Van Starkenborghkanaal NZ, Noordhorn

20
176
noordhorn start bouw brug 3

Datum: 27 juni 2013

Tijd: 9.15 uur

Een lange rij auto’s slaat af aan de Langestraat in Noordhorn waar ze richting het Van Starkenborghkanaal NZ achter elkaar in de berm een plekje zoeken. Een partytent lacht ze een goed stukje lopen verderop al toe. De beloofde spectaculaire opening van de bouwwerkzaamheden aan de nieuwe vaste brug tussen Noordhorn en Zuidhorn moet de wandeling het waard maken. Geen wonder dus, dat ook de Ongenode Gast de meters af legt.

Deze opening is het ‘betere werk’. Waar de Ongenode Gast anders wel eens slechts een handjevol mensen vindt, die ergens op af komen, is hier al om 9.15 uur ’s ochtends de partytent goed gevuld. Na de wandeling wachtten koffie en thee met gebak, welke later verruild worden voor hapjes en drankjes. Allemaal heel normaal zo vroeg op de ochtend. De aanwezigen laten het zich goed smaken en veranderen de partytent al snel in één groot kippenhok, maar dan wel eentje met gebak en hapjes.

Buiten wacht Tim Smit, communicatie-adviseur bij de Provincie Groningen, op een belangrijke gast. Gedeputeerde Mark Boumans zal als het goed is de opening luister bijzetten, maar zoals het een belangrijke gast betaamt, is hij de laatste die nog moet arriveren. En zijn rol in de opening is één die niet oningevuld kan blijven. Want, zo doet Smit uit de doeken, “de gedeputeerde zal in een kraan bagger gaan scheppen, waarna Louis Schouwstra, de directeur van Rijkswaterstraat, de trechter zal bedienen en burgemeester Bert Swart op de vrachtwagen de bagger mag wegrijden.” De vraag of de heren in kwestie hierop voorbereid zijn, wordt met een lachend “nog niet” beantwoord, terwijl de tijd verder tikt en Smit langzaamaan zenuwachtig begint te ijsberen.

Bij burgemeester Bert Swart nog geen spoor van zenuwen. Het is dan ook een “mooie dag”, volgens hem, waarbij de Ongenode Gast dankzij de magere 12 graden wel ietwat vraagtekens zet. “Maar het is mooi dat we na een lang voortraject nu aan het begin van de werkzaamheden staan.” Zorgen heeft Swart er niet over. Klachten hoorde hij sinds er gewerkt wordt niet uit het dorp. “Ik wil ook tegen iedereen zeggen: loop er niet mee rond. Als er wat is, trek aan de bel bij Bert Groenewold.” Dat hij zo op de vrachtwagen mag, bevalt Swart wel. “Ze hadden het wel over een groot rijbewijs, maar ze hebben me niks gevraagd. Of ik die dus heb? Nee, joh, maar kijk, daar en daar ga ik langs, dus daar moet je gewoon niet gaan staan.”

Boumans arriveert tot grote opluchting dan toch, maar is nog niet helemaal klaar voor het officiële gedeelte. “Zullen we nog even een kop koffie doen, voor ik aan de speech begin?”, vraagt hij Swart. Die kop ging er blijkbaar snel in, want slechts luttele minuten later krijgt hij toch de microfoon in zijn handen gedrukt. “Die oude beweegbare brug, waar ik net nog voor stilstond, zal vervangen worden voor een nieuwe vaste brug. Daarnaast wordt hier gewerkt aan de spoorwegbrug en zal er bij Aduard aan de brug gewerkt worden. Er is een belangrijk einddoel: de vaarweg geschikt maken voor containers met meerdere lagen. Een rijksbelang. Vandaar ook de samenwerking hier tussen rijk, provincie en gemeente.” Ook Louis Schouwstra refereert naar dit belang. “En omdat deze vaarweg van zo’n belang is voor het rijk, zal het beheer dan ook worden overgedragen aan het rijk.” Bert Swart blikt nog even terug op de lange tijd die aan deze start vooraf ging. “Ik ben de derde burgemeester die zich met dit onderwerp bezighoudt.” Maar dat er nu gestart wordt, juicht hij toe. Evenals de ambitieuze deadline van zomer 2014 waarin de nieuwe rondweg en nieuwe vaste brug klaar moeten zijn. “Kijk nog maar even goed om u heen, want over een jaar is het allemaal anders.”

