(on)Genode Gast 15-03-2013

6
85
Ongenode Gast college Grootegast NL Doet 2

Datum: vrijdag 15 maart

Tijd: 9:30 uur

Locatie: De Zijlen, Grootegast

In het kader van NLdoet werkten afgelopen vrijdag en zaterdag vele bestuurders vrijwillig voor de publieke zaak. Zo ook in Grootegast waar het college van burgemeester en wethouders een brunch ging maken voor de bewoners van De Zijlen. De Ongenode Gast keek mee over de schouders van het viertal, dat zich ook bij liet praten over de ontwikkelingen bij de zorginstelling.

Als de Ongenode Gast binnenkomt zit iedereen nog aan de koffie. Het is een rustig begin van een ochtend, waarop er écht gewerkt moet worden. Aan de collegeleden wordt uitgelegd hoe het gebouw in elkaar zit. Hoewel het één pand is, is het wel opgedeeld in meerdere delen. Voor deze ene dag staan echter de deuren open en kunnen de collegeleden een rondje door het gebouw maken.

De rondleiding begint bij het appartement van Stefan. Hij laat de bestuurders zijn kamer zien, die vol staat met spullen van FC Groningen. Ook is er een grote vitrinekast met daarin verschillende autootjes. Het viertal krijgt alles te zien, inclusief de slaapkamer die speciaal voor deze dag opgeruimd is. Spannend vindt Stefan het niet. “Ik kende Sjabbo (Smedes, red.) al,” zegt hij. “Die komt wel eens bij het voetbal kijken.”

Op de gang komt Grietje net aangelopen. “Jullie moeten ook bij mij kijken,” is het eerste wat ze zegt. Als het viertal niet snel genoeg meeloopt wordt driftig naar hun gewenkt. Ook hier krijgen ze alles te zien. Stefan krijgt ondertussen van Grietje een paar ‘mini’s’ in zijn handen gedrukt. U weet wel, die kleine producten die je kunt sparen bij de lokale supermarkt. Beneden staan dan alweer andere bewoners te wachten. Zou het bezoek ook bij hun binnen kijken?

Een rondleiding door de rest van het pand volgt. Overal staan bewoners te wachten. Ook Martha laat haar appartement, inclusief haar twee ratten, zien. Heleen begroet het viertal in de woonkamer. Daar hangt een grote foto van de burgemeester met de mededeling dat hij vandaag komt koken. De bewoners vermaken zich opperbest. Ook hier zijn ze niet onder de indruk. “Nee hoor, dit is niet spannend,” zegt Heleen. “Ik ben alleen wel benieuwd of ze goed kunnen koken. Dat is wel belangrijk.”

Na de rondleiding komt de groep weer terug in de keuken. Daar gaat het echte koken beginnen. Als volleerd kok duikt het viertal de keuken in. Er komt een pan tomatensoep en champignonsoep. De wethouder Mark de Haan en Sjabbo Smedes vullen direct de pannen met water. Collega Kor de Wagt kijkt ondertussen nog even op de pakjes voor de juiste bereidingswijze.

Ook een speciale rol voor burgemeester Kor Dijkstra. Als chef-soepballen mag hij het vlees in de pan gooien. Dat klinkt makkelijker dan het is, want de ballen verdwijnen direct in de champignonsoep. “Daar zitten toch ook ballen in?” zegt Dijkstra als zijn wethouder vertwijfeld naar hem kijken. Wethouder De Wagt schudt subtiel het hoofd en de hilariteit in de keuken is compleet. Snel schept hij de ballen er maar weer uit. Besloten wordt om op te splitsen in twee teams: het boord- en soepteam.

Uiteindelijk staat er aan het einde van de morgen dan toch een volwaardige maaltijd op tafel. De bewoners en het college genieten ervan. Tijdens het eten wordt nog even nagepraat over het avontuur, dat ze deze ochtend samen beleefd hebben in de keuken.

 

Ongenode Gast college Grootegast NL Doet 3 

Ongenode Gast college Grootegast NL Doet 4

6 REACTIES

 1. hi!,I love your writing very much! percentage we keep in touch extra approximately
  your post on AOL? I require an expert in this space to unravel my
  problem. May be that is you! Looking ahead to look you.

 2. Magnificent items from you, man. I’ve consider your
  stuff prior to and you are just too wonderful.
  I actually like what you have obtained here, really
  like what you’re stating and the way in which in which you are saying it.
  You make it entertaining and you continue to take care of to stay it sensible.
  I can’t wait to learn much more from you. This is actually a terrific website.

 3. I blog frequently and I truly thank you for your content.

  Your article has truly peaked my interest. I am going to book
  mark your blog and keep checking for new details about once a week.
  I subscribed to your RSS feed as well.

 4. Thank you for sharing your info. I really appreciate your efforts and I will be waiting for your further write ups thank you once again.

 5. I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs
  really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site
  to come back later on. Many thanks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here