De Kruidhof en het IJstijdenmuseum

8
111
Kruidhof 2

Markante musea

Vakantie kan heerlijk zijn. Maar wat als je van verveling niet meer weet wat je moet doen? De Streekkrant Fryslân bezocht de zomerperiode allerlei verschillende musea in de regio om mensen thuis een idee te geven wat te doen bij verveling, slecht weer of gewoon wanneer iemand meer van de regio wil zien. Alleen al in Noordoost Friesland zijn er een hoop musea. 22 daarvan zijn aangesloten bij Markant Friesland. De Streekkrant Fryslân bezocht de afgelopen weken het Kokelhûs fan Jan en Sjut in Earnewâld, landbouwmuseum de Brink in Veenklooster, ’t Fiskershúske in Moddergat, de Oudheidkamer Mr. Andreae in Kollum, De Spitkeet in Harkema en als laatste in de serie is er een combinatie gemaakt. Zowel de Kruidhof als het IJstijdenmuseum in Buitenpost zijn met een bezoekje vereerd.

Het is misschien niet helemaal eerlijk om De Kruidhof en het IJstijdenmuseum in één adem te noemen. Toch gaat dat zo makkelijk, omdat het IJstijdenmuseum en de ingang met tuinwinkel van De Kruidhof onder één dak zitten. Wel zijn het duidelijk twee verschillende disciplines. De Kruidhof is een botanische tuin met maar liefst zeventien thematuinen verspreid over 3,5 hectare, het IJstijdenmuseum is écht een museum, met daarin tentoonstellingen over bijzondere bodemvondsten.

Ook aan de vrijwilligers is te merken dat, ondanks de vele samenwerkingen die er zijn tussen De Kruidhof en het IJstijdenmuseum, iedereen bij zijn eigen afdeling hoort. In het IJstijdenmuseum zijn bodemvondsten te zien die dateren van vele duizenden jaren geleden. Maar het museum richt zich ook met name op de cultuurhistorie van Noord Nederland. In het museum worden veel lezingen gegeven over hoe men vroeger leefde in Noord Nederland. Het museum richt zich ook meer en meer op educatie aan kinderen en jongeren. Voor hen worden er met regelmaat leuke doedagen georganiseerd, die dan in de historische tuinen van de Kruidhof plaatsvinden.

De Kruidhof kent een lange geschiedenis. Al in 1930 werden hier de eerste groente- en fruitsoorten gekweekt. Later, in de jaren ’50, kreeg de tuin meer en meer de functie van onderzoekstuin voor de Rijksuniversiteit van Groningen. Die deden onderzoeken naar de geneeskrachtige werking van kruiden uit de Kruidhof. In die tijd werd de Kruidhof ook een begrip, zowel in de regio als over de landsgrenzen. Vanaf de jaren ’70 is de toeristische functie van de tuin belangrijker geworden, maar nog steeds wordt er veel aan onderzoek gedaan, onder andere in de strijd tegen malaria.

Ook in de Kruidhof worden vaak activiteiten georganiseerd. Wat te denken van de Grote Natuurmarkt, die begin augustus plaatsvond, de Tuindag Buitengewoon in april of de Oogstdag in oktober? En wanneer u komende zaterdag nog niets in de planning heeft is een bezoek aan de Keunstkrite kunstmarkt een goed idee. Maar ook tijdens de gewone openingstijden is er genoeg te zien en te doen. Zo is het mogelijk om een rondleiding te doen, kunnen kinderen de Mark en Antroute, het Trollenpad en het Ontdekpad doen. Ook zijn er twee speelplaatsen voor kinderen. Wie even bij wil komen van een lange tocht door de zeventien tuinen kan terecht in het Tuincafé voor een goede lunch. Sinds begin augustus zijn hier ook arrangementen voor, in samenwerking met een vertelster of workshops van Krûdwiizer. De openingstijden van de Kruidhof zijn van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur, entree bedraagt voor volwassenen €4,50 en voor kinderen €2,00. De openingstijden en entreegelden van het IJstijdenmuseum zijn daar gelijk aan.

 

Kruidhof 3

Kruidhof 1

8 REACTIES

 1. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a coworker who was conducting a little research on this.
  And he actually bought me dinner because I
  discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanks for spending the time to discuss
  this topic here on your internet site.

 2. You made some really good points there. I checked on the internet for more information about
  the issue and found most people will go along with your views on this web site.

 3. Hello there! I simply would like to offer you a big thumbs up for the excellent info you have got right here on this
  post. I’ll be returning to your website for more soon.

 4. I just like the helpful info you provide on your articles.
  I will bookmark your weblog and take a look at once more here frequently.
  I’m slightly sure I will learn many new stuff proper right
  here! Good luck for the next!

 5. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It
  truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you aided
  me.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here