Een museum vol verzamelingen én verhalen

179
738
zuidhorn de verzamelaar 1

Kleintje Cultuur

ZUIDHORN – Een klein beetje weggestopt is het wel, het prachtige plekje van Wim en Liza Reindersma. Het huis stamt uit 1865 en het kost geen moeite om je, eenmaal door het hek en besnuffeld door de ‘waakhond’, in te beelden hoe prachtig dit er in die tijd uitzag. En voor wie niet over een levendig inbeeldingsvermogen beschikt, al luisterend naar de verhalen van Wim zal bij zelfs de meest fantasieloze persoon nog een beeld ontstaan. Eenmaal binnen in hun bijzondere museum weet hij helemaal van geen ophouden. “Zeg maar wat je opvalt”, geeft hij zijn bezoekers mee, “want overal zit wel een verhaal bij en als ik eenmaal los ben, zijn we zo vijf uur verder.”

Museum de Verzamelaar vond zijn oorsprong in de bijzondere verzameling buitenboordmotoren van Wim. Als klein jongetje al, bracht hij al zijn vakanties op het water door. “Ik schijn gezegd te hebben: ‘die buurjongen, die heeft een mooi motortje aan de boot’. Een week of vier later kwam mijn vader met een motor. In mijn jeugd verzamelde iedereen wat, dus ja, ik moest ook maar. Al zoekende naar een nieuw blad voor aan mijn motor, ontdekte ik dat de zolders overal nog vol stonden met buitenboordmotoren die niet meer wilden. En tja, ik had er al zoveel gezien dat ik dacht: ‘die moet ik maar gaan verzamelen’.”

Het is een bijzonder geheel bestaande uit meer dan 250 buitenboordmotoren; elk met zijn eigen verhaal die Wim allemaal glashelder naar voren haalt. “Het is de grootste museale verzameling van heel Europa”, zegt hij trots. Maar het museum biedt meer, véél meer. “We begonnen als Museum Historische Buitenboordmotoren, maar twaalf jaar geleden hebben we er Museum De Verzamelaar van gemaakt. We hebben een stuk of tien collecties met vooral leuke verhalen. Kijk dit eens”, zegt hij terwijl hij een bijzonder uitziende dakpan erbij pakt, “dit is onze kleinste collectie.” En er volgt een heel verhaal over hoe de meid vroeger naar zolder moest om de brandstofkoker te vullen, maar daarbij wel licht nodig had. Het leidde tot een dakpan met een raampje, en later zelfs een glazen dakpan.

Wim weet het allemaal en vol verve kan hij erover vertellen. “Hoe ik bij die verhalen kom? Ik leer hier zonder meer. Mensen vertellen heel graag, dus ik laat ze vertellen. Dat is ook het leukste aan het museum. Wij oogsten twee euro en daarvoor krijgen bezoekers ook nog eens koffie en thee, dus rijk wordt je hier niet van. Maar we maken contact. De kans om wat te vertellen, die krijg je niet in een normaal museum. Terwijl veel van deze spullen herinneringen oproepen. Wij genieten van de aanwezigheid van publiek. En ik beantwoord alle vragen, want overal is een verhaal bij.”

De grote passie van zijn vrouw, Liza, dat zijn de poppen. De meeste overwinteren in het woonhuis, aangezien het museum zelf onverwarmd is, maar zelfs de enkelen die de kou trotseren tonen al een bijzonder beeld. In een aparte ruimte kan iedere vrouw haar ‘meisjeshart’ ophalen tussen de poppen groot en klein, poppenwagens uit alle tijden en een poppenhuis. “Ken je deze wel”, gaat Wim onvervaard verder, “dit zijn half-dolls. Dit is zo bijzonder, dat kent geen mens. De pop is gebruikt als handvat, bijvoorbeeld op een bijou doosje of speldenkussen. In huis hebben we er nog veel meer. Daar genieten we zo van, dat willen we in huis hebben, want daar zijn we veel vaker.”

Het is ongelooflijk wat een spullen hier uitgestald staan. Hangsloten, een ouderwetse appelschiller, maar ook geweren, een grote collectie spaarpotten en een oud uurwerk. De enige overeenkomst is over het algemeen de leeftijd. “Het zijn allemaal dingen van voor 1950”, beaamt Wim. Het geheim van de smid, waar de spullen vandaan komen en gevonden worden, dáárover houdt hij zich wat op de vlakte. “Laat ik het zo zeggen: als ik ergens ben, kijk ik met andere ogen dan een normaal mens.” Die andere ogen heb je niet nodig, om in dit museum rond te kijken. Een ieder kijkt hier zijn ogen uit. “En dan die glimlach op het gezicht, dát is mijn beloning.”

Het museum is op telefonische afspraak geopend, te bereiken via tel.nr. 0594-503998. Meer informatie www.museumdeverzamelaar.nl.

 

zuidhorn de verzamelaar 2

zuidhorn de verzamelaar 3

179 REACTIES

 1. It as not that I want to copy your internet site, but I really like the pattern. Could you let me know which style are you using? Or was it especially designed?

 2. I think other web site proprietors should take this website as an model, very clean and magnificent user friendly style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 3. Excellent post. I was checking constantly this
  blog and I’m impressed! Very useful info specially the last part 🙂 I care for
  such information much. I was seeking this certain information for a very long time.
  Thank you and good luck.

 4. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your website in my social networks!

 5. Hey! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying
  to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Appreciate it!

 6. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I ave shared your site in my social networks!

 7. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is wonderful, as well as the content!

 8. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I ave joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I ave shared your web site in my social networks!

 9. whoah this blog is magnificent i love reading your articles. Keep up the good work! You know, many people are hunting around for this info, you can aid them greatly.

