week 14

17
224

De zomer komt er aan. Met zo’n zin val ik me geen buil. Er zit immers altijd een kern van waarheid in. Maar moet je in een column die toch vooral als een strikt persoonlijke uiting is bedoeld, wel op safe gaan? Want je mag echt heel ver gaan voordat een rechter oordeelt dat je over de schreef bent gegaan. Dat is prima, vrijheid van meningsuiting, maar anderzijds is het ook een beetje laf. ‘Lekker veilig’, persvrijheid immers, maar ook een schuilplaats om je persoonlijke ongenoegen en onkunde (jawel, zeker!) te uiten c.q. te camoufleren. Hoho, zeggen dan veel HH en DD journalisten wier Hoogste Streven & Diepste Verlangen vaak de persoonlijke column is: ‘Wij zijn de bewakers der democratie’.

Da’s helemaal waar, maar toch, enige – enige? – sensatiezucht en het zich belangrijker maken dan hij/zij is, is de doorsnee journalist eigen. ‘t Wordt hem/haar door de omgeving waarin ze verkeren en mee te maken hebben ook bijna met de paplepel binnengegoten. Voorbeeldje? Het Project-X-Haren is (behalve voor de slachtoffers die nog altijd op ‘echte’ genoegdoening wachten) voor de niet-betrokken doorsnee-burger al weer bijna vergeten verleden tijd. Laat voorop staan dat het goed is, dat veel, misschien wel bijna álles omtrent Haren door de media gefileerd is uitgediept. Maar, zeg ik dan nuchter, daar betalen wij krantenabonnees & tv-klanten – immers belastingbetalers – toch ook voor? Dat daar in mijn ogen incestieuze ons-kent-ons prijzen voor worden uitgereikt door slagers die hun eigen vlees keuren, mag van mij. Prima. Best zelfs. Een aanmoediging om dóór te gaan? Ook goed. Maar stinkt die uitgebreid verkondigde eigen roem niet een heel klein beetje? Een journalist wordt daar gewoon voor betaald. Punt.

En nu ik toch op de persoonlijke tour bezig ben: D’r waren bij de finale perspresentatie van het officiële Cohen-rapport wel erg veel journalisten – en verhoudingsgewijs nog méér persfotografen – in het Harener gemeentehuis aanwezig. Van sommige media wel een stuk of zes, zeven. Dat kost ons, media-abonnees & belastingbetalers, wel erg veel geld, toch? Of is dat nou kinnesinne mijnerzijds?

Ik besef, dat ik het in deze Minikul-column beter over de Zomer die toch echt (eens) komt had kunnen hebben. Want dat zou ‘Lekker veilig’ geweest zijn. En misschien, nee: zeker en vast, ook slimmer.Van en voor mij. Laat dus des journalisten toorn maar over mij komen.

Henk Hendriks

17 REACTIES

 1. I simply want to tell you that I am new to blogs and seriously liked you’re page. Very likely I’m going to bookmark your blog post . You surely come with outstanding stories. Regards for sharing your blog.

 2. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossips and net and this is actually annoying. A good blog with interesting content, this is what I need. Thank you for keeping this website, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 3. It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or suggestions. Perhaps you could write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

 4. Very good blog you have here but I was curious about if you knew of any user discussion forums that cover the same topics talked about here? I’d really like to be a part of group where I can get feed-back from other knowledgeable people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thanks a lot!

 5. Greets! I was looking at your site for a bit this afternoon and wanted to tell you I really enjoyed it. I’d like to share a website too. You can learn about past life quizzes there. Check it out if you’re interested. Thanks!!

 6. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossips and net and this is actually frustrating. A good web site with exciting content, this is what I need. Thank you for keeping this site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 7. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 8. Hello there! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any tips?

 9. Good ¡V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

 10. I have to show some thanks to you for bailing me out of this scenario. Because of searching through the search engines and getting methods which were not pleasant, I was thinking my life was done. Existing without the presence of answers to the problems you’ve sorted out through this site is a serious case, as well as those which could have in a negative way affected my entire career if I hadn’t encountered your blog post. Your competence and kindness in handling the whole thing was helpful. I am not sure what I would have done if I hadn’t discovered such a step like this. I can at this time look ahead to my future. Thanks a lot very much for the professional and amazing guide. I won’t be reluctant to endorse your web blog to any individual who needs to have assistance about this topic.

 11. One important thing is that when you’re searching for a education loan you may find that you will need a co-signer. There are many circumstances where this is correct because you could find that you do not use a past history of credit so the lender will require that you’ve someone cosign the borrowed funds for you. Thanks for your post.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here