Fc Grootegast verspeelt ultieme promotiekans

0
95
pesse-grootegast

PESSE – Fc Grootegast stond in de eerste helft in Pesse met één been in de derde klasse. De bezoekers toonden zich verreweg de betere en kwamen verdiend met 1-0 voor. Grootegast liet de wedstrijd onnodig glippen en kreeg een dreun na de 1-1. In de tweede helft van de verlenging sloeg Pesse voor de tweede keer toe en promoveerde daardoor voor het eerst in zijn bestaan naar de Derde Klasse.

De deur naar de derde klasse stond wagenwijd open, maar werd hard voor de spelers van Grootegast dichtgeklapt door Pesse. De teleurstelling onder spelers, technische staf en vele meegereisde toeschouwers op het sfeervolle sportpark De Marke was enorm. Hoe kon het zover komen? Het beeld in de tweede helft was veelzeggend en symbolisch. Bij een spelonderbreking hingen de Grootegaster kopjes in de doelnetten. De moed was in de schoenen gezakt. Enkele supporters wezen op het gebrek aan karakter bij sommige spelers. "Typisch Grootegast". En nadat Tim Veenstra een levensgrote kans omzeep hielp was het verwijt duidelijk: "Ie kint die bal er wel inpiesen’. En dat is ook typisch Grootegast anno 2013: kansen missen. Ite Hoolsema zou het verschil moeten maken. Ite was voor rust ook de man om wie het draaide, zette de lijnen uit, zorgde voor gevaar, maar viel in de tweede helft terug. Voorin leken de snelle spitsen te renderen, maar met name Rick Buma en Arjan Veenstra vervielen weer in de oude fout door de acties te ver door te voeren en verzuimden de pijl uit de boog te schieten. Een van de spelers die wel de geest had was Rick van Dellen die ook de vroege 0-1 scoorde. Dit na een aanval uit het boekje. Ite Hoolsema gaf de steekpass door het midden, Tim Veenstra zag in zijn ooghoek Van Dellen er beter voor staan, die het subliem afmaakte. Een bliksemstart. Maar dan dezelfde Ite die achterin een linke breedtepass gaf, waar Pesse brood in zag en van profiteerde. Gerben Slomp kon uithalen. De parade van Theo van der Meer mocht er zijn. Het slecht uitverdedigen – de pas 18-jarige Stefan Krijthe was het opmerkelijke rustpunt in de defensie- werd Grootegast even later bijna weer fataal. Ronald Horinga, die niet kan opbouwen, werd weer in de problemen gebracht en moest een overtreding maken. Martin Snapper schoot de vrije trap prima in; Theo van der Meer kon stompend wegwerken. De ploeg uit Zuid-Drenthe was in de omschakeling razendsnel, maar kwam niet tot uitgespeelde kansen. Het gevaar kwam uit vrije trappen en corners. Over het geheel controleerde Grootegast het duel en kreeg de betere kansen. Wederom een pass door de as, van Chris Smedes, bereikte Arjan Veenstra, die alleen op het doel kon afgaan, maar werd teruggefloten en het was niet voor het eerst bij buitenspelsituaties, waarbij de grensrechter gretig vlagde. Het bleef bij 0-1. Supporters van Pesse gaven toe: "jullie zijn veel beter". Maar het was maar 0-1. "Dit kan niet meer misgaan", zei ook Jan- Herman Teeninga, die met enkele VEV’67 -personen de promotiewedstrijd bezocht. En toch ging het mis. Vlak na rust, uit een hoekschop. De bal werd van richting veranderd door Roelof Brouwer, waarna het speeltuig bleef hangen bij de tweede paal, waar niemand reageerde en de kleinste man van het veld, Herman Otten, simpel zijn hoofd er tegen zette: 1-1. Grootegast liep niet een deukje op, maar een mentale dreun. De gasten kwamen verder onder druk van een onberekenbare Drentse ploeg dat weer alle vertrouwen kreeg . Het werd vervolgens meer een open strijd, waarin Grootegast bij momenten weer overeind krabbelde. Met name Rick van Dellen nam het voortouw en werd steeds gevaarlijk via de vleugel. Met nog twintig minuten te gaan haalde Van Dellen weer eens de achterlijn, gaf voor, waarna Smedes met een dwarrelbal net naast mikte. Arjan Veenstra kwam even later in schietpositie, maar treuzelde te lang. Onbewust moest Grootegast de druk gevoeld hebben. Dan de 77e minuut. Van Dellen gaf opnieuw een voorzet op maat. Tim Veenstra had de bal voor het inleggen, de bal leek ook in het doel te gaan, maar verdween tot ontsteltenis van het groen-witte legioen aan de verkeerde kant van de paal. De irritatie nam toe. Ite, die de boel niet op sleeptouw kon nemen, probeerde uit onmacht het met lukrake trappen naar voren. Het leverde zowaar kansen op. Maar geen doelpunten. In de verlenging leek Grootegast dan toch aan het langste eind te trekken. Vlak voor de strafschoppenloterij werd een hoekschop de ploeg uit het Westerkwartier fataal. Ter hoogte van de strafschopstip schoot Fifle Abrahams de ‘witten’ naar 2-1. Tim Veenstra raakte een minuut voor tijd nog de paal. Weg kans, weg promotie. Niet Grootegast, maar Pesse promoveert naar de derde klasse. " Het kost een paar dagen om dit te verwerken", verwoordde hoofdverantwoordelijke Marcel Poll, die – om maar even een woordspeling te gebruiken- zwaar de pest in had: "In de eerste helft hadden we met 2-0 voor moeten staan. Na de gelijkmaker zakten we weg. We gaven in de verlenging echter geen kansen weg, Pesse zat er doorheen en dan vlak voor tijd valt de tegengoal uit een corner". Grote vraag: hoe kon het gebeuren?. "We raakten de controle kwijt doordat Pesse anders begon te voetballen. We hadden moeite om hun linkshalf op te vangen". Maar het woord ‘heel matig’ kwam ook herhaaldelijk over de tong bij de diep ontgoochelde trainer, om vervolgens de ultiem verspeelde kans te beseffen. "Pesse vond ons beter. Maar wij hebben niks. We hebben Grootegast redelijk op de kaart gezet. Ik had die stip op de kaart graag groter gezien".

SV PESSE- Fc GROOTEGAST 1-1. Eerste wedstrijd 1-1. Pesse wint met 2-1 na verlenging en promoveert naar derde klasse. Scoreverloop: 7. Rick van Dellen 0-1, 48. Herman Otten 1-1, 117. Fifle Abrahams 2-1; Scheidsrechter: Lips (Delfzijl); Gele kaart: Corian Casander (Pesse), Rick Buma (Grootegast); Toeschouwers: 350

OPSTELLING GROOTEGAST: Theo van der Meer, Roelof Brouwer, Ronald Horinga, Stefan Krijthe, Herman Veens, Ite Hoolsema, Rick van Dellen, Tim Veenstra, Arjan Veenstra, Rick Buma, Chris Smedes

STER VAN HET VELD: RICK VAN DELLEN (GROOTEGAST). Van Dellen brak vroeg de ban en was verder de aangever. Razendsnel opkomen via het middenveld en handig passerend haalde de 24-jarige speler herhaaldelijk de achterlijn, waar scoringskansen uit ontstonden.