Een duo-expositie in gemeentehuis Buitenpost

0
122
BUITENPOST - Jettie Holwerda

BUITENPOST – Afgelopen vrijdag werd in het gemeentehuis in Buitenpost de expositie met de naam ‘Samenspel’ van Jettie Holwerda uit Twijzel en Annie Zijlstra uit Groningen geopend. De expositie werd geopend door een gezamenlijke vriendin van de twee kunstenaars. De twee dames kennen elkaar van de tijd dat zij werkzaam waren in het onderwijs. Als docentes handenarbeid en tekenen/textiele werkvormen hadden zij veel contact. Waar in hun tijd in het onderwijs de werken van de leerlingen centraal stonden, werd het nu tijd om hun eigen werk centraal te stellen. ‘Het idee van een gezamenlijke expositie ontstond al een flinke tijd geleden. We spraken met elkaar af dat als we tien werken hadden die we samen konden exposeren, dat we dan op zoek zouden gaan naar ruimte om deze te laten zien,’ vertelt Holwerda. Het liep een beetje anders dan gepland. Vanuit de gemeente Achtkarspelen werd Holwerda gevraagd om te exposeren in de grote hal van het gemeentehuis. ‘Ik ben de ruimte gaan bekijken, en zei direct dat het mij niet alleen ging lukken om deze ruimte te vullen. De ruimte is zo groot, en daarvoor zijn mijn werken alleen te klein.’ De dames hadden nog geen tien werken die zij samen konden exposeren, maar gingen de uitdaging aan en gingen aan de slag om meer te kunnen laten zien. Holwerda met haar keramiek, Zijlstra met haar textiel. ‘In de expositie zijn wij op zoek gegaan naar werken die bij elkaar pasten, die elkaar versterkten of aanvulden. Zo maakte Annie bijvoorbeeld een levenskleed over het leven van haar moeder. Toen ik dat kleed zag ben ik met de kleuren daaruit aan de slag gegaan met een schaal die gebaseerd is op het leven van mijn moeder. Maar ook andersom, dat Annie een kleed maakte naar aanleiding van een schaal of vaas die ik al had gemaakt.’ Annie Zijlstra weefde verschillende levenskleden die te zien zijn in de expositie. Zo hangt er ook een levenskleed gebaseerd op het leven van haar vader in de hal en twee kleurige kleden symboliseren de geboorte van twee neefjes. Deze twee kleden hangen, heel toepasselijk, bij de speelhoek voor de kinderen. Holwerda is trots op het complete eindresultaat. ‘Er is een heleboel te zien. Voor ons smaakt het naar meer. In de toekomst is het best mogelijk dat we vaker samen gaan exposeren. De samenwerking was erg prettig en ons werk vult elkaar goed aan.’ Holwerda houdt ervan om publiek te betrekken bij een kunstwerk. ‘Een tijdje geleden had ik een vaas gemaakt waarvoor ik maar niet een naam wist te bedenken. Tijdens de atelierroute die in de gemeente werd gehouden vroeg ik mensen om een titel te bedenken voor het stuk. Zo kwam het stuk uiteindelijk aan zijn naam, ‘Hongerige spreeuwen’. Zelf was ik daar nooit opgekomen, maar toen ik de naam las viel het op zijn plaats. Het paste precies bij het stuk.’

Één van de werken waarin Zijlstra zich liet inspireren door een werk van Holwerda is de een soort urn. ‘Dat is echt een urn voor een tuinvrouw. Annie zag deze en maakte een kleed dat ze ‘herinneringen van de tuinman’ noemde. Alles komt erin terug. De liefde van de man voor de vrouw, de kinderen, de liefde voor de natuur. Het is werkelijk prachtig om deze beide stukken bij elkaar te zien. Ik heb enorm veel bewondering voor wat Annie gemaakt heeft. Soms krijg ik er zelfs tranen van in mijn ogen.’ Rouwwerk is iets wat Holwerda graag maakt. ‘Het is mooi wanneer iets dat je maakt troost kan bieden aan de nabestaanden.’ Van het rouwwerk dat Holwerda maakt is het een en ander te zien in de expositie, maar de nadruk ligt er niet op. De expositie is tot en met 13 september te zien tijdens de openingstijden van het gemeentehuis van Achtkarspelen.