Home Nieuws Groningen Den Horn wil dorpshuis levensvatbaar houden

Den Horn wil dorpshuis levensvatbaar houden

0

Dorpsbewoners maken plannen voor toekomst dorp

DEN HORN – Als het aan de inwoners van Den Horn ligt, is het in de benen houden van het dorpshuis de belangrijkste taak die er voor de toekomst is. Dat hebben zij afgelopen week gezamenlijk besloten tijdens een gezellige avond waarbij de pijlers voor de nieuwe dorpsvisie zijn vastgesteld. Ook wil het dorp zich sterk maken voor duurzame energie en een dorpsommetje.

“Begin dit jaar hebben we keukentafelgesprekken gehad. Daarvan zijn verschillende verslagen gemaakt,” vertelt Gerrie de Heer. “Afgelopen dinsdag hebben we dat samengevoegd in een presentatie, waarna de mensen met allerlei papiertjes konden bepalen wat zij belangrijk vinden.” Naast de genoemde zaken wil het dorp ook graag dat de wegen verkeersveiliger worden en dat er een duidelijke dorpssite komt waar alle activiteiten op staan.

Belangrijkste taak voor de toekomst gaat zijn het in stand houden van het dorpshuis. “De vraag naar een gezamenlijke plek is erg sterk sinds het sluiten van de school. We hebben het dorpshuis, maar het blijkt nu dat het eigenlijk niet uit kan. Er zijn steeds minder verenigingen en er komen ook minder mensen naar het café. Toch willen we het openhouden. Daarom hebben we een werkgroep gevormd die gaat kijken naar de toekomst. Voor de jeugd willen we straks een hangplek maken op het nieuwe dorpsplein. Daar ligt nu ook een nieuw fietspad. Velen maken daar al iedere dag gebruik van.”

Een andere wens is een dorpsommetje. “Een nadeel aan Den Horn is dat je hier niet echt een ommetje kunt maken. Ja, het kan wel, maar dan ben je meteen acht kilometer verder. Wij zouden het heel leuk vinden om met behulp van oude kerkpaden een dorpsommetje te maken. Helaas is dat nog niet gelukt, maar we gaan het weer proberen.”

Uiteindelijk moet de dorpsvisie worden gemaakt in de vorm van een folder. “We gaan niet voor een dik rapport, dat maar in een la blijft liggen. Het moet heel handzaam zijn met alle hoofdpunten en prioriteiten,” zegt De Heer. “We willen het daarna op verschillende punten neer gaan leggen.” Voor het maken van de dorpsvisie heeft de werkgroep een subsidie van € 5000,- gekregen.

De Heer is er heilig van overtuigd dat velen in het dorp willen blijven wonen. “Je woont hier vlakbij de stad, maar ook echt in een dorp. Het mooiste aan Den Horn vind ik dat je hier kunt zijn zoals je bent. Er wordt geen druk op je gelegd hoe je zou moeten zijn. Je mag stemmen wat je wilt en als je voor een bepaalde school kiest, vinden de mensen dat ook goed. Iedereen staat hier altijd voor je klaar. Dat zeggen ook ouderen. Zij hebben niet vaak iets, maar als ze iemand nodig hebben trekken ze aan de bel en staat er iemand voor hun.” In mei moet de dorpsvisie af zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here