Draverijen Aduard zonnig en goed bezocht

0
875
Aduard Drafbaan-5

“Voor drie minuten is het paard van jou”

Aduard – Met het zonnetje erbij was het afgelopen woensdag goed vertoeven tijdens de jaarlijks terugkerende draverijen in Aduard. Aduard heeft één van de grootste drafbanen van Nederland en wist met alweer de dertiende editie van het evenement veel bezoekers te trekken. De drafbaan werd bevolkt door zo’n vijftienhonderd man. En er waren niet alleen veel bezoekers, er verschenen ook zo’n honderd deelnemers aan de start. Voorzitter van Drafsport Aduard Zuidhorn (DAZ), Bert Postema, kijkt terug op een zeer geslaagde dag. “Vorig jaar hadden we slecht weer en toen kwamen er een stuk minder mensen. En dan heb je er wel even veel werk van. Het weer is toch wel heel sfeerbepalend. Afgelopen woensdag was super geweldig.” En dat gold niet alleen voor het weer, ook werden er een aantal zeer goede races gereden en niemand raakte geblesseerd, paard nog rijder. Ook spannend was het voor de mensen die wel van een gokje houden. “Je kon wedden op de paarden. Online, maar ook gewoon ter plaatse. Je kon geld inzetten op elk willekeurig paard, bijvoorbeeld als je de naam mooi vindt, of de kar. Of die mooie juffrouw die erachter zit. Dat maakt het leuker en spannender, voor drie minuten is het paard van jou.” Voor sommige mensen was het een lucratieve dag, zij kwamen met een goed gevulde beurs weer thuis.

De draverijen in Aduard hebben een tijdje op een laag pitje gestaan, maar stichting DAZ heeft de draad dertien jaar geleden weer opgepakt en het dorp weer prominent op de koerskalender gezet. Niels Jongejans won de grand-prix de Timoko. Dit is de belangrijkste race van de draverijen, vernoemd naar een Frans paard in Nederlands bezit die al zo’n €1,5 miljoen heeft verdiend. Tijdens de spectaculaire race lag het tempo hoog. Postema: “De baan lag er mooi bij, dan knallen ze er echt over. Dus voor iedereen was het een dag om zeer tevreden over te zijn.”