‘Eigenlijk richten wij een enorm grote galerie in’

0
127
KOLLUMERZWAAG - expositie Foekje Grijpstra

KOLLUMERZWAAG – Ze leerden elkaar kennen tijdens het verdiepingsjaar van het beeldhouwcentrum in Koudum, waar ze alle drie lessen volgden van Herma Bovenkerk. Nu exposeren Foekje Grijpstra, Maria Vis-Schüller en Jeanette IJtsma gezamenlijk in het weiland achter het huis van Grijpstra in Kollumerzwaag. ‘Foekje noemt het een weiland, ik noem het een tuin,’ zegt Vis-Schüller. In het weiland werken de drie vrouwen al sinds april aan de expositie, die van 9 juni tot en met 30 juni te zien zal zijn. Elke dinsdag komen ze bij elkaar en werken ze aan de kunstobjecten. En dat zijn meer dan alleen gebeeldhouwde werken. ‘Landart is een groot onderdeel in de expositie. We maken gebruik van de materialen die in het land te vinden zijn. Zo maken we gebruik van schors, takken, boomstammen en veel meer. Wat maar voor handen ligt,’ zegt Grijpstra. Belangrijk voor de drie kunstenaars is dat de kunstobjecten niet teveel kosten. ‘We werken met spullen die we toevallig nog hebben liggen of die we heel goedkoop kunnen aanschaffen. Ik heb jarenlang gewerkt in het installatiebedrijf van mijn man, en heb daar vaak gedacht: ‘Wat zou ik nou nog meer met deze materialen kunnen?’ Nu maak ik ook daadwerkelijk gebruik van bepaalde materialen die van de zaak komen,’ aldus Grijpstra. Daarmee doelt zij onder andere op de negen toiletpotten die in de weilandtuin staan. ‘Die toiletpotten waren afgekeurd. Bij ons hebben ze een tweede leven gekregen.’ In de toiletpotten komt een boodschap voor de bezoekers. ‘We willen bezoekers uitdagen. Neem eens een kijkje in die pot en lees de boodschap,’ zegt Vis-Schüller. Wat voor de dames erg belangrijk is tijdens de expositie is dat zij het plezier wat zij hebben tijdens het maken van de kunstobjecten over kunnen brengen en delen met de bezoekers van de expositie. ‘Dat vinden we echt heel belangrijk. We hebben er zoveel plezier in,’ zegt Grijpstra. ‘En mensen op een andere manier naar materialen laten kijken,’ voegt Vis-Schüller daar aan toe, ‘ook dat is heel belangrijk. Dat men zien dat een simpel klosje touw ook een prachtig kunstwerk kan worden.’ De drie vrouwen werken afzonderlijk aan objecten, maar werken ook samen. ‘Dan beginnen we ’s ochtends om een uur of negen met het verzamelen van materialen, en vanaf dan ontstaat een werk gewoon. Het groeit, we plannen niets bewust,’ aldus Grijpstra. Hun manier van werken staat bijna synchroon aan het ontstaan van de expositie. ‘Ook dat groeide als vanzelf. Natuurlijk hebben we daarin wel het één en ander gepland, zoals de opening, maar hoe we de expositie vorm zouden geven is gaandeweg het proces zo gegroeid zoals het is,’ zegt Grijpstra. Met de expositie hopen de kunstenaars met name ook de inwoners van Kollumerzwaag te verwelkomen. ‘Veel mensen weten niet dat wij hier zo’n groot weiland achter huis hebben. Het lijkt me fantastisch als de mensen hier gewoon lekker ronddwalen en rondkijken. Of een uurtje lekker in de zon zitten met een boek, ook dat mag gerust,’ zegt Grijpstra. Naast de expositie van de drie vrouwen zijn er ook werken van Alie Pilot te zien. Deze worden in een apart gedeelte van de tuin ingericht. De expositie is te zien aan de Foarwei 181 in Kollumerzwaag van 9 tot en met 30 juni tussen 11.00 tot 17.00 uur en is vrij te bezoeken. Om de weilandtuin te bereiken moet men het reedje langs een huis verderop in, en dan wijst het zich vanzelf.