Home de Man/Vrouw met de Hamer Janneke van der Vis

Janneke van der Vis

0
Janneke van der Vis

Instructrice Nordic Walking De Marne

“Nordic Walking wordt door velen zwaar onderschat. Mensen denken: ‘ik koop een paar stokken en ga lopen’, maar dat is dus echt niet zo. Zelf heb ik het ongeveer zeven jaar geleden opgepakt. Ik heb een clinic gevolgd en toen ik merkte dat de schouder- en nekklachten die ik altijd had, sinds het Nordic Walking helemaal over waren, ben ik doorgegaan. Ik was één van de eersten in de omgeving die ermee bezig was en al snel werd ik benaderd voor een instructie-cursus. Inmiddels heb ik er zelfs al meerdere afgerond en Nordic Walking De Marne opgericht. Ik geef nu meerdere cursussen per jaar, eventueel ook op verzoek. Het is heel belangrijk om de techniek goed aan te leren. Deze bestaat als het ware uit een aantal bouwstenen die nauw met elkaar verwant zijn. Per les leer ik ze gefaseerd aan. We beginnen met een stukje stokcoördinatie en hoe moet je je arm bewegen en met de schouder scharnieren. Daarna leer ik deelnemers bewust af te zetten en gaan we oefenen om de stok los te laten en weer vast te pakken. In het begin hebben we aan een grasveldje genoeg, want dan ben je puur bezig om de motoriek onder controle te krijgen. Als je geoefend bent en alles goed uitoefent, heb je aan maximaal vijf kilometer meer dan genoeg. Het is heel intensief en je nek-, rug- en schouderspieren komen echt in beweging. Daarnaast is Nordic Walking ook leuk. Door de beweging komt er een stofje vrij waar je vrolijk van wordt. En het is er ontstressend omdat je je puur op de techniek concentreert en je dus los komt van alle beslommeringen. Ja, het is ook heel sociaal. Ik breng mensen met elkaar in contact. Wekelijks probeer ik cursisten een mail te sturen op welke momenten vaste groepjes waar iedereen bij aan kan sluiten, gaan lopen. Zo gaat op woensdagochtend altijd een groepje in Lauwersoog lopen en loopt de woensdagavondgroep in Leens. Ik promoot altijd dat een groep cursisten na de cursus met elkaar blijft lopen, dan hebben ze stimulans aan elkaar. Op 16 mei start er weer een nieuwe cursus in De Marne. Dankzij de samenwerking met Huis voor de Sport Groningen en de gemeente De Marne krijgen inwoners uit De Marne 50% reductie op het lesgeld. Maar natuurlijk zijn cursisten uit andere gemeenten ook welkom. Op de website www.nordicwalkingdemarne is een overzicht van alle cursussen te vinden en kan men in contact komen met mij.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here