Home Geen categorie Shantykoor ‘Aan lager wal’ bestaat 12,5 jaar

Shantykoor ‘Aan lager wal’ bestaat 12,5 jaar

0
Shantykoor ‘Aan lager wal’ bestaat 12,5 jaar

HARDEGARIJP – Het was tijdens een optreden van het Lemster Shantykoor in het dorpshuis de Schalmei in Hardegarijp toen het idee ontstond om een shantykoor op te richten in het dorp. ‘Er kwam in de pauze iemand enthousiast bij me. Hij zei: ‘Dit moatte wy ek hawwe!’ Dezelfde avond stonden er dertien namen op papier. Ik had nooit gedacht dat het opstarten van een shantykoor echt van de grond zou komen, maar de volgende ochtend bleef de telefoon maar rinkelen. Mannen die me opbelden en zeiden: ‘Ik hoorde dat jij een shantykoor gaat oprichten, schrijf mij ook maar op!’ Dat is inmiddels 12,5 jaar geleden.’ Voorzitter Piet Braam moet lachen wanneer hij denkt aan de oprichting. ‘Ik had gezegd, ik ga hiermee door op één voorwaarde. Er moet een bestuur komen. Logischerwijs werd mij de voorzittersrol toebedeeld. Een maand later traden we voor het eerst op.’ Om te vieren dat ‘Aan lager wal’ inmiddels alweer 12,5 jaar bestaat geven zij zaterdag aanstaande een jubileumconcert in het dorpshuis waar het allemaal begon, de Schalmei. Het wordt groots aangepakt. Zo is het concert in samenwerking met de Oldehovekapel. ‘Zij spelen natuurlijk een hele andere soort muziek als ons, en dat maakt de samenwerking zo interessant. Het geeft de avond een Duits tintje,’ aldus Bote Bergsma. Het Shantykoor ‘Aan lager wal’ onderscheidt zich duidelijk van andere shantykoren. ‘Waar de meeste koren één- of tweestemmig zingen, doen wij dat voornamelijk drie- en vierstemmig. En naast de standaard shantyhits zingen wij nog zoveel meer. We zeggen wel eens, als het maar over water gaat. Maar dat mag ook gerust over bevroren water of stortregen gaan.’ De 40 zangers van ‘Aan lager wal’ komen allemaal uit Hardegarijp of Tytsjerk. ‘Wij hebben altijd heel duidelijk een rol willen vervullen binnen de dorpsgemeenschap. De samenhang is erg belangrijk. Binnen het koor, maar ook buiten het koor. We hebben in de afgelopen 12,5 jaar een aantal mensen verloren. Wij hebben op elke uitvaart gezongen. Dit geeft wel wat aan over de sociale functie die het koor heeft,’ aldus Braam. Het shantykoor treedt veel op. ‘We treden elk jaar tussen de 25 en 30 keer op. De ene keer in bejaardentehuizen, de andere keer op een groot shantyfestival in Emmen. Binnenkort staat er ook een reis naar Duitsland in de planning. In juni treedt ‘Aan lager wal’ als een van de twee Nederlandse koren op tijdens een groot shantyfestival in het Duitse Travemünde. ‘Daar hebben we eerder opgetreden. Ik werd gebeld door de organisatie of we weer wilden komen. ‘Sie sind so lüstig!’ Dat is natuurlijk fantastisch om te horen,’ zegt Braam. In de afgelopen jaren heeft het koor veel hoogtepunten gekend. ‘Bij de opening van het Provinciehuis in Leeuwarden stonden wij per ongeluk net naast de rode loper. De auto waarin Koningin Beatrix zat stopte bij toeval net voor ons. Stonden we de dag erna in alle kranten. Alsof we het er om gedaan hadden,’ aldus Braam. Voor het concert van aankomende zaterdag is alles uit de kast getrokken om er voor de bezoekers een fijne avond van te maken. ‘Het podium is omgebouwd tot een soort Duitse skihut, er staan Duitse biertafels en na de pauze komt er een bijzonder optreden van een Duitse volkszanger. Kaarten voor het concert zijn nog te koop bij de Primera in Hardegarijp, De deuren van de Schalmei zijn geopend vanaf 19.30, waarna de Oldehovekapel om 19.45 begint te spelen. Het concert start om 20.00 uur. ‘Het gaat een fantastische avond worden!’ Besluit Piet Braam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here