Home Kleintje Cultuur (on)Genode Gast 16-04-2013

(on)Genode Gast 16-04-2013

0
(on)Genode Gast 16-04-2013

Datum: 12 april 2013

Tijd: 15:30 uur

Locatie: Borgstee 3, Ulrum

Een feest met een dubbel gevoel, afgelopen vrijdag aan de Borgstee in Ulrum. Daar werd namelijk een ontmoetingsruimte voor mensen uit het dorp geopend. Het moet een vervanging worden voor de plek die er nu nog is in de Asingahof in het dorp. Het was aan de wethouder om het pand te openen en na diverse toespraken werd het een gezellige middag. De Ongenode Gast keek mee.

Blij met de nieuwe plek is wethouder Harm Evert Waalkens van de gemeente De Marne. “Dit is een beetje het centrum van Ulrum. Het is mooi dat we hier iets nieuws neer kunnen zetten. Het is de bedoeling dat iedereen hier straks samen kan komen: van jong tot oud. Samen kunnen ze hier eten, een koffieochtend houden of om een andere reden samenkomen. Het moet hier heel gezellig worden.”

De plek in Ulrum is één van de vijf ontmoetingsruimten in de gemeente waarvoor geld beschikbaar wordt gesteld. In totaal is er jaarlijks € 38.000,- beschikbaar. “We pakken dit soort dingen samen op. Bijvoorbeeld met Het Zonnehuis en Wierden en Borgen. Dat is ook belangrijk, want we zijn vanwege de bezuinigingen gestopt met de betaalde dorpsconciërges. Dit moet een nieuwe start voor het dorp zijn. Een leuke plek waar de mensen samen kunnen komen, begeleid door vrijwilligers.”

Wie ook een kantoortje in het gebouw heeft is de thuiszorg. “We zitten hier mede voor de signaleringsfunctie,” vertelt Gerrie Hoiting. “Met elkaar willen we de mensen een beetje in de gaten houden. Dat doen we ook met de thuiszorg. Als we het idee hebben dat mensen hier ook wel eens naartoe kunnen voor de gezelligheid, zullen we hun doorverwijzen.” Een paar dagen per week zal het kantoor bemand worden. “We willen laten zien dat we de inwoners niet laten zitten nu de bewoners van de Asingahof naar Leens verhuizen.”

Voor wie het een dag met een dubbel gevoel is, is dorpsconciërge Diny Meinardi. Zij bint er geen doekjes om. Na vijf jaar houdt haar contract per 1 juli op en is zij geen betaalde kracht meer voor het dorp. Toch was ze graag gebleven. “Dit is de baan van mijn leven. Ik kan hier mensen helpen met allerlei dingen. Van het invullen van formulieren tot aan kleine klusjes: voor alles kunnen ze bij mij terecht. Ik had een contract voor vijftien uur per week, maar meestal werkte ik wel 20 of 25. Dat vond ik niet erg, want ik genoot hiervan.”

Toch weet ze nog niet of ze als vrijwilliger zal blijven. “Er moet bij mij ook brood op de plank komen, dus ik zal op zoek moeten naar werk. Ik heb al aangeboden hier te willen blijven met behoud van uitkering en een kleine aanvulling, maar daar is de gemeente nog niet op ingegaan.” De dorpsconciërge vreest dat het straks stil wordt in het dorp. “Er is straks misschien wel niks meer. De bewoners van de Asingahof verhuizen op 26 en 27 mei. Daarna ben ik hier nog een maand en dan moeten vrijwilligers het oppakken.” Hoe die tijd zal gaan, weet ze nog niet.

In de zaal gaat ondertussen het openingsfeestje door. Wethouder Waalkens is in gesprek met Hoiting, terwijl wethouder Kor Berghuis nog het één en ander regelt met een ambtenaar op het gemeentehuis via zijn telefoon. Stiekem kijkt hij even op Twitter. Wie ook aanwezig zijn, zijn Sietse Hielema en Hans van der Heide namens de Partij van de Arbeid. Gezamenlijk drinken ze een borrel op de toekomst van deze nieuwe locatie.

 

Ongenode Gast ontmoetingspunt Ulrum 3

Ongenode Gast ontmoetingspunt Ulrum

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here