Home Geen categorie Kinderburgemeester geniet van burgemeesterschap

Kinderburgemeester geniet van burgemeesterschap

0
Kinderburgemeester geniet van burgemeesterschap

‘Ik denk niet dat de taken van Waanders en mij veel verschillen’

NES – Het is de vierde kinderburgemeester van de gemeente Dongeradeel na Jesse Jacob Lei, Maud Hoogland en Nynke Themmen, en hij heeft er enorm veel plezier in. De tienjarige Hylke Breteler uit Nes won in oktober het kinderburgemeesterschap. Hij mag de titel een jaar lang dragen, draagt een heuse ambtsketting en voert handelingen uit als een échte burgemeester. ‘Ik denk niet dat de taken van Marga en mij zoveel van elkaar verschillen,’ zegt de jonge burgemeester lachend. Sinds de verkiezing van kinderburgemeester van Dongeradeel heeft Hylke al veel beleefd. De verkiezing zelf alleen al was enorm spannend. ‘Op school kregen we een formulier dat we in moesten vullen om ons aan te melden. Uit die aanmeldingen werd een groep gekozen die zichzelf moest presenteren op het gemeentehuis en daaruit kwam uiteindelijk een selectie van drie.’ De drie eindkandidaten kregen elk een geheime opdracht. ‘Maar die hadden we alle drie verkeerd begrepen, waardoor we de opdracht nog een keer moesten doen.’ Na een spannende finale en een aantal zenuwslopende minuten wachten op de jury kwam het hoge woord er uit. Hylke werd de nieuwe kinderburgemeester. ‘Ik sprong echt een gat in de lucht, zo blij was ik. Dat ik mee mocht doen met de verkiezing vond ik al een hele eer, dat ik in de finale kwam was natuurlijk al super maar dat ik ook echt gekozen zou worden was helemaal fantastisch. Dat had ik helemaal niet verwacht.’ Het kinderburgemeesterschap heeft Hylke al veel gebracht. Zo mocht hij Sinterklaas ontvangen in Dokkum, rijkte hij de sport- en cultuurprijzen uit en opende hij vorige week samen met burgemeester Marga Waanders de Tulpenroute Dokkum. ‘En ik heb op de school van mijn zus een kunstexpositie geopend.’ Soms moet hij bij een opening ook een praatje houden. ‘Dat is geen probleem hoor, ik vind het niet moeilijk om in het openbaar te spreken. Van tevoren ben ik wel een beetje zenuwachtig, maar dat zijn allemaal gezonde zenuwen.’

De reden waarom Hylke graag kinderburgemeester wilde worden weet hij eigenlijk niet meer zo goed. ‘Ik vond het wel spannend om mee te doen. Ik mag ook wel graag in de spotlights staan en ook politiek interesseert mij wel.’ Ondanks dat politiek wel in Hylkes interessegebied ligt, heeft hij niet de intentie om later ook daadwerkelijk de politiek in te gaan. ‘Ik ben dol op dieren, dus dierenarts lijkt me erg leuk. Of een gewone dokter. Maar dat kan nog alle kanten op.’

De komende maanden is Hylke nog bij verschillende activiteiten in de gemeente betrokken. Zo zal hij op Koninginnedag samen met burgemeester Waanders de Koningslinde gaan planten en komt hij met de 4 mei-herdenking in actie. Zijn laatste taak zal uiteindelijk het jureren voor de nieuwe kinderburgemeester worden in oktober van dit jaar. ‘Ik zal het dan wel jammer vinden dat het jaar alweer voorbij is. Maar ik gun het de volgende ook heel erg. Het is enorm leuk om te doen.’ Hoe het leven er na het kinderburgemeesterschap uit zal zien weet Hylke nog niet, maar dat het iets actiefs wordt is zeker. ‘Na de zware aardbeving in Haïti in 2010 heb ik 550 euro opgehaald door van Nes naar Driezum te fietsen. Ook zet ik me in voor Jantje Beton. Ik vind het leuk om sponsors te werven voor goede doelen. Tegen die tijd is er vast wel weer een ramp waar geld voor nodig is.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here