Home Geen categorie Valentina Tóth maakt debuutcd Hungarian Horizon

Valentina Tóth maakt debuutcd Hungarian Horizon

0
Valentina Tóth maakt debuutcd Hungarian Horizon

‘Soleren bij Concertgebouworkest is mijn ultieme droom’

OUDKERK – Ze trad ondere andere op in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Italië, Griekenland, Oostenrijk en in de Carnegie Hall in New York, won het Prinses Christina Concours in 2009 en heeft sinds vorige week haar eerste CD, Hungarian Horizon. Toch is de achttienjarige Valentina Tóth, die opgroeide in Oudkerk, de bescheidenheid zelve. ‘Ik vind het moeilijk om de CD te omschrijven. Ik ben er zo intensief mee bezig geweest, het is daardoor moeilijk om het in woorden te vatten. Tevreden ben ik er wel mee, met het eindresultaat.’ Het kostte Valentina de nodige tijd om de muziekstukken van Bartók en Kodály op CD te krijgen. ‘Op mijn vijftiende ben ik al gevraagd om een CD op te nemen. Al met al heeft de directe voorbereiding wel anderhalf jaar gekost. Na het instuderen van de stukken hebben we deze in twee delen opgenomen. Het eerste deel vorig jaar zomer, het tweede deel in januari dit jaar.’ Voor Valentina was het hele proces, en de presentatie van de CD Hungarian Horizon, enorm spannend. Valentina presenteerde de CD in de Amstelkerk in Amsterdam, dat helemaal uitverkocht was. ‘Het is in principe muziek voor mensen die gewend zijn klassiek te luisteren. In de zaal zaten ook mensen die weinig met klassieke muziek hadden, maar die toch aangaven het erg mooi te vinden.’

Valentina studeert momenteel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ellen Corver. Eerder kreeg zij les van Tamara Poddubnaya, Nata Tsvereli en Rein Ferwerda. In de media wordt zij nog wel eens het ‘Wonderkind van Aldtsjerk’ genoemd, maar dat ziet zij zelf niet zo. ‘Er zijn zoveel jonge mensen met talent. Je moet er misschien wel wat aanleg voor hebben maar voor de rest is het gewoon veel repeteren. Dan kan je een heel eind komen.’ Valentinas uiteindelijke doel is om als soliste door het leven te gaan. ‘Daar werk ik echt heel hard voor, maar ik ben ook realistisch. Er zijn veel meer getalenteerde muzikanten die die droom ook hebben. Uiteindelijk is het maar voor een aantal weggelegd om daar ook daadwerkelijk van te leven. Het is wel echt mijn droom, ik vind optreden echt te gek. Het overbrengen van een verhaal middels muziek is het mooiste wat er is. Het alternatief is lesgeven, maar ik denk niet dat ik daar echt geschikt voor zou zijn.’

Dat Valentina hard werkt om de top te bereiken is duidelijk. Ze studeert zoveel mogelijk, rond de zes uur per dag. Daarnaast treedt ze regelmatig op met de dwarsfluitiste Fréderique Purnot als het Duo Spring Friends en met het trio Menotti.

Naast het leven als soliste heeft Valentina nog een droom die zij graag gerealiseerd zou zien: soleren bij het Concertgebouworkest. ‘Al treed ik ook erg graag op in kleinere theaterzaaltjes, soleren bij het Concertgebouworkest is toch wel mijn ultieme droom.’

In de toekomst zijn er meer CD’s van Valentina te verwachten. Hoe dat ingevuld gaat worden is nog helemaal vrij. ‘Daar zijn nog geen concrete plannen voor.’

Wie Valentina eens wil zien optreden in de regio moet snel zijn, aankomende vrijdag treedt zij op in de Galerie Bloemrijk Vertrouwen in Oudkerk. Hier wordt gezongen door Jikke van der Velde, welke Valentina ook gaat begeleiden. Valentina zal zelf ook solo op gaan treden, evenals de pianist Michel Xie. Voor wie dat te kort dag zal zijn zal het moeten doen met de vele filmpjes die op Youtube te vinden zijn, het is voorlopig het enige optreden van Valentina in Friesland. Foto: Challenge Records Georg Thum.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here