Breicafé de Steek viert lustrum met cadeautje voor de kinderen

0
123
HURDEGARYP - pantoffels

Pantoffels voor alle vijfjarigen uit Hurdegaryp

HURDEGARYP – Insteken, draad overslaan, doorhalen, af laten glijden. Anno 2013 is breien hip. Er verschijnen steeds weer nieuwe boeken met bijzondere breipatronen op de markt (denk maar aan het boek ‘Kerstballen breien’ van twee Noorse heren) en ook breicafé’s poppen als paddestoelen uit de grond. Breicafé de Steek in Hurdegaryp is één van die café’s, al draaien zij al een tijdje mee. Breicafé de Steek is een interessegroep van de Vrouwen van Nu, afdeling Hurdegaryp, en is begonnen in 2008 op initiatief van Geertrui Schelhaas. Vanwege hun eerste lustrum bedachten de leden van het breicafé een ludieke actie. Alle vijfjarigen in Hurdegaryp mogen op woensdag 6 november samen met hun ouders een set pantoffeltjes uitzoeken. Tussen 14.00 en 15.30 kunnen de kinderen met hun ouders terecht in MFC It Maskelyn in Hurdegaryp. ‘Breicafé de Steek begon in 2008 met twaalf leden,’ vertelt Annie Buma, voorzitster van de Vrouwen van Nu afdeling Hurdegaryp. ‘Vijf jaar later zijn we inmiddels met zo’n dertig vrouwen, die regelmatig bij elkaar komen om te breien.’ Wat bijzonder is aan het breicafé is dat de dames eigenlijk alleen maar breien met wol wat zij gekregen hebben. ‘En dat is best bijzonder, gezien het groeiende ledenaantal.’

In de vijf jaar dat het breicafé bestaat hebben de leden al verschillende bijzondere breiprojecten afgerond. Zo breiden zij honderdvijftig mutsen voor Tryater en gebreide pakken voor de voorstelling 11Stêdetocht, maakten zij 210 paar pantoffeltjes voor kinderen in Sint Petersburg, 200 breiwerken voor een weeshuis in Moldavië, breiden zij verschillende kledingstukken voor dak- en thuislozen van het Leger des Heils en maakten zij maar liefst 400 breiwerken voor Stichting Orphans Refugees Aid in Letland, Rusland en Oekraïne. Daarnaast breiden zij ook complete poppengarderobes voor de onderbouw van de beide basisscholen in Hurdegaryp. Op de basisschool CBS De Winde gaven zij ook breilessen. Dat de dames helemaal bij de tijd zijn blijkt wel uit verschillende wildbrei-projecten waaraan zij deelnamen of zelf organiseerden. De dames van breicafé de Steek zijn trots op het grote aantal gebreiden artikelen die zij in vijf jaar tijd maakten voor verschillende goede doelen. Om hun lustrum te vieren is er dit keer gekozen voor kinderen uit Hurdegaryp zelf. ‘Alle vijfjarigen en kinderen die dit kalenderjaar nog vijf moeten worden uit Hurdegaryp zijn welkom om een paar kleurrijke, gebreide, warme pantoffeltjes uit te komen zoeken,’ aldus Buma. In het lustrumseizoen van breicafé de Steek breien de dames ook voor de stichting Fryslân Moldava. Deze breiproducten zijn bedoeld voor de allerarmsten in Moldavië. Het transport van de producten naar deze regio’s wordt geregeld door de de stichting en betaald uit de inkomsten van kringloopbedrijf de Wissel uit Dokkum. ‘Mochten we teveel pantoffeltjes hebben gebreid, en dat zit er dik in want we hebben zo’n 160 paar, dan gaan deze naar Moldavië,’ vertelt Geertrui Schelhaas.

Kijk voor meer informatie over het breicafé op www.vrouwenvannu.nl/hurdegaryp/breicafé.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here