 10. hey there and thank you for your information – I have definitely picked up
  something new from right here. I did however expertise several technical issues using this web site, as I
  experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords.
  Well I’m adding this RSS to my email and can look
  out for much more of your respective exciting content.
  Make sure you update this again very soon.

 11. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I ave shared your site in my social networks!

 12. You ave made some good points there. I checked on the net to find out more about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 13. Whoa! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different topic but it
  has pretty much the same page layout and design. Outstanding choice
  of colors!

 14. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is valuable and everything. However think about if you added some
  great photos or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and video clips,
  this site could definitely be one of the very best in its niche.

  Amazing blog!

 15. I simply want to say I am just newbie to blogs and really liked you’re blog site. Likely I’m want to bookmark your blog post . You surely come with awesome article content. Thanks for sharing your web-site.

 16. I read this post completely concerning the resemblance of latest and preceding technologies,
  it’s remarkable article.

 17. I think other web-site proprietors should take this site as an model, very clean and wonderful user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 18. This awesome blog is really awesome additionally factual. I have found many handy things out of this amazing blog. I ad love to go back again and again. Thanks!

 19. A person necessarily assist to make seriously posts I’d state.
  This is the very first time I frequented your website
  page and up to now? I surprised with the analysis you made to create this actual post extraordinary.
  Excellent process!

 20. whoah this blog is fantastic i love reading your posts. Keep up the good work! You know, a lot of people are looking around for this info, you could aid them greatly.

 21. Good – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 22. This is very fascinating, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and sit up for in quest of more of your great post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 23. I’m impressed, I must say. Actually rarely do I encounter a weblog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you will have hit the nail on the head. Your idea is excellent; the problem is something that not sufficient people are speaking intelligently about. I am very blissful that I stumbled throughout this in my seek for one thing referring to this.

 24. This unique blog is without a doubt cool additionally diverting. I have picked up a bunch of interesting advices out of this blog. I ad love to come back again soon. Cheers!

 25. Simply want to say your article is as astonishing. The clarity in your post is simply excellent and i could assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 26. Excellent blog right here! Also your website a lot up very fast! What web host are you the usage of? Can I am getting your associate hyperlink to your host? I desire my website loaded up as fast as yours lol

 27. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch!

 28. I was curious if you ever considered changing the structure of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures. Maybe you could space it out better?

 29. It as actually a great and useful piece of info. I am happy that you just shared this helpful tidbit with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 30. Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So nice to seek out somebody with some unique ideas on this subject. realy thanks for beginning this up. this website is something that is wanted on the internet, somebody with a bit of originality. useful job for bringing something new to the web!

 31. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative. I am gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 32. After study a few of the weblog posts in your website now, and I actually like your approach of blogging. I bookmarked it to my bookmark website record and will be checking again soon. Pls take a look at my web page as properly and let me know what you think.

 33. I¡¦ll right away grab your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Please permit me understand in order that I may just subscribe. Thanks.

 34. I together with my buddies were found to be digesting the excellent techniques found on your web site while the sudden came up with an awful feeling I never thanked the web blog owner for them. These ladies appeared to be for that reason stimulated to study them and have in effect actually been loving these things. Thanks for simply being very accommodating as well as for making a choice on this form of terrific resources most people are really wanting to be informed on. My personal honest apologies for not expressing appreciation to you earlier.

 35. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your website in my social networks!

 36. What i do not understood is actually how you are not really much more well-liked than you may be now. You are very intelligent. You realize therefore considerably relating to this subject, produced me personally consider it from a lot of varied angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it’s one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs excellent. Always maintain it up!

 37. I liked up to you’ll obtain performed right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you would like be delivering the following. ill unquestionably come more beforehand once more since precisely the similar just about a lot ceaselessly within case you protect this hike.

 38. Thanks for helping me to get new concepts about pc’s. I also have the belief that certain of the best ways to maintain your laptop computer in leading condition is with a hard plastic case, or perhaps shell, that suits over the top of the computer. These kinds of protective gear will be model precise since they are manufactured to fit perfectly on the natural covering. You can buy these directly from the vendor, or from third party places if they are for your laptop, however don’t assume all laptop will have a cover on the market. Yet again, thanks for your guidelines.

 39. What i don’t understood is in reality how you’re no longer really much more well-favored than you might be right now. You’re very intelligent. You already know thus considerably in terms of this matter, produced me in my opinion consider it from so many various angles. Its like men and women don’t seem to be involved until it is one thing to do with Lady gaga! Your individual stuffs excellent. Always take care of it up!

 40. Undeniably imagine that which you said. Your favorite reason seemed to be at the internet the easiest factor to bear in mind of. I say to you, I definitely get irked at the same time as other folks think about issues that they just do not understand about. You controlled to hit the nail upon the top and also outlined out the whole thing without having side effect , folks could take a signal. Will probably be again to get more. Thanks

 41. Thanks for your concepts. One thing I’ve got noticed is banks and also financial institutions know the dimensions and spending behavior of consumers plus understand that most people max out there their own credit cards around the holiday seasons. They properly take advantage of this particular fact and commence flooding the inbox and snail-mail box by using hundreds of 0 APR card offers immediately after the holiday season concludes. Knowing that if you’re like 98% of the American community, you’ll leap at the chance to consolidate financial debt and shift balances towards 0 APR credit cards.

 42. Thanks for every other wonderful article. Where else may just anybody get that type of info in such an ideal way of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the look for such info.

 43. I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Carry on the excellent works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website :).

 44. I like this site so much, saved to fav. “Respect for the fragility and importance of an individual life is still the mark of an educated man.” by Norman Cousins.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here