Organisatie op zoek naar nieuwe gastgezinnen

6
400
doezuml Betty Huisma voor gast gezinnen uit doezum

“We gebruikten het woordenboek maar tweemaal per dag”

LUCASWOLDE/GROOTEGAST – De organisatie van de Abel Tasman Artprize is op zoek naar nieuwe gastgezinnen om de Tasmaanse winnaar bij onder te brengen. De Streekkrant nam een kijkje bij Betty Huisma. Zij, haar man en twee dochters vingen twee jaar geleden winnares Olivia op. Het werd een onvergetelijke tijd.

“We lazen het in de krant bij de gemeenteberichten, waarna mijn man gelijk aan onze dochter vroeg of het wat voor ons zou zijn,” vertelt Betty. “Onze oudste dochter werkt op een reisbureau en het leek haar leuk om eens een internationale gast over de vloer te hebben. We hebben ons toen opgegeven in de verwachting dat het storm zou lopen, maar dat viel mee. Al snel werden we benaderd door de gemeente en na een leuk gesprek hoorden we dat ze zou komen.”

De winnares had dat jaar de keuze uit twee gastgezinnen. “Het is altijd even aftasten wat voor meiske het is, maar het ging heel vanzelf. Het was een heel lief en beleefd meisje. Je kunt het misschien anders treffen, maar wij hebben het als heel positief ervaren.” Wat meehielp in het gezin was dat er een klik was met de dochters, die even oud waren. “Met onze dochter is ze ook naar Amsterdam geweest en ze hebben een rondrit gemaakt door de provincie. Er was meteen een klik. Eén van onze dochters heeft nog steeds contact en misschien gaat ze er wel een keer naartoe.”

Wat makkelijker was dan gedacht, was het spreken van de Engelse taal. “We spreken Engels, maar we hadden wel een woordenboek op tafel liggen. Soms zocht je het even op als je jezelf in een bepaalde taal wilde uitdrukken. Dat was niet bij elke zin. Misschien maar één of twee keer per dag. Met je handen kun je je soms ook goed redden.”

Wat Betty vooral leuk vond, was het feit dat ze zelf ook actief mee konden denken aan het programma. “De werkgroep gaf ons een lijst met activiteiten en we mochten zelf kiezen wat we met Olivia gingen doen. Je moet je voorstellen dat zo’n student een heel programma heeft. Overdag konden wij ook gewoon aan het werk, want ze werd ’s ochtends opgehaald en kwam ’s avonds pas weer terug. Wij waren een beetje het rustpunt. Dan moet je niet teveel willen doen, want zij had ook haar rust nodig.”

Als Betty eraan terugdenkt heeft ze nog steeds het gevoel dat Olivia ervan genoten heeft. “We hadden het heel erg naar ons zin. Soms gingen we ook wel mee. Je weet van te voren dat de werkgroep een heel programma heeft, maar wij wilden ook iets voor haar betekenen. Daarom zijn we ook met haar naar het Groninger Museum geweest. Dat wilde ze zelf ook heel graag.”

Of Betty en haar man nu ook zelf een keer naar Tasmanië gaan, weet ze nog niet. “Het wekt enorm je nieuwsgierigheid, maar het is een enorm lange reis. Nu is het nog niet aan de orde. Misschien dat één van onze dochters het wel zou willen.” Een nieuwe gast in huis ziet ze wel zitten, al komt dit er waarschijnlijk niet meer van omdat de dochters nu uit huis zijn. “Voor Olivia was het fijn dat er ook mensen van haar eigen leeftijd bij waren. Nu onze dochters uit huis zijn, wordt het lastig.” De laatste tip die ze geeft: “Als je positief er tegenover staat en open bent, kan het bijna niet misgaan.”

Opgeven als gastgezin kan bij de heer T. Sutman, secretaris van de werkgroep Abel Tasman Art Prize, gemeente Grootegast, afdeling Samenlevingszaken, telefoonnummer 0594-695773, e-mail theo.sutman@grootegast.nl.

 

6 REACTIES

 1. Hello there, I discovered your blog by means of Google
  whilst looking for a related subject, your site got here up, it appears to be like great.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, simply changed into aware of your blog thru Google, and located that
  it is really informative. I am gonna be careful
  for brussels. I will be grateful for those who continue this in future.
  A lot of folks might be benefited out of your writing. Cheers!

 2. I’m more than happy to discover this site. I want to to thank you for
  your time for this wonderful read!! I definitely loved every bit of it and
  I have you saved as a favorite to see new stuff in your site.

 3. Good day! I know this is somewhat off topic but I was wondering
  which blog platform are you using for this website?

  I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at
  alternatives for another platform. I would be fantastic if
  you could point me in the direction of a good platform.

 4. I’m extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you modify it yourself?

  Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like
  this one today.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here