van Henk vond het in eerste instantie maar niks. ‘Stelletje pubers’, zei ze, maar ook die vind het nu wel leuk.” De dagen en nachten zonder hun mannen vallen misschien iets minder zwaar voor nu ze afleiding hebben. Voor Johan en Henk blijft het doorbijten. “Wij vissen vaak van maandag tot en met woensdag of donderdag en dan vissen we dag en nacht door. Je slaapt wel, maar als je anderhalf uur in je kooi ligt, dan is dat lang. Het vissen op zich is lichamelijk veel minder zwaar dan vroeger, de boot is gewoon een fabriek geworden. Maar je komt thuis en bent toch verrot. Het is warm eten en dan vallen de luikjes ook dicht.”

De kalender is te bestellen via www.vissermannenkalender.nl. De oplage is beperkt, dus wees er snel bij.

 

8 REACTIES

 1. I’m very happy to find this web site. I need to to thank you for your time for this particularly wonderful read!!
  I definitely liked every little bit of it and i also have you saved as a favorite to see new things on your blog.

 2. I am now not certain the place you’re getting your information, however good topic.

  I needs to spend some time finding out much more or working out more.
  Thanks for fantastic info I used to be on the lookout for this information for my
  mission.

 3. Superb site you have here but I was curious if you knew of any
  user discussion forums that cover the same topics talked about here?
  I’d really like to be a part of online community where I
  can get comments from other experienced individuals that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know.
  Thanks!

 4. I will immediately grasp your rss feed as I can not to find your
  email subscription hyperlink or e-newsletter service.
  Do you have any? Kindly let me realize so that I may just subscribe.
  Thanks.

 5. I want to to thank you for this wonderful read!!
  I definitely enjoyed every bit of it. I have got you book marked to check out new stuff you post…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here