De echte openingshandeling werkt op ieders lachspieren en de gevatte opmerkingen zijn dan ook niet van de lucht. “Ik ben benieuwd hoe de burgemeester zijn ambtsketen over zijn overall aandoet”, grapt Boumans. Zelf heeft hij nogal wat tijd nodig om de bagger in de trechter te storten waarop wethouder Jan Oomkes droog opmerkt dat het “maar goed is dat niet de professionals zijn, want dan staat die brug er volgend jaar niet.” Collega-wethouder Bert Nederveen en communicatiemedewerker Martien van der Laan kijken ondertussen gespannen of hun burgemeester niemand aanrijdt.

Onder het toeziend oog van velen wordt deze start gemaakt. Zo spotten we Noordhorner ondernemers Richard Kikstra en Jeroen Hummel die tevreden zijn met de werkzaamheden. “Het wordt toch beter?”, vindt Kikstra. “En bovendien is alles gewoon hartstikke goed georganiseerd.” Statenlid Iety van der Sluis aanschouwt ook de eerste aanzet tot de oplossing waaraan onder andere zij meewerkte. “Toen had ik er wel heel veel moeite mee, met de huisjes die eraf gingen, maar ik kan nu niet anders zeggen dan dat ik volledig achter deze optie sta.”

noordhorn start bouw brug 5

noordhorn start bouw brug 8

20 REACTIES

 1. With havin so much content do you ever run into any problems
  of plagorism or copyright infringement? My blog has a
  lot of unique content I’ve either created myself or outsourced but it
  appears a lot of it is popping it up all over the web without
  my authorization. Do you know any techniques to help prevent
  content from being ripped off? I’d definitely appreciate it.

 2. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your web site,
  how can i subscribe for a blog site? The account aided me a appropriate deal.
  I have been tiny bit familiar of this your broadcast provided bright clear idea

 3. It’s really very complicated in this busy life to listen news on TV, therefore I just use world wide
  web for that reason, and get the most up-to-date news.

 4. Having read this I thought it was really informative.
  I appreciate you taking the time and effort to put this article together.
  I once again find myself personally spending way too much
  time both reading and posting comments. But so
  what, it was still worthwhile!

 5. This design is steller! You most certainly know how to keep
  a reader entertained. Between your wit and your videos, I
  was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 6. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was
  wanting to know your situation; we have created some nice practices and we are looking to trade solutions with other folks, why not
  shoot me an e-mail if interested.

 7. Thanks for your marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you are
  a great author. I will ensure that I bookmark your blog and may
  come back sometime soon. I want to encourage you to definitely
  continue your great writing, have a nice day!

 8. You are so interesting! I don’t suppose I’ve read through something like that before.
  So great to find somebody with some original thoughts on this issue.
  Really.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the
  web, someone with a little originality!

 9. Thanks for the marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you are a great author.
  I will always bookmark your blog and will come back from now on. I want to
  encourage continue your great job, have a nice holiday
  weekend!

 10. Hi! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success.

  If you know of any please share. Many thanks!

 11. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple tweeks would really make
  my blog jump out. Please let me know where you got your
  design. Thanks

 12. Hey just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly.

  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different web browsers and both show the same
  outcome.

 13. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.

  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on various
  websites for about a year and am nervous about switching to another platform.

  I have heard very good things about blogengine.net.
  Is there a way I can transfer all my wordpress content
  into it? Any kind of help would be really
  appreciated!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here