Goed toeven voor bijen bij Verhildersum

7
140
Bijenhotel maken Leens

“Het verbaast me hoe creatief kinderen kunnen zijn”

LEENS – Landgoed Verhildersum wil een nieuwe weg inslaan; de weg van meer met scholen, gezinnen en kinderen doen. Het winnen van de Buitenleven’s Natuur- en Erfgoedprijs was het zetje dat het landgoed gebruiken kon en markeerde de start van de bijenhotel wedstrijd. Komende zaterdag, tijdens de Streekmarkt om 11.30 uur, worden alle inzendingen gepresenteerd.

Bouwe Ruiter, die woont, werkt en onderneemt op Verhildersum, toont zich verbaasd over de creativiteit van de inzendingen. “Eén bijenhotel is zelfs manshoog”, brengt hij uit. “Wilde bijen leven solitair”, legt hij het principe van een bijenhotel uit, “en dus zoeken ze holletjes om eitjes te leggen. Ze maken gangetjes van tussen de 8 en de 10 centimeter en leggen daarin achter elkaar eitjes. Bij het maken van een bijenhotel wordt er vaak gebruik gemaakt van bamboe of vlier, of eventueel aluminium pijpjes.” Verder was het aan de inzenders zelf een invulling te geven aan het principe. Ze werden hiervoor wel begeleid tijdens een speciale knutselmiddag onlangs. “Wat we binnen hebben gekregen is erg leuk. Alle materialen zijn gebruikt, van stenen en buizen tot allerlei soorten hout met gaten erin geboord en plukken stro en hooi.”

De bijen zijn van groot belang voor het landgoed waar het landbouw nog verricht wordt op de manier van de negentiende eeuw. “Veel gewassen bestaan door de bijen. Bloeiende planten en kruiden zijn afhankelijk van de bestuiving door bijen en de bijenstand loopt helaas terug. Ik hoop dan ook dat de inzendingen die we presenteren ook anderen inspireert. Misschien komen er nog meer bijenhotels bij.”

Van een winnaar onder Klarissa Vogel, Bo Xander, Wouter Boneschansker, Noa Sinnege, Brechje Kuzee, Ilja Fledderman, Lieke Veen en Monique van de Klei wil Bouwe niet weten. “Ook al zouden er honderd bijenhotels worden ingeleverd, ze worden sowieso geplaatst”, zegt hij lachend. En snel bevolkt? “Het zou maar zo kunnen. Deze maand is wel de maand dat ze een plek opzoeken om eitjes te leggen.”

 

7 REACTIES

 1. My brother recommended I might like this website.
  He was entirely right. This post actually made my day.
  You can not imagine just how much time I had
  spent for this information! Thanks!

 2. Good day! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site?

  I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking
  at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 3. Good post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon every
  day. It will always be helpful to read through articles from
  other authors and use something from their sites.

 4. I wanted to thank you for this very good read!!
  I absolutely loved every little bit of it. I have got you saved as a favorite to check out
  new things you post…

 5. Great work! That is the kind of info that should be shared across the web.

  Disgrace on the seek engines for now not
  positioning this post upper! Come on over and discuss with my site .
  Thanks =)

 6. Spot on with this write-up, I actually feel this site needs far more attention. I’ll probably be returning to read through more,
  thanks for the advice!

 7. Hello everyone, it’s my first pay a visit at this site, and article
  is truly fruitful for me, keep up posting these types of articles or reviews.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here