Lokaal voedsel: er groeit meer in je eigen dorp dan je denkt!

0
141
Zuidhorn Ruilkraam Linda Langedijk

ZUIDHORN – Aandacht vragen voor lokaal voedsel en de inwoners van Zuidhorn de mogelijkheid bieden om hun weekendboodschappen lokaal in te slaan. Dat is wat vrijwilligster Linda Langendijk wil bereiken met de boerenmarkt die ze vorige week zaterdag voor het eerst organiseerde op het marktplein van Zuidhorn. Er stond een bescheiden aantal marktkramen dat het passerende publiek aangenaam verraste. ‘Dat is precies wat we wilden bereiken; kleinschalig, laagdrempelig en gezellig,’ aldus Langendijk. Vol enthousiasme vertelt ze hoe het idee voor deze boerenmarkt tot stand is gekomen.

Een aantal jaren geleden was zij voor haar studie in Australië waar ze de Farmers Market bezocht. Dat is een initiatief voor en door bewoners, waar vooral lokale producten worden verkocht. ‘Bij lokale producten denken mensen al snel aan streekproducten zoals speciale honing of een bijzondere jam. Uiteraard valt dat er ook onder, maar ik trek het veel breder. Want appels uit de groentetuin van de buurman of courgettes uit de moestuin van de buurvrouw zijn ook lokale producten.’ Linda Langendijk miste een dergelijke markt in haar eigen omgeving en besloot daar iets aan te doen. ‘De naam Boerenmarkt heb ik dan ook letterlijk overgenomen van de Australische variant, uiteraard vertaald in het Nederlands.’

De Boerenmarkt heeft, in tegenstelling tot veel andere markten, geen commerciële insteek. ‘Persoonlijk vind ik dat je tegenwoordig te vaak als consument wordt benaderd. Waar is de tijd gebleven dat je als mens wordt gezien?’ aldus Langendijk. Naast de marktkramen waar lokaal voedsel wordt verkocht, beheert ze daarom zelf een kraam waar inwoners groente en fruit uit eigen moestuin kunnen ruilen: een ruilkraam. En zeg nou zelf: Het is toch prachtig als je een mandje pruimen uit eigen tuin kunt ruilen voor een zak wortels uit de tuin van de buren?

Langendijk heeft de Boerenmarkt georganiseerd vanuit haar eigen idealisme, in de hoop dat meer mensen zich bewust worden van de grote diversiteit aan lokaal eten en drinken in hun dorp. ‘Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om je eigen voedsel te kweken. Zeker in Zuidhorn, dat omgeven is door boerderijen. Toch worden er massa’s producten uit andere landen gehaald, terwijl een deel daarvan gewoon in Nederland groeit. Dat is toch raar? Veel mensen weten dit niet en daar wil ik aandacht voor vragen.’

Linda Langendijk is een dame die enthousiast en vol overgave haar idealisme nastreeft. ‘Er liggen nog twee Boerenmarkten in het verschiet op 24 augustus en 21 september. Extra handen zijn daarbij altijd welkom.’ Geïnteresseerden kunnen contact met haar opnemen via: boerenmarktzuidhorn@gmail.com