(on)Genode Gast 16-04-2013

26
121
DOKKUM - ongenode gast 1

Datum: 13 april

Tijd: 9.00 uur

Plaats: Drs. S. van Tuinenleane

Een oproepje op een plaatselijke nieuwssite trok de aandacht van de (On)genode gast. ‘Ook dit jaar weer vele spullen te koop. Onze opritten staan vol met speelgoed, meubels, boeken, kleding enz. Alles voor een klein prijsje. Kom kijken en kopen! U bent van harte welkom in onze straat.’ Onder de oproep stond een foto van een oprit van een Amerikaans ogende villa, vol met meubels en andere spullen voor de verkoop. De straat waar de opritverkoop gehouden werd bleek de Drs. S. van Tuinenleane in Dokkum. Ondanks het nog ietwat frisse weer van zaterdag trok de (On)genode gast er in alle vroegte op uit om als een van de eersten bij de koopjes aanwezig te zijn.

De opritverkoop bleek een initiatief van de buurtvereniging. Jannie Koldijk, een van de buurtbewoners en bestuurslid van de buurtvereniging, vertelt dat het een hechte buurt betreft: ‘Veel mensen in deze straat wonen hier al jarenlang. Als buurtvereniging doen we dan ook regelmatig leuke dingen met elkaar. Zo gaan we elk jaar in januari met elkaar te bowlen, houden we aan het einde van de zomer een buurtbarbecue en doen we ook ieder jaar mee met de Nationale Buitenspeeldag.’ De opritverkoop blijkt ook een terugkomend evenement. ‘Een keer in de twee jaar ruimen we onze zolders op en plaatsen we de spullen op de oprit. Dat doen we nu al een jaar of zes, zeven denk ik? Vorig jaar was het helaas heel slecht weer. Daarom hebben we dit keer besloten om meteen het jaar erop weer een verkoop te houden.’ Niet alle buurtbewoners doen mee. Ongeveer om het huis doet men mee. De opritverkoop is begonnen om 9.00 uur, en de eerste kopers doen al hun ronde langs de opritten. ‘Wat moet die kindertheeset kosten?’ Vraagt een vroege koper aan Koldijk. ‘Één euro,’ is het antwoord daarop. Voor een prikje kan de vrouw iemand blij maken met een nagenoeg nieuwe set theekopjes voor kinderen.’ Verderop in de straat heeft iemand de complete boekenkast leeg getrokken. Titels van Nederlandse schrijfsters als Saskia Noort, Heleen van Royen en Simone van der Vlugt liggen verspreid over een kleed tussen detectives van David Baldacci. De (On)genode gast heeft wel zin in een goed boek en koopt een titel van de laatstgenoemde voor slechts 2 euro. De jonge dochter van deze verkoopster heeft ook het verkoperbloed in haar aderen stromen, zij heeft zelf prinsessencupcakes gebakken die zij voor 50 cent verkoopt aan hongerige kopers. De (On)genode gast kon de verleiding niet weerstaan, en spekte de spaarpot van de jonge cupcakebakster. Een heerlijke versnapering! Op de overige opritten stond men voornamelijk speelgoed te verkopen. Barbies waar overduidelijk veel mee gespeeld was, spellen voor de Nintendo, tractors en tientallen legpuzzels. Een van de verkoopsters heeft om half tien al de nodige euro’s binnengesleept. En met de overige spullen op Koninginnedag op de rommelmarkt staan? ‘Echt niet, ik moet er niet aan denken om alles in te moeten pakken, uit te moeten pakken, een hele dag zitten om vervolgens de overgebleven rommel weer op zolder te moeten zetten. Ik breng alles wat over is vandaag wel naar de kringloop!’ De (On)genode gast eindigt de ronde over de straat op de plaats waar deze ook begonnen was, bij Jannie Koldijk. ‘Bakje koffie?’ Vraagt ze. Dit aanbod wordt uiteraard niet afgeslagen. ‘Het is jammer dat het weer niet wat beter is. Dan was het nog een stuk drukker geweest. Maar zoals het nu gaat is het ook goed. Je hebt met iedereen even een praatje, met de buren maar ook met de bezoekers. Het is gewoon erg gezellig.’

 

DOKKUM - ongenode gast 2

DOKKUM - ongenode gast 3

26 REACTIES

 1. I just want to say I’m very new to blogging and really loved your web-site. Almost certainly I’m going to bookmark your blog post . You amazingly come with amazing stories. Cheers for revealing your web page.

 2. I do agree with all the ideas you have presented in your post. They are really convincing and will certainly work. Still, the posts are too short for starters. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 3. As I site possessor I believe the content matter here is rattling excellent , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Good Luck.

 4. Thanks for your suggestions. One thing I have noticed is always that banks along with financial institutions have in mind the spending practices of consumers and as well understand that plenty of people max away their credit cards around the getaways. They prudently take advantage of this specific fact and start flooding your inbox and also snail-mail box using hundreds of Zero APR credit cards offers shortly after the holiday season comes to an end. Knowing that when you are like 98% in the American public, you’ll soar at the possible opportunity to consolidate personal credit card debt and transfer balances towards 0 rate credit cards.

 5. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

 6. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute & help other users like its aided me. Great job.

 7. Good day! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do you have any points or suggestions? Cheers

 8. Thanks for your valuable post. Through the years, I have come to be able to understand that the actual symptoms of mesothelioma cancer are caused by a build up connected fluid between the lining of the lung and the torso cavity. The sickness may start from the chest area and pass on to other parts of the body. Other symptoms of pleural mesothelioma cancer include losing weight, severe inhaling trouble, fever, difficulty swallowing, and irritation of the face and neck areas. It ought to be noted that some people having the disease will not experience every serious signs at all.

 9. The core of your writing while sounding reasonable in the beginning, did not sit well with me after some time. Somewhere throughout the sentences you actually managed to make me a believer unfortunately just for a while. I nevertheless have got a problem with your leaps in assumptions and one might do nicely to help fill in those gaps. If you actually can accomplish that, I could certainly be fascinated.

 10. I have not checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I’ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 11. I’m not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this info for my mission.

 12. hello!,I love your writing very so much! percentage we communicate extra about your article on AOL? I require an expert on this house to solve my problem. May be that is you! Looking ahead to look you.

 13. Thanks for another fantastic post. Where else may just anyone get that kind of info in such an ideal manner of writing? I have a presentation next week, and I’m at the search for such information.

 14. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this outstanding blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this site with my Facebook group. Chat soon!

 15. I¡¦ve been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site. Reading this information So i am glad to express that I have an incredibly just right uncanny feeling I came upon just what I needed. I most indubitably will make sure to do not forget this site and give it a look regularly.

 16. Thanks for these tips. One thing I should also believe is credit cards presenting a 0% interest often lure consumers with zero interest rate, instant endorsement and easy on-line balance transfers, nevertheless beware of the real factor that will void your current 0% easy neighborhood annual percentage rate and as well as throw anybody out into the poor house quick.

 17. obviously like your web-site but you need to check the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I to find it very bothersome to tell the reality then again I will definitely come again again.

 18. This web page is really a walk-through for the entire data you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse right here, and also you’ll positively discover it.

 19. hello!,I love your writing very a lot! proportion we keep up a correspondence more about your post on AOL? I need an expert in this space to unravel my problem. Maybe that’s you! Taking a look ahead to look you.

 20. Hi there would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m going to start my own blog soon but I’m having a difficult time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here