Puur natuur

9
342

De vakantie nadert. De komende weken gaan we een rondje Duitsland doen. Lekker hoppen van onderkomen naar onderkomen en vooral genieten van de omgeving en de natuur. Drie weken lang laten we de tuin voor wat het is. Dat is best lastig, want wanneer je alles redelijk op orde hebt, kan er in drie weken heel wat veranderen. Het gras is voor mij niet zo’n groot probleem, want ik heb maar een grasveldje ter grootte van een postzegel. Maar de bloemen er om heen kan een groter probleem worden. Het hangt natuurlijk wel van het weer af. Is warm en vochtig, groeit alles twee keer zo snel. En bij terugkomst is het altijd een verrassing hoe de tuin er bij ligt. Enfin, er zijn wel grotere problemen in de wereld, nietwaar? Terug naar de vakantie. Wanneer je een rondje Duitsland doet, ben je altijd weer benieuwd wat je zoal aan natuur tegenkomt. De verwachtingen zijn uiteraard hoog gespannen. Vooral in de bergachtige streken. We zien wel. Op de valreep was er voor de vrijwilligers van IVN een dag georganiseerd. Er zijn zoveel mensen die ons helpen om de natuur bij de mensen te krijgen. Vaak zijn dat betrokken mensen. Daarom vinden we dat je deze vrijwilligers wel eens in het zonnetje mag zetten. Plaats van handeling was ‘Hof van Arcadia’ aan de Kolonieweg in Opende. Dit zorgbedrijf is een lusthof voor bezoekers. Prachtige tuinen, waterpartijen met veel watervogels en een groentetuin. Met een excursie rondom de Jilt Dijksheide, waar onderweg ook nog verhalen in het Westerkwartiers werden verteld, hebben we de vrijwilligers verrast. En een hapje en een drankje als afsluiting. Bij zo’n natuurclub wil je toch horen? Tot slot nog even over de natuur. Natuur heeft verschillende invloeden op de mens. Na inspannende dagen op het werk, kun je tot rust komen. Met de stress in je lijf voelt de natuur vaak weldadig aan. Soms roept het op tot weten of meer weten van de geschiedenis, de planten en de dieren. Het kan ook dat je in de natuur jezelf tegenkomt en dan is het goed je hoofd leeg te maken om weer verder te kunnen. Je zou bijna kunnen zeggen dat natuur als een soort therapie kan werken. Zie ik daarom vaak mensen wandelen of trimmen in de natuur? Dat gebeurt individueel of in groepen. Zo kan ik nog wel een paar voorbeelden noemen. Alle genoemde voorbeelden hebben een positieve invloed. Ik wens u een goede vakantie toe. En blijft u thuis, zoek de natuur in

de omgeving op. Dat is ook echt de moeite waard.

Herman Woltjer, voorzitter IVN Grootegast e.o

9 REACTIES

 1. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get
  several emails with the same comment. Is there any way
  you can remove me from that service? Thanks a lot!

 2. It’s in reality a nice and useful piece of information. I’m happy that you shared this helpful info with us.
  Please stay us informed like this. Thanks for
  sharing.

 3. What’s up to every one, since I am in fact eager of
  reading this weblog’s post to be updated on a regular
  basis. It carries fastidious material.

 4. Hello there I am so delighted I found your blog, I really found you by error, while I
  was searching on Digg for something else, Anyhow I am here now and would just like to say thanks for a marvelous post
  and a all round interesting blog (I also love the
  theme/design), I don’t have time to read it all at the
  minute but I have book-marked it and also added in your
  RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please
  do keep up the awesome job.

 5. It’s truly very complicated in this full of activity life to listen news on Television, thus I just
  use internet for that reason, and obtain the latest information.

 6. Hey! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your
  site mobile friendly? My weblog looks weird when browsing from my
  iphone. I’m trying to find a template or plugin that might be able to fix this problem.

  If you have any recommendations, please share. Thank you!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here