week 18

8
127

Ze noemen het in wetenschapskringen procrastination. Ik kende het woord niet, ’t is niet makkelijk uit te spreken ook. Dus zeg maar – ik heb het in het woordenboek opgezocht – gewoon: ‘uitstelgedrag’. Dát woord zullen veel mensen (her)kennen: Iets belangrijks of ook wel totaal onbelangrijks maar saai of onplezierig, telkens weer ‘opschuiven’, uitstellen tot later. Tot vanavond. En dan tot morgen. Nou nee, dat past me ook niet: overmorgen dan maar. Enzovoorts. Eens ga je meestal toch voor de bijl. Ontkom je er niet aan. Maar heb je de tijd daarvóór wroeging gehad, bleef het aan je kleven. Had het daarom maar eerder gedaan.

Daartegen kun je natuurlijk, want zo slim ben je wel, inbrengen dat het uitstellen je tot een beter inzicht heeft gebracht. Hoe langer het in je gedachten bleef sudderen, hoe beter je kon beslissen. Maar daarmee vernaggel je jezelf en dat weet je zelf drommels goed ook. Uitstellen, zeggen wetenschappers die zich in uitstelgedrag hebben verdiept, is vergelijkbaar met een verslaving. Nou nou. En, zo hebben zij die het denken te weten vastgesteld, uitstellers verdienen minder geld, hebben minder plezier en leven minder gezond dan mensen die meteen de koe bij de hoorns grijpen. Want, aldus een Amerikaanse filosoof die zich in uitstelgedrag heeft verdiept en er zelfs een wetenschappelijke beschouwing aan heeft gewijd: Uitstelgedrag is niet je échte ‘vijand’, dat is het ‘niks doen’. En daarvoor geeft hij deze analyse, waarvoor u even heel diep moet ademhalen: ‘Niks doen is, dat terwijl je niet doet wat je zou moeten doen, de neiging krijgt om iets anders te doen wat je niet doet omdat je bij jezelf denkt: dat mag ik niet doen want ik moet iets belangrijkers doen. Het resultaat is dat je helemaal niks doet en in een patstellingachtige droomtoestand terecht komt.’

Lees die zin nog maar een paar keer over, maar dat kunt u natuurlijk ook uitstellen tot morgen. Of nog later. Misschien dat u op den duur dan in een droomtoestand geraakt. Maar daarvoor geef ík geen enkele garantie. Want hoewel ik het schrijven van dit stukje een paar keer heb uitgesteld; de droomtoestand heb ík echter niet bereikt. Als u tenminste de nachtmerrie daar niet toe rekent.

Henk Hendriks

8 REACTIES

 1. Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog.
  You have some really good articles and I believe I would be
  a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love
  to write some content for your blog in exchange for
  a link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested.
  Kudos!

 2. Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell
  and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and
  screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is entirely
  off topic but I had to tell someone!

 3. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I come across a blog that’s both equally educative and amusing,
  and without a doubt, you have hit the nail on the head.
  The issue is something which too few men and women are
  speaking intelligently about. Now i’m very happy that I stumbled across this during my hunt for something concerning this.

 4. Hi there would you mind letting me know which web host you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and
  I must say this blog loads a lot quicker then most.

  Can you recommend a good internet hosting provider at a reasonable price?
  Thanks a lot, I appreciate it!

 5. I blog often and I truly thank you for your content.
  The article has really peaked my interest. I am going to take a note of your site and keep
  checking for new details about once per week. I subscribed to your
  Feed too.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here