Innovatiehuis Lauwersdelta is meer dan een verzamelgebouw

0
90
BUITENPOST - opening innovatiehuis lauwersdelta

‘Verspil nooit een goede crisis’

BUITENPOST – In het gebouw waar voorheen de Rabobank gevestigd was is tegenwoordig het Innovatiehuis Lauwersdelta te vinden. In tegenstelling tot wat het lijkt, is het niet alleen maar een bedrijfsverzamelgebouw. ‘Het is zoveel meer dan dat!’ zegt Henk Everts, kwartiermaker van het Innovatiehuis Lauwersdelta. De opening van het innovatiehuis vond donderdag onder grote belangstelling plaats.

Tientallen belangstellenden woonden de officiële opening van het Innovatiehuis Lauwersdelta bij. Al enkele maanden is het huis draaiende, en sindsdien hebben een aantal al bestaande bedrijven en start-ups hun intrede gedaan in het gebouw. Het gebouw is modern ingericht, met een interieur dat linkt naar coulisselandschap dat Noordoost Friesland rijk is. Ook zijn er zeer moderne brainstormkamers en speelse elementen die doen denken aan het kantoor van Google. Zo hangt er in de gang een soort van schommel en is het plafond in de grote hal gedecoreerd met paraplu’s. In het gebouw is ruimte voor enkele bedrijven die hier vast hun intrede doen, maar ook is het mogelijk om er tijdelijk een flexplek te betrekken of een aantal uur of dagdeel een ruimte te huren.

Het Innovatiehuis Lauwersdelta werd geopend door Bert van der Haar, voorzitter van VNO-NCW Noord. Hij sprak onder andere over de economisch moeilijke tijden waardoor bedrijven juist nu moeten innoveren. ‘De beste ideeën ontstaan vaak in tijden van crisis. Innovatie wordt vaak geboren uit armoede. Wanneer bedrijven tekorten hebben is het belangrijk dat zij daar creatief mee omgaan. Daar komt men dan alleen maar sterker uit. Ik zeg dan ook altijd: Verspil nooit een goede crisis.’ De economische situatie noemde hij ‘perfect’. ‘Dit is de tijd om met nieuwe ideeën te komen.’ Van der Haar gaf zijn eigen woorden kracht bij toen hij een lint door moest knippen en de schaar te bot bleek te zijn om door het brede lint heen te knippen. Hij haalde een stanleymes uit zijn zak en sneed daarmee het lint door.

Henk Everts, de initiatiefnemer voor het innovatiehuis, sprak ook de belangstellenden toe. ‘Het idee voor het Innovatiehuis Lauwersdelta komt uit Denemarken, waar een vergelijkbare situatie is. Het grote verschil tussen ons en hun is dat het Innovatiehuis hier veel meer is dan alleen een bedrijfsverzamelgebouw. De bedrijven die hier gevestigd zijn zetten ook in op samenwerking, versterking van elkaar als bedrijf en het gebouw fungeert ook als regionaal kennis- en netwerkcentrum. Nieuwe en bestaande ondernemingen kunnen elkaar stimuleren en versterken en daardoor zijn er veel groeimogelijkheden, waar uiteindelijk nieuwe bedrijvigheid en daarmee nieuwe werkgelegenheid ontstaat.’

Staatssecretaris Sharon Dijksma bracht via een boodschap op beeld haar felicitaties over en sprak haar trots uit over hoe het innovatiehuis insprong op de huidige economische situatie.

Na afloop van de officiële openingshandelingen vond het netwerkevent KafeeNOF plaats in het gebouw, waar de bezoekers kennis konden maken met de ondernemingen die in het gebouw gevestigd zijn en met elkaar contact konden leggen.

Misschien wel het hoogtepunt van de middag was de demonstratie met een 3D-printer door Frysklab. Tijdens deze demonstratie maakte de printer van bioplastic een beker en een armband. De 3D-printer kwam ook in de toespraak van Van der Haar al naar voren. ‘Vroeger zei men tegen mij toen ik voor het eerst een kleurenprinter aanschafte dat ik gek was. Tegenwoordig heeft elke huishouding één. Over tien jaar heeft ook iedereen een 3D-printer in huis. Daar ben ik van overtuigd.’