Brandweerkazerne Kollum

25
105
DSF_FRIE-p45.pdf - Adobe Acrobat Pro

(On)genode gast

Datum: 4 mei

Tijd: 04.30

Het gebeurt niet vaak dat de (On)genode gast de wekker ’s nachts om 03.30 zet, maar voor het vertrek van de brandweer van Kollum naar Roemenië maakte de (On)genode gast graag een uitzondering. Een delegatie van het brandweerkorps ging zaterdagochtend vroeg onderweg naar het Roemeense Praid om daar een brandweerauto van het type Mercedes 608 D uit 1976 af te leveren. Een tocht van maar liefst 2000 kilometer, waarover drie dagen gedaan zou worden. Onderweg wordt er nog een tussenstop gedaan bij een kindertehuis om daar kleding en speelgoed te brengen. Niet alleen een delegatie van de brandweer gaat mee naar Roemenië, ook wethouder Jelle Boerema was zaterdagochtend vroeg opgestaan om mee te gaan naar Roemenië. Omstreeks 04.30 was hij als eerste aanwezig bij de brandweerkazerne in Kollum. Ietwat slaperig wenste hij de eerste brandweerlieden een bijzonder goede morgen. ‘Ik heb er enorm veel zin in, ik kijk alleen wel een beetje op tegen de lange reis,’ zegt hij. Hij is niet de enige. De brandweermannen die inmiddels ook aangekomen waren vinden de reis ook wel erg lang. ‘Ik ben eerder mee geweest naar Roemenië en de reis er naartoe is geen pretje,’ aldus een van de mannen. De brandweerwagen die naar de partnergemeente in Roemenië wordt gebracht rijdt namelijk maar 70 kilometer per uur. De wagen was voor de mannen een lot uit de loterij. De Mercedes 608 D kon voor een zacht prijsje op de kop worden getikt, waarna deze opgeknapt is voor de reis. Brandweer Kollum heeft al sinds een jaar of tien een goede band met de gemeente Ocna de Jos, met in het bijzonder het dorpje Praid. De nood bij de brandweer daar is hoog. Aangezien de meeste huizen er van hout zijn, is een goede brandweerwagen er van groot belang. De brandweer bestaat daar echter puur uit vrijwilligers en het geld en de middelen zijn er niet voor goede zorg voor de gemeenschap. Vanuit Nederland zijn er ook goede brandweeruitrustingen verzameld die in Nederland afgekeurd zijn, maar in Roemenië een prima tweede leven tegemoet kunnen gaan. Wanneer het bijna 05.00 uur is is het nog wachten op brandweercommandant Albert Hoof. Ondanks het vroege tijdstip is hij erg enthousiast over de reis. ‘Het is niet alleen goed dat wij daar wat kunnen betekenen, maar het verbind ons ook als groep.’ Dat blijkt, want zelfs een aantal leden van het korps die niet meegaan naar Roemenië stonden al om half vijf voor de deur om de andere leden uit te zwaaien. Wanneer het stipt vijf uur is en de koffie achter de kiezen is stappen de mannen in de wagen om op weg te gaan naar Roemenië. Via Facebook en Twitter houden ze de achterban op de hoogte van de vorderingen. De mannen blijven iets langer dan een week in Roemenië. ’s Avonds rond een uur of tien krijgt de (On)genode gast een foto toegestuurd via SMS. ‘Meer dan 1000 kilometer gereden, we zijn nu voorbij Brno en zitten aan een biertje.’ Zondagavond volgt er laat nog een smsje. ‘We zijn weer vrij uit de cel. Morgenvroeg auto uitladen bij het kinderweeshuis en dan richting Praid!’ Even op Facebook kijken en wat blijkt, wethouder Boerema en Albert Hoof zaten daadwerkelijk in een cel. Een telefooncel welteverstaan. Blijkbaar maken ze genoeg mee daar in het buitenland, waarover volgende week meer

25 REACTIES

 1. Hi, Neat post. There is a problem together with your site in web explorer, would check this?
  IE still is the marketplace leader and a large portion of
  people will omit your excellent writing because of this problem.

 2. Hi there friends, how is everything, and what you want to say concerning this paragraph, in my view its really remarkable for me.

 3. I just want to mention I am new to blogging and really enjoyed you’re page. Most likely I’m going to bookmark your blog . You actually have really good stories. Cheers for sharing with us your web page.

 4. certainly like your web site but you have to check the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the truth on the other hand I will definitely come again again.

 5. It’s the best time to make a few plans for the long run and it is time to be happy. I have read this submit and if I could I wish to recommend you some fascinating issues or tips. Perhaps you could write next articles relating to this article. I desire to read even more issues about it!

 6. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is fantastic blog. An excellent read. I’ll definitely be back.

 7. I have discovered some important matters through your site post. One other stuff I would like to state is that there are many games that you can buy which are designed especially for toddler age kids. They involve pattern acceptance, colors, family pets, and shapes. These often focus on familiarization as an alternative to memorization. This makes little kids engaged without having the experience like they are learning. Thanks

 8. What i do not realize is actually how you’re not really much more neatly-liked than you may be now. You’re so intelligent. You know therefore significantly on the subject of this matter, produced me in my view imagine it from so many numerous angles. Its like men and women don’t seem to be involved until it¡¦s something to accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs outstanding. All the time handle it up!

 9. Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out. Please let me know where you got your theme. Thanks a lot

 10. Hi! I’ve been following your weblog for some time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Atascocita Texas! Just wanted to mention keep up the good job!

 11. Good day! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I truly enjoy reading through your blog posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same subjects? Thanks!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here