Ongenode Gast Aduard

0
701
og1

Datum: vrijdag 7 juni 2013

Tijd: 14:00 uur

Locatie: Aduard

De Ongenode Gast mag altijd graag meegaan op het werkbezoek van een politieke partij. Toen hij afgelopen week hoorde dat de ChristenUnie dit in Aduard ging doen, bedacht hij zich geen moment. Wat is er namelijk leuker dan eens een kijkje te nemen in verschillende keukens?

Het werkbezoek begint bij de Buurthuiskamer in het dorp. Als de Ongenode Gast binnenkomt is de fractie in gesprek met twee vrijwilligers en een bestuurslid. Sinds een aantal weken is de plek geopend en het begint een steeds groter succes te worden. “We doen hier van alles,” vertelt bestuurslid Joop de Jong. “We koken samen, doen bingo en laatst hadden we een lezing over duiven.” Hij is trots op de vele vrijwilligers die actief zijn bij het project.

Twee van hen zijn aanwezig. Erna van der Hoek en Toos de Bree hebben vandaag de oven uitgeprobeerd en als de Ongenode Gast de muffins proeft, kan hij concluderen dat de oven het heel goed doet. Ondertussen praat het drietal verder met de vier raadsleden en wethouder Bert Nederveen, die de avond ervoor opa geworden is. Als de dames horen over zijn kleinkind willen ze er alles over horen. De kersverse opa vindt het niet erg, hij glundert van oor tot oor als hij over ‘zijn’ Laura praat.

Ook wordt gesproken over de ontwikkelingen in het dorp. De dames vinden het zonde dat langzaam de verschillende scholen verdwijnen. “Een deel van de kinderen gaat nu in Zuidhorn naar school. Dat is jammer,” zegt De Bree. “Ik respecteer ieders keuze, maar hierdoor lopen kinderen elkaar mis. Het zorgt voor verdeeldheid in het dorp.” De heren en dames politici lachen het als een boer met kiespijn weg. Voor hun is het namelijk wel van belang dat verschillende scholen blijven bestaan.

Het volgende bezoek is aan MFC De Meeden in het dorp. Sportief fietsen Hans Schipper en Irene van Essen vooruit, terwijl de rest in de auto volgt. Daar is het even wachten op de volgende rondleiding en daarom neemt het vijftal een kijkje in de bibliotheek. Door de bezuinigingen moest deze inkrimpen. Volgens de dames achter de toonbank heeft dat niet geleid tot minder uitleen. Wel vinden bezoekers het jammer dat ze nu niet meer in de avonduren boeken kunnen lenen.

Dan is Henk Haarsma er ineens. Na een korte introductie over de geschiedenis van Aduard neemt hij de raadsleden en wethouder mee op een ronde door het dorp. Arina Havinga ziet de aankondiging daarvan als een teken en rent snel naar de auto. De hoge hakken gaan uit en parmantig komt ze even later weer aanlopen op platte schoenen. “Je weet maar nooit hoever we gaan,” lacht ze. Van Essen is minder bang voor de route en volgt het gezelschap op de hoge hak.

De route die volgt is zowel hilarisch als leerzaam. In het begin spreekt Havinga nog over vakjargon, wat volgens haar een bestaand woord is. De Ongenode Gast houdt het op een pleonasme. Wie keurig oplet is Alex Steenbergen. Het braafste jongentje van de klas knabbelt zijn bril bijna geheel op als hij luistert naar de verhalen van Haarsma. Er is van alles te zien. Zoals een prachtig perkje aan de rand van het dorp achter de begraafplaats.

Tijdens de route wordt ook genoten van de zon. En niet alleen door de politici. Hier en daar zijn de eerste mensen in korte broek al te zien. Langs de doorgaande weg staat ook een jonge dame in een bikinitopje. Als de Ongenode Gast grapt dat het voor de bikini – zo te zien – nog te koud is, moet één van de mannelijke raadsleden lachen. Dat duurt echter maar een seconde, want dan bedenkt hij zich dat elke vreemde beweging dit stuk wel eens zou kunnen halen. Helaas, Hans!

Na de rondleiding door het dorp moet de Ongenode Gast afscheid nemen. Het gezelschap gaat namelijk naar de V&D en daar is de Ongenode Gast niet welkom. Zonde. Misschien kunnen ze het goedmaken met een jaarabonnement op de La Place.

og2

og3