Beeldend kunstenaar houdt maandelijks spreekuur voor kunstenaars

7
168
TWIJZEL - Kunstspreekuur

TWIJZEL – Afgelopen zaterdag hield Anton Venselaar uit Buitenpost voor het eerst een kunstspreekuur in Interieurcafé Pilat & Pilat in Twijzel. Ervaren en onervaren kunstenaars konden gratis langskomen voor tips, trucs en gesprek over kunst. ‘Het kunstspreekuur kwam voort vanuit de wens om op vrijwillige basis kennis door te geven. Kunstenaars zijn over het algemeen veel op zichzelf. Zij werken graag alleen, maar kunnen zich daardoor ook wel eens alleen voelen in hun werk. Want als je vragen hebt, vastloopt in je werk, waar ga je dan naartoe?’ vertelt Venselaar. Op kleinere schaal hield Venselaar al eens eerder een spreekuur in Buitenpost. Hier merkte hij dat er daadwerkelijk behoefte is aan een spreekuur. ‘Het is anders dan een cursus. Bij een cursus leer je stap-voor-stap, maar wat als je al een heleboel kunt, maar bijvoorbeeld alleen wilt weten wat je voor je kunst kunt vragen?’ Voor dit soort, en andere vragen, kunnen kunstenaars terecht bij Venselaar. Venselaar zelf zijn sporen in ruime mate verdiend door de jaren heen. Hij groeide op in Amsterdam, maar ging in Den Haag naar de Academie. Hij was onderdeel van de Fluxus-beweging, een beweging die kunst en de maatschappij dichter bij elkaar wilde brengen. Na zijn studie ging hij naast zijn kunstenaarsbestaan ook lesgeven, zowel voor jongeren en ouderen. ‘Lesgeven is iets wat ik altijd leuk heb gevonden. Het zit in mijn aard, denk ik. Ook nu hoop ik mensen iets mee te kunnen geven.’ Venselaar maakte door de jaren heen van allerlei soorten materialen en technieken gebruik. ‘Linosnedes, Siberisch krijt, olieverf, aquarel, steendruk en houtsnedes, en ik heb zelfs een tijdje kunst gemaakt met stempels. Een veel terugkomend onderwerp in mijn werk zijn bomen. Ik ben dol op bomen, en dan met name oude bomen. Bomen vertegenwoordigen een persoonlijkheid. Ik zeg dan ook wel eens ‘ik maak portretten van bomen’.’ Ook kunstenaars die andere soorten kunst, zoals keramiek, wandkleden of andere vormen maken zijn welkom op het spreekuur. ‘Het kan best zijn dat mensen met vragen komen waar ik niet één, twee, drie een antwoord op heb. Maar ik ga dan mijn uiterste best doen om binnen twee weken een passend antwoord te vinden.’ Momenteel is het de planning dat Venselaar iedere maand één keer op zaterdagmiddag in Interieurcafé Pilat & Pilat spreekuur houdt. De eerstvolgende keer vindt plaats op 19 oktober aanstaande. ‘En als het aanslaat, dan wil ik daar de komende jaren graag mee doorgaan.’

7 REACTIES

 1. I believe this is among the so much important information for me.

  And i’m satisfied reading your article. However should commentary on some common issues, The site style
  is perfect, the articles is in point of fact nice : D. Good task, cheers

 2. Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog.

  I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole
  thing. Do you have any helpful hints for first-time blog writers?
  I’d certainly appreciate it.

 3. Hello! I could have sworn I’ve been to this web site before but after
  browsing through many of the articles I realized it’s new
  to me. Anyhow, I’m certainly delighted I found it and I’ll be book-marking it
  and checking back regularly!

 4. I think this is one of the most significant information for me.
  And i’m glad reading your article. But want to remark on few general
  things, The site style is perfect, the articles is really great : D.
  Good job, cheers

 5. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Extremely helpful info particularly the last part 🙂 I care for
  such information much. I was seeking this certain information for a very long time.
  Thank you and best of luck.

 6. My spouse and I stumbled over here from a different web address and
  thought I might check things out. I like what I see so now i am following you.

  Look forward to exploring your web page yet again.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here