Home Voorpagina Groningen Houwerzijl krijgt eigen speelbos

Houwerzijl krijgt eigen speelbos

0
Houwerzijl krijgt eigen speelbos

HOUWERZIJL – Als alles meezit heeft het dorp Houwerzijl vanaf volgend voorjaar haar eigen ‘speelbos’. Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor volwassenen om elkaar te ontmoeten. Het plan moet een alternatief zijn voor een dorpshuis, waarvoor het dorp eigenlijk te klein is. Met hulp van de inwoners en de gemeente moet aan het einde van dit jaar al een begin gemaakt worden met de werkzaamheden.

Onlangs werd door leerlingen van de Hanze Hogeschool een onderzoek in het dorp gedaan naar de leefbaarheid. Van jong tot oud kwamen inwoners aan het woord met als centrale vraag: hoe ziet Houwerzijl er in de toekomst uit? Michiel Lokerse vertelt: “Er kwam naar voren dat inwoners veel waarde hechten aan rust, ruimte en natuur, maar dat zij ook een ontmoetingspunt misten.”

Dat ontmoetingspunt hadden de dorpsbewoners tot enkele jaren geleden in de vorm van een dorpshuis. Het moest sluiten omdat de kosten te hoog werden. Simpelweg omdat het dorp te weinig inwoners had om er echt gebruik van te maken. Hanneke Lagerberg: “Naast Broek zijn wij het enige dorp zonder speelvoorziening, terwijl er steeds meer kinderen geboren worden. Eigenlijk hadden we gewoon geen plek waar ze samen konden komen. We hebben wel het Theemuseum, maar dat is meer een trekpleister voor de regio.”

Al pratende kwamen de inwoners op een plan om een stukje natuur bij het Theemuseum om te toveren tot een ‘speelbos’. Lokerse: “De bedoeling is dat de mensen elkaar hier gaan ontmoeten. Kinderen kunnen er met elkaar spelen en voor anderen is er een Jeu de Boulesbaan. We willen het samen met het dorp gaan oppakken.”

Daarnaast heeft de werkgroep geld nodig. “We zijn nu op zoek naar geld en zetten daarbij hoog in,” vertelt Lokerse. “Er kan gesponsord worden in geld, maar ook in materialen. Met elkaar willen we dan iets nieuws creëren. We hebben in de afgelopen week diverse fondsen aangeschreven. Ook omdat we een speelbos willen maken waar kinderen met een handicap terecht kunnen.”

Inmiddels heeft de groep het eerste bedrag al binnen. Voor een bedrag van € 20.000,- zal de gemeente De Marne een deel van het werk en verschillende materialen voor haar rekening nemen. Wethouder Kor Berghuis: “We stellen dit beschikbaar, net zoals we dat in Molenrij en Westernieland gedaan hebben. Wij waren erg enthousiast over deze plannen.” In het najaar wil de groep beginnen met de aanleg. Volgende zomer moet het af zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here