Alida Sikkema verrast met onderscheiding Carnegie Heldenfonds

24
188
Zuidhorn Legpenning Helden-5

“Ook wij hadden een brief van de burgemeester!”

ZUIDHORN – De bestuurskamer van de gemeente Zuidhorn zag er afgelopen woensdag even anders uit dan normaal. Een grote familie met een nog grotere lach op hun gezicht bevolkte de ruimte. De jonge kinderen vermaakten zich met de politiepet van Jelle Prins, terwijl de volwassenen gespannen de komst van Alida Sikkema afwachtten. Hun (schoon)zus, dochter, tante en buurvrouw werd verrast met een onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds. Een hele eer en een heuglijk feit, dat niet onopgemerkt voorbij mocht gaan.

Nietsvermoedend zien we Alida zich melden bij de balie. Zij denkt dat ze een gesprek heeft met de burgemeester over de heldhaftige daad die ze op 1 december vorig jaar verrichtte. “Het zal wel bij de formaliteiten horen”, zegt ze later, “dus ik dacht: ik zie het wel.” Deze 25-jarige inwoonster van de gemeente Zuidhorn liep op de bewuste avond rond 18.30 uur langs de Friesestraatweg toen ze geluid in de sloot hoorde. “Het was pikkedonker, steenkoud en het regende”, blikt ze terug. “Ik was lopend onderweg naar Aduard om op te passen bij mijn zus en dacht nog: waarom ga ik nou weer lopend heen?” Ze werd als het ware naar het smallere fietspad getrokken en dat was maar goed ook. Een oude man was in de sloot beland en riep om hulp. Alida bedacht zich niet. “Ik had fietslampjes in mijn tas, dus die heb ik gepakt en toen zag ik dat hij alleen nog zijn hoofd boven water had. Ik heb hem eerst geprobeerd rechter overeind te zetten, want ja, ik kon wel om hulp roepen, maar het zijn alleen maar auto’s die langsrijden daar.” Nadat ze de man rechterop had gezet, seinde ze met haar lampjes naar de voorbijrazende auto’s. Een verhuiswagen stopte en de twee jongens hierin hielpen Alida de man uit de sloot te trekken.

De heldendaad van deze jongedame redde het leven van de man. “Collega’s uit Groningen waren al vanaf 15.00 uur naar de man op zoek”, vertelt Jelle Prins, inspecteur bij de regiopolitie Groningen. “Hij is dementerend en was in verwarde toestand op de fiets verdwenen. We hadden geen enkele aanleiding om ervan uit te gaan dat hij in de richting van Aduard was vertrokken. Als Alida er niet was geweest, had de man het niet gered.” “Hij moet er wel lang gelegen hebben”, voegt Alida toe, “want uiteindelijk is hij met een temperatuur van 32 graden in het ziekenhuis aangekomen. Ze zijn de halve nacht bezig geweest om deze naar 35 graden te brengen.”

Over gevaar voor haar eigen leven, dacht Alida geen enkel moment na. “Nee, het scheelt wel dat ik EHBO heb gedaan, daar leer je wel eerst te zorgen dat je zelf niet in gevaar komt.” Op de vraag of ze altijd zo heldhaftig is, moet ze lachen. “Ik ben wel een doorpakker.” “En er ligt natuurlijk niet altijd iemand in de sloot”, lacht een familielid.

De heldin werd natuurlijk niet naar het gemeentehuis gelokt voor een gesprek met de burgemeester. Er wachtte haar na de verrassing van alle familieleden, “ja, ook wij hadden een brief van de burgemeester”, nóg een verrassing. Bert Swart kon haar de bronzen legpenning van het Carnegie Heldenfonds en het bijbehorend getuigschrift overhandigen. “Jij hebt niet alleen gezegd: ‘ik moet wat doen’, maar het ook gedaan. Het komt niet zo vaak voor dat mensen zo heldhaftig optreden, dus dat mogen we ook niet gewoon vinden. Volgens de politie was dit een bijzondere actie van moed. Het regende en was koud, als je er zelf ingevallen was, was het allemaal heel anders afgelopen voor je. En daarom hoefde het Heldenfonds er ook niet lang over te denken”, vertelt de trotse burgemeester. Onder luid applaus nam Alida alles in ontvangst. “Wat grappig”, brengt ze verbouwereerd uit. “Dat jullie dit állemaal wisten”, zegt ze nog met een blik op haar hele familie.

 

 

Zuidhorn Legpenning Helden-1

24 REACTIES

 1. First of all I want to say excellent blog! I had
  a quick question which I’d like to ask if you don’t mind.
  I was interested to find out how you center yourself
  and clear your mind before writing. I’ve had trouble
  clearing my thoughts in getting my ideas out there. I truly do take pleasure in writing but it just seems like
  the first 10 to 15 minutes are generally wasted simply just trying to figure out how to begin. Any suggestions or hints?
  Thanks!

 2. It is the best time to make some plans for the future and it is time to
  be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things
  or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article.
  I wish to read even more things about it!

 3. Right here is the perfect blog for anyone who would like to understand this topic.
  You realize so much its almost tough to argue with you (not
  that I personally would want to…HaHa). You certainly put a brand new
  spin on a topic which has been discussed for a long time.
  Excellent stuff, just wonderful!

 4. I just want to tell you that I am very new to blogging and certainly loved you’re page. Probably I’m planning to bookmark your site . You amazingly come with excellent posts. Kudos for revealing your webpage.

 5. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 6. Heya are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any html coding expertise to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 7. I really like your writing style, great information, appreciate it for putting up :D. “The superfluous is very necessary.” by Francois Marie Arouet Voltaire.

 8. Good – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task.

 9. Amazing! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different subject but it has pretty much the same layout and design. Outstanding choice of colors!

 10. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a weblog website? The account helped me a appropriate deal. I were a little bit acquainted of this your broadcast offered brilliant clear concept

 11. Very nice post and straight to the point. I don’t know if this is actually the best place to ask but do you people have any thoughts on where to hire some professional writers? Thx 🙂

 12. Whats Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely useful and it has helped me out loads. I hope to give a contribution & aid other customers like its aided me. Great job.

 13. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is magnificent blog. An excellent read. I will certainly be back.

 14. In these days of austerity along with relative anxiousness about getting debt, many people balk up against the idea of having a credit card in order to make acquisition of merchandise or pay for any gift giving occasion, preferring, instead just to rely on the actual tried as well as trusted approach to making settlement – cash. However, if you have the cash there to make the purchase entirely, then, paradoxically, this is the best time to be able to use the credit cards for several factors.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here