O.D.I. blijft ondanks 86-jarig bestaan vernieuwen

48
164
DSK_STRK-p13.pdf - Adobe Acrobat Pro

“We gaan met onze tijd mee”

KRUISWEG – Ontspanning door inspanning, daar draait het allemaal om bij de gelijknamige toneelvereniging uit Kruisweg. Hard gerepeteerd wordt er zeker, maar tijd voor gezelligheid is er ook. De toneelvereniging bestaat nu al 86 jaar en weet met haar voorstellingen jaar in jaar uit volle zalen te trekken. In het dorpshuis passen 150 man, zoveel inwoners heeft het dorp ook ongeveer. Toch kiest O.D.I. ervoor om dit jaar twee voorstellingen te geven. “Vorig jaar pasten niet alle mensen in de zaal. En we willen wel dat iedereen de kans krijgt om te komen kijken, ook al hebben we dan op dag twee de zaal misschien niet helemaal vol”, aldus bestuurslid Klara Bolt.

De toneelvereniging bestaat uit een gemengde club van twintig mensen, waarvan het grootste deel ook nog daadwerkelijk speelt. Sander Adema is met zijn achttien jaren het jongste lid, terