Vogelwacht Holwerd start met tweede leven

0
93

HOLWERD – De Vogelwacht in Holwerd, die al bestond sinds 1956, was op sterven na dood, maar is inmiddels weer erg actief in de regio rondom Holwerd. 2012 was een roerig jaar in de geschiedenis van de vogelwacht. Het had weinig gescheeld of de vereniging had zichzelf moeten opheffen. Eerder was een van de actiefste leden van de vereniging overleden en de voorzitter vond het na vijfentwintig jaar wel mooi geweest. Het enthousiasme, wat er eerder wel was, verdween en de Vogelwacht raakte daardoor leden en bestuursleden kwijt. Er bleven drie bestuursleden over, die het niet zagen zitten om zo verder te gaan. Er werd gedacht aan een fusie van de Vogelwacht van Brantgum en omgeving, maar dit is er niet van gekomen. De overkoepelende organisatie van vogelwachten liet het echter niet zomaar gebeuren dat de vogelwacht in Holwerd opgeheven zou worden. Zij benaderden Germ Patrouilje of hij het zag zitten om de vogelwacht nieuw leven in te blazen, zodat deze vereniging zelfstandig zou kunnen blijven bestaan. ‘Ik ben langs de deuren gegaan en heb de mensen gevraagd of zij (weer) lid wilden worden en eventueel in het bestuur plaats wilden nemen. Nu hebben we zeven namen op papier.’ Sinds april 2013 is Sake Antonides voorzitter van de vereniging. ‘Patrouille had mijn zoon benaderd om in het bestuur plaats te nemen. Hij zei tegen hem: Bel daar mijn vader maar voor,’ zegt Antonides. De vereniging begint nu gestaag weer vorm te krijgen. Maar in deze tijd hebben de mannen het voornamelijk druk met nazorg. ‘De grootste misvatting over vogelwachten is dat het eizoekersclubjes zijn. De vogelwacht zorgt er voornamelijk voor dat in de periode dat er niet meer op eieren gezocht mag worden dat de eieren dan beschermd worden en dat de vogel in alle rust kan gaan broeden.’ De vogelwacht van Holwerd is verantwoordelijk over een gebied van 895 hectare weideland. In zo’n groot gebied is het niet altijd mogelijk om een ieder te overtuigen om de nestjes heen te maaien. ‘Dat is natuurlijk erg jammer, maar wij doen ons uiterste best om de nestjes zoveel mogelijk te beschermen,’ zegt Patrouilje. ‘In gesprek gaan met de boeren, aangeven waar de nestjes te vinden zijn, ik heb er soms een dagtaak aan.’ In de toekomst wil de vogelwacht zich ook weer meer bezighouden met de nestkastjes en hier meer de aandacht op vestigen. Ook projecten waarbij vogels geteld en geregistreerd worden moeten weer gestalte gaan krijgen. Het gebied rondom Holwerd is voor een vogelliefhebber een waar paradijs. ‘Volgens ons zitten hier zo’n veertig verschillende soorten vogels. Aan de ene kant van Holwerd hebben we het weidegebied en aan de andere kant, richting de pier, is het echt waddengebied. Dat brengt natuurlijk verschillende soorten vogels met zich mee,’ zegt Antonides. Patrouilje en Antonides hebben de wens dat mensen zich meer betrokken voelen bij de natuur. ‘Heel veel boeren doen hun uiterste best om zo verstandig mogelijk om te gaan met broedende vogels, maar het kan nog beter. Het zou fantastisch zijn als alle boeren een stukje van hun land speciaal inrichten voor de vogels, en pas na de broedperiode in dat stukje land zouden gaan maaien. Dat zou enorm helpen,’ aldus Patrouilje. De Vogelwacht Holwerd is momenteel bezig om de boeren te vragen tot in ieder geval 12 juli niet de slootkanten te maaien. Aan de slootkanten bevinden zich veel nesten. In Westergeest is onlangs nogal wat dierenleed veroorzaakt doordat een slootkant gemaaid werd. Hierbij kwamen broedende eenden en fazanten en zelfs een reekalf om het leven.