Grijpskerk blijft koploper; OKVC heer en meester in Vrouwenparochie

0
121

Overzicht voetbal

STREEK – Grijpskerk is medekoploper na de tweede overwinning. In eigen huis werd Zwaagwesteinde verslagen: 1-0. Aduard pakte eindelijk de eerste drie punten (zie verslag elders). Het gaat niet goed met FC LEO (2-1 nederlaag bij VIOD) en Opende, dat thuis met 3-0 verloor. In de vierde klasse eindigde de topper Birdaard-Grootegast in een gelijkspel. OKVC speelde de eerste wedstrijd en won meteen met grote cijfers: 0-6 bij CVO. Kloosterburen won zondag knap bij Nieuw-Roden. VVSV’09 had een vrij weekend.

GRIJPSKERK won de slag van Zwaagwesteinde. Het winnende doelpunt werd een kwartier voor tijd gescoord. Het was een gelijkopgaande strijd aan de Enk. Qua voetbal was het niet de beste wedstrijd van Grijpskerk, qua instelling wel. Grijpskerk kwam op 1-0 via een vrije trap, waar Grijpskerk afgelopen week toevallig op getraind had. De teruggekopte bal werd succesvol afgerond door Ron Stoutmeijer. Zwaagwesteinde, voor het eerst in actie, zette vervolgens veel druk en doelman Erik van ’t Hoen pakte nog een bal die richting de uiterste hoek ging, Door de winst blijft Grijpskerk medekoploper. FC LEO moest het opnemen op ‘Treffers Heech’ van VIOD Driesum. De Leensters verloren in de slotfase. En dat had niet gehoeven. LEO kwam met 1-0 voor via Stan Buikema. Een penalty bracht VIOD weer langszij. In de tweede helft waren de oranjehemden, die in de eerste helft niet thuis gaven, beter en kregen veel kansen, maar die waren niet besteed aan Rowan Rozema en Marco Rietema. Als je zelf niet scoort doet de tegenstander het wel, luidt de ongeschreven voetbalwet. Trainer Jan Jaap Zijlstra vond het niettemin een zure nederlaag, doordat de 2-1 vijf minuten voor tijd gescoord werd. De topper Birdaard-FC GROOTEGAST eindigde onbeslist. Na een 2-1 achterstand kwam Grootegast vijf minuten voor tijd weer op gelijke hoogte. Opmerkelijk was dat de beide centrale verdedigers scoorden. Jan Haan zette de gasten via een penalty op voorsprong, waarna de Friezen gelijkmaakten. De andere verdediger Stefan Krijthe liet een afstandsschot in de kruising verdwijnen. Het schot , goed voor de uiteindelijke 2-2, werd onderweg nog aangeraakt. "We hebben niet te weinig gekregen", bekende oefenmeester Marcel Poll. "Birdaard is een topploeg. Vorig jaar verloren we zulke wedstrijden, dat is de winst". Het wil maar niet vlotten met OPENDE dat in Anjum eindelijk een gelijkwaardige tegenstander trof. Het was een duel dat over en weer ging. Na de 0-1 was Opende weer de weg kwijt. Trainer Wietse van der Veen benadrukte in de rust nog maar weer eens de afspraken. Het ging na rust redelijk goed en Opende kreeg vervolgens drie levensgrote kansen, die er niet ingingen, Na de 0-2 was het over en uit. Anjum won uiteindelijk met 0-3. "Resultaat is de enige oplossing. Het zal weer een moeizame week worden met praten,praten, praten", hoopt Van der Veen op een ommekeer. Het eerste verlies voor DE LAUWERS is een feit. Al was de 3-1 bij Leovardia niet om lang wakker van te liggen. De Lauwers trof een Leovardia dat niet veel beter was. De gasten domineerden in het eerste deel zelfs en kregen enkele opgelegde kansen, die niet benut werden. Knullig uitverdedigen en een inzet in eigen doel betekende echter een 2-0 ruststand. Na de 3-0 was de strijd gestreden. Het werd uiteindelijk 3-1. .ZUIDHORN kreeg Godlinze op visite. Het duel der middenmoters eindigde in een Godlinzer victorie. Het winnende doelpunt werd gescoord uit een strafschop. "Je kon erover discussiëren, van wel of niet. Ik vond van niet", zei trainer Ton Rozema, die er verder geen woorden aan vuil maakte. Rozema legde de schuld neer bij zijn eigen ploeg. "Qua kansenverhouding was de nederlaag terecht. We hebben de laatste twee wedstrijden te maken met het euvel dat we geen kansen kunnen creëren, terwijl we dat in de eerste wedstrijd en in de beker wel konden". OKVC speelde eindelijk de eerste wedstrijd en had duidelijk honger naar de bal. OKVC- net als vorig seizoen kampend met veel personele problemen, maar nu wel beschikkend over een grotere selectie- was verreweg de betere op sportpark ‘Froubuurt’ tegen de plaatselijke combinatieploeg uit Vrouwenparochie en Oude Lije. Het was niet een wedstrijd van ‘vrouwen en kinderen eerst’, maar werd een kinderlijk eenvoudige overwinning op de onbekende tegestander: 6-0. Dit na een ruststand van 3-0. Maurice Zuidema (2), Mark Smid, Jasper Jimmink, Gelmer Korf en Christiaan Koopman waren de doelpuntenmakers. Coach Jurrie Smit was niet alleen tevreden over het resultaat, maar zag ook mooie doelpunten. NIEKERK boekte een regelmatige 3-0 zege op Rood-Zwart Baflo. Tot de rust (3-0) was er geen vuiltje aan de lucht. In de tweede helft zetten de rood-zwarten een beetje druk, maar bleef Niekerk koel. Vervolgens zakten de gasten in en werden irritant. Twee spelers kregen rood. Een speler van Niekerk die hard het duel inging. Vervolgens werd hij in het gezicht geschopt, waardoor het tien tegen tien was. De doelpunten kwamen op naam van Eddy Posthumus en laatste man Jeroen Beerlings, die ook als verdediger topscorer is. Beerlings maakte er twee. KLOOSTERBUREN pakte zondag de volle buit bij Nieuw-Roden. Het was een terechte overwinning voor de zwart-witten, gezien de betere kansen. De gasten kwamen na een 1-0 achterstand via Arno Kuizenga en Anno- Jan Ozinga op een 1-2 voorsprong en verzuimden vervolgens meer te maken. Daardoor werd het nog spannend, maar de Groningers lieten de winst niet meer glippen: 2-3. GVB herstelde zich na de blamage van vorige week, al was het resultaat niet positief. De strijd tegen Blauw-Geel ’15 ging gelijkop. GVB kwam in het stadse met 1-0 voor door Jeffrey Kruizinga. In de tweede helft werd de thuisclub beter en kwamen de gasten niet meer onder de druk uit. Na de 1-1 kregen de Grootegasters nog .wel kans op de gelijkmaker, die gemist werd. Blauw Geel scoorde vervolgens de verdiende 2-1 en trok zich vervolgens terug om de overwinning zonder al te veel inspanning over de streep te trekken. EENRUM kreeg een pak slaag van het bijzonder productieve Engelbert: 6-0. Het was tevens de eerste nederlaag voor de rood-zwarten die vorige week nog met 6-1 wonnen. De equipe van Ronald Bouwman is daardoor in de middenmoot terechtgekomen.