Kinderopvang in zorgcentrum zorgt voor wederzijds respect

8
113

BUITENPOST – Kinderen die met hun rugzakje om het zorgcentrum Haersmahiem binnen komen lopen; het zorgt voor een grote glimlach op het gezicht van de bewoners van Haersmahiem. Andersom zijn de kinderen dolblij met al die ‘pakes en beppes’, zeker wanneer zij zelf geen pake of beppe meer hebben of wanneer deze ver weg wonen. Sinds vier jaar is er buitenschoolse opvang van Amarins Kindercentra gevestigd in het zorgcentrum en niet zonder succes. Onlangs kwam hier naast de BSO ook kinderdagopvang bij. Nu zijn er de hele dag kinderen in het zorgcentrum. Volgens directrice Jeannet Schenkel van Amarins Kindercentra snijdt het mes aan beide kanten. ‘De ouderen vinden het fantastisch om met kinderen om te gaan. Bij de opening van het kinderdagopvang hebben de kinderen van de ouderen een poppenkast cadeau gekregen. Dat zegt wel wat over het draagvlak voor de opvang. Je ziet dat de ouderen opfleuren door de omgang met de kinderen. Zij komen voorlezen voor de kinderen, en de kinderen leren op hun beurt weer omgaan met ouderen. Zij begroeten iedereen vriendelijk en leren respectvol om te gaan met ouderen.’ In eerste instantie was er vanuit de ouderen nog wel de angst dat het misschien heel erg druk zou worden in hun leefomgeving. Dit blijkt tot nu toe enorm mee te vallen. ‘De ouderen vinden de levendigheid die de kinderen meenemen juist erg leuk.’ Voor de ouders brengt de opvang in Haersmahiem ook voordelen mee. Er zijn veel voorzieningen in het zorgcentrum waar ook de ouders gebruik van zouden kunnen maken. ‘Denk aan het winkeltje waar kant-en-klare maaltijden worden verkocht. Bij haast is dat nog wel eens makkelijk. Ook zijn er geitenwollen sokken te koop, waar vind je die nou nog?’ Naast het winkeltje is er ook een kapper in Haersmahiem waar de ouders gebruik van zouden kunnen maken. ‘In feite is het een klein soort dorpje.’ Er zijn leuke plannen in de maak om de omgang tussen de kinderen en de ouderen nog prettiger te maken. Zo wordt er gedacht aan een moestuintje die de kinderen samen met de ouderen kunnen onderhouden. Ook zouden ouderen jongeren kunnen leren vissen of andere bezigheden waar ouders vaak niet aan toe komen. ‘De ouderen hebben veel tijd om kinderen iets leuks te leren. Doordat er voor de ouderen geen tijdsdruk aan te pas komt ervaren de kinderen rust en geborgenheid.’ Volgens Schenkel is kinderopvang niet alleen maar om leuke dingen te doen. Voor kinderen is het geheel vrijblijvend om mee te doen met activiteiten. ‘Ten slotte blijft het vrije tijd. Als ze meer zin hebben om even lekker te lezen of om helemaal niets te doen, dan mag dat ook. Ook een keer een vriendje of een vriendinnetje meenemen is helemaal geen probleem.’ Voor wie twijfelt of kinderdag- of naschoolse opvang wel wat voor zijn of haar kind is, is het altijd mogelijk om het kind een keer een middag mee te laten draaien.

8 REACTIES

 1. Hello, Neat post. There’s an issue with your website in web explorer, might
  test this? IE still is the marketplace chief and a huge element of other folks will leave out your wonderful
  writing because of this problem.

 2. Hello this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or
  if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get
  advice from someone with experience. Any
  help would be greatly appreciated!

 3. You could definitely see your expertise in the article you
  write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe.
  Always follow your heart.

 4. Thank you a bunch for sharing this with all of
  us you really realize what you’re talking
  about! Bookmarked. Please also seek advice from my website =).
  We could have a hyperlink change agreement between us

 5. The other day, while I was at work, my sister stole
  my apple ipad and tested to see if it can survive a 40 foot
  drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is
  now destroyed and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 6. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s both
  equally educative and amusing, and let me tell you, you’ve hit
  the nail on the head. The issue is an issue that not enough men and women are speaking intelligently about.
  I am very happy I found this in my hunt for something regarding this.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here