‘Mantelzorgen is géén keuze, je moet’

32
122
DOKKUM - Mantelzorgers

Steunpunt Mantelzorg op zoek naar vrijwilligers

DOKKUM – ‘Als mantelzorger ben je nooit vrij. Dag en nacht ben je bezig met het verzorgen van je partner, ouder of kind. In ons geval is het twaalf jaar geleden dat mijn vrouw een hersenbloeding kreeg. Als gevolg daarvan raakte zij linkszijdig verlamd. Dit heeft veel zichtbare gevolgen, maar ook onzichtbare gevolgen. Het herkennen van mensen is moeilijker geworden, eten opzetten kan ze niet meer en ook de tijd van een klok aflezen kan ze eigenlijk niet meer.’ Of hij het nou leuk vond of niet, Lammert Veldema uit Metslawier werd vanaf die dag mantelzorger. ‘Je hebt geen keus, je moet. En dat is niet altijd makkelijk. Ik maak me erg veel zorgen over hoe het moet als ik plotseling weg zou vallen. Daar word ik wel eens wakker van.’ De situatie mag voor Veldema dan wel zwaar zijn, hij heeft nooit echt overwogen om zijn vrouw in een verzorgingstehuis te plaatsen. ‘Ik zie wel eens gebeuren dat mensen uit elkaar gaan in zo’n situatie, maar dat is voor ons geen optie. Wij zijn aan elkaar verbonden.’ Het Steunpunt Mantelzorg Dokkumer Wâlden is voor mantelzorgers een punt waar zij terecht kunnen als zij vragen hebben over praktische zaken, voor gesprekken met andere mantelzorgers tijdens het Mantelzorgcafé en voor hulp wanneer een mantelzorger er eens even op uit wil. Ook organiseren zij dagjes of weekendjes uit voor mantelzorgers. ‘De sociale wereld van mantelzorgers kan heel klein worden doordat zij al hun tijd en energie opofferen voor de mensen die zij verzorgen. De verwachting is dat door bezuinigingen van het kabinet steeds meer mensen een beroep moeten doen op mantelzorg en daardoor is het van groot belang dat mantelzorgers zo goed mogelijk geholpen worden met het uitvoeren van de zorg. En dat we hen zo nu en dan helpen met tijd voor hunzelf.’ Hanny van der Meer is een van de coördinators van het Steunpunt Mantelzorg Dokkumer Wâlden en houdt zich bezig met het vinden en trainen van vrijwilligers. ‘Momenteel wordt er al veel met vrijwilligers gewerkt om mantelzorgers zo nu en dan vrije tijd te kunnen geven. Dan komt er een vrijwilliger langs die een paar uurtjes ‘oppast’ en eventueel leuke dingen onderneemt met de zorgvrager.’ Het Steunpunt wil echter hun werkzaamheden met vrijwilligers uitbreiden. ‘Wij gaan bezig met het trainen van vrijwilligers die de mantelzorger echt kunnen helpen met het uitbreiden van hun sociale netwerk waar zij op terug kunnen vallen.’ Vrijwilligerswerk met mantelzorgers is enorm dankbaar werk, zo vindt Tineke Schaapman. Zelf kwam zij een aantal jaren geleden ook in de positie terecht dat zij mantelzorger werd. Daarna is zij vrijwilligerswerk gaan doen, onder andere bij het Mantelzorgcafé. ‘Het is prachtig om iets voor iemand te kunnen betekenen, en al helemaal wanneer diegene er eigenlijk niet op rekent. Je bent echt in de positie om iemand een fijne tijd te bezorgen.’ Dat mantelzorgers het niet makkelijk hebben blijkt wel uit officiële cijfers; een derde van alle mantelzorgers zocht het afgelopen jaar hulp omdat zij het psychisch gezien niet op de rit wisten te houden. ‘Dan kun je echt wel een vrijwilliger gebruiken die bijvoorbeeld wil voorlezen zodat jij even een uurtje kunt sporten,’ aldus Van der Meer. Veldema vindt ook de inzet van vrijwilligers erg belangrijk. ‘De professionele hulp staat absoluut op nummer 1, daar kun je niet zonder. Daarbij zijn vrijwilligers echt een aanvulling. Wij hebben een aantal dames uit het dorp die elke week een keer langskomen. Dat is voor mij prettig, maar ook voor mijn vrouw.’ Het Steunpunt Mantelzorg Dokkumer Wâlden kan nog wel een aantal vrijwilligers gebruiken. ‘Het is nog wel eens moeilijk om aan geschikte vrijwilligers te komen, je moet er natuurlijk wel een geschikt persoon voor zijn om met mensen om te kunnen gaan die veel zorg nodig hebben. Wanneer iemand afasie heeft is het moeilijker om mee om te gaan dan wanneer er alleen lichamelijk ongemakken zijn. Wij kijken dus wel echt naar of een persoon geschikt is voor het vrijwilligerswerk.’ Kijk voor meer informatie over het Steunpunt Mantelzorg Dokkumer Wâlden www.mantelzorgdongeradeel.nl of mail naar h.vdmeer@het-bolwerk.eu.

32 REACTIES

 1. I just want to mention I am just new to weblog and seriously enjoyed you’re page. Most likely I’m going to bookmark your site . You definitely come with good stories. Regards for sharing with us your website page.

 2. I’m truly enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Great work!

 3. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, let alone the content!

 4. I wanted to develop a comment so as to express gratitude to you for some of the nice guides you are placing on this site. My extensive internet search has at the end been paid with pleasant content to exchange with my colleagues. I would tell you that we site visitors actually are undeniably lucky to exist in a good community with many brilliant professionals with useful ideas. I feel very grateful to have come across the web pages and look forward to tons of more thrilling minutes reading here. Thanks a lot once more for a lot of things.

 5. Thanks on your marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you could be a great author.I will always bookmark your blog and will often come back sometime soon. I want to encourage you to continue your great writing, have a nice morning!

 6. I keep listening to the news speak about receiving free online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i find some?

 7. I haven’t checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 8. I cherished up to you’ll receive performed right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. however, you command get bought an edginess over that you would like be turning in the following. ill undoubtedly come further until now once more as exactly the same just about very continuously inside case you protect this hike.

 9. Heya i’m for the primary time here. I came across this board and I find It truly helpful & it helped me out a lot. I am hoping to give one thing again and help others like you aided me.

 10. Hello my friend! I want to say that this post is amazing, great written and include almost all vital infos. I¡¦d like to look extra posts like this .

 11. Great post made here. One thing I’d like to say is the fact most professional areas consider the Bachelor’s Degree like thejust like the entry level standard for an online education. Even though Associate Certifications are a great way to start out, completing the Bachelors presents you with many entrance doors to various employment opportunities, there are numerous internet Bachelor Diploma Programs available via institutions like The University of Phoenix, Intercontinental University Online and Kaplan. Another thing is that many brick and mortar institutions present Online types of their qualifications but often for a significantly higher charge than the companies that specialize in online college degree plans.

 12. A powerful share, I simply given this onto a colleague who was doing a bit evaluation on this. And he actually purchased me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love studying extra on this topic. If possible, as you grow to be experience, would you mind updating your blog with more details? It is extremely useful for me. Big thumb up for this blog publish!

 13. I’ve learned a few important things as a result of your post. I would also like to mention that there may be a situation that you will apply for a loan and don’t need a cosigner such as a Federal government Student Support Loan. However, if you are getting a loan through a conventional bank or investment company then you need to be able to have a cosigner ready to help you. The lenders will probably base any decision on the few aspects but the most important will be your credit score. There are some lenders that will likewise look at your work history and decide based on that but in many cases it will hinge on your ranking.

 14. One more thing. It’s my opinion that there are lots of travel insurance web sites of dependable companies than enable you to enter your journey details and acquire you the prices. You can also purchase the particular international travel insurance policy on the net by using your own credit card. All that you should do should be to enter your current travel information and you can understand the plans side-by-side. You only need to find the system that suits your allowance and needs after which use your bank credit card to buy the idea. Travel insurance online is a good way to search for a reputable company with regard to international travel cover. Thanks for discussing your ideas.

 15. Hi! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to look it over. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Exceptional blog and wonderful design and style.

 16. of course like your web site but you need to test the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to inform the reality however I’ll certainly come back again.

 17. Hey there would you mind sharing which blog platform you’re using? I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

 18. Hello There. I found your weblog the usage of msn. That is a very smartly written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read extra of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 19. Great ¡V I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 20. A lot of thanks for your whole efforts on this blog. Betty really loves going through investigations and it’s really easy to see why. Almost all hear all about the dynamic way you deliver both useful and interesting strategies by means of the website and therefore recommend contribution from some others on this concern while our own girl is without a doubt discovering so much. Take advantage of the rest of the new year. You are carrying out a superb job.

 21. Thanks for the points shared on your blog. Something also important I would like to say is that fat reduction is not about going on a fad diet and trying to get rid of as much weight as possible in a set period of time. The most effective way to shed pounds is by getting it bit by bit and obeying some basic ideas which can help you to make the most out of your attempt to shed weight. You may understand and be following some of these tips, however reinforcing knowledge never affects.

 22. Thanks a lot for sharing this with all of us you actually know what you are talking about! Bookmarked. Kindly also visit my site =). We could have a link exchange agreement between us!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here