Willem Koster

20
170
DSK_STRK-p05.pdf - Adobe Acrobat Pro

Voorzitter van de Gondelvaartcommissie Drogeham

“Op 20 en 21 september staat Drogeham weer in het teken van de 44e editie van de ‘Gondelvaart op Wielen’. Vroeger hadden de dorpen om ons heen allemaal feesten en de jeugd in Drogeham klaagde dat hier nooit wat te doen was. Dus al snel kwam het idee: we gaan hier ook wat organiseren. En aangezien we hier geen water hebben, zijn we voor de ‘Gondelvaart op Wielen’ gegaan. Inmiddels is het allemaal een stuk professioneler dan in het begin. We trekken zo’n acht- tot tienduizend mensen aan publiek. Er doen tien gondels mee en er lopen drie showkorpsen; het is echt een bonte stoet. Bewust kiezen we al jaren niet meer voor een bepaald thema. Dan is het vaak zo dat als je één wagen hebt gezien, de volgende er toch op lijkt. Om de vrijheid en diversiteit te waarborgen mag iedere buurt zelf een onderwerp kiezen. De wagens mogen niet breder dan drie meter zijn en zijn ongeveer vijf à zes meter hoog. Al in december beginnen de eerste voorbereidingen. In maart à april wordt er echt met bouwen begonnen; in eerste instantie wordt er aan de constructie en het frame gewerkt. Zo aan het einde van de zomervakantie gaan de buurten van start met het bekleden van het frame. Op de woensdag voor de gondelvaart komen er één miljoen dahlia’s binnen, welke snel over de buurten worden verdeeld. Zij beginnen dan te prikken en zijn vaak ook pas op vrijdagmiddag klaar. Om 19.00 uur moeten de wagens op het parcours staan, dus dat is altijd een grote uitdaging. Altijd is het weer spannend of het lukt. Daarnaast ligt er een uitdaging voor de buurten om niet stil te staan qua niveau. De bezoekersaantallen groeien nog altijd en daarin moet je mee groeien. Om toch weer hoger te eindigen moet de ambitie zijn. Of het een strijd is? De laatste week zie je wel iedereen in het dorp er druk mee bezig zijn. Bijna iedereen heeft er wel iets mee te maken. Opa’s en oma’s prikken niet meer, maar passen op de kleinkinderen, zodat de kinderen wel kunnen prikken. Er zijn vier prijzen te verdelen: de vakjuryprijs, de figurantenprijs, de publieksprijs en de prijs van de gemeente Achtkarspelen toegekend door de burgemeester en wethouders. Het publiek is waar we het voor doen. Het is echt een feest, vooral voor de kinderen. Niet voor niets is de toegang voor kinderen tot en met twaalf jaar gratis. Het is echt voor jong tot oud.”

20 REACTIES

 1. I just want to tell you that I am all new to blogging and honestly savored you’re web-site. More than likely I’m planning to bookmark your site . You really have really good articles. Many thanks for revealing your blog site.

 2. you’re in reality a excellent webmaster. The web site loading speed is incredible. It sort of feels that you are doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you’ve performed a wonderful job in this topic!

 3. magnificent submit, very informative. I’m wondering why the opposite experts of this sector do not understand this. You should continue your writing. I’m confident, you have a great readers’ base already!

 4. Hey There. I found your weblog the usage of msn. That is an extremely well written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to learn extra of your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly return.

 5. Somebody necessarily assist to make significantly articles I would state. That is the very first time I frequented your website page and to this point? I amazed with the analysis you made to create this particular submit incredible. Excellent job!

 6. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this blog. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 7. Hmm it looks like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to everything. Do you have any suggestions for first-time blog writers? I’d definitely appreciate it.

 8. I just could not depart your website prior to suggesting that I actually loved the standard info an individual supply on your visitors? Is going to be back frequently to check out new posts.

 9. I haven¡¦t checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 10. I have been browsing online greater than 3 hours as of late, but I by no means discovered any fascinating article like yours. It¡¦s pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the net can be a lot more useful than ever before.

 11. I think other site proprietors should take this site as an model, very clean and magnificent user friendly style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

 12. I’m so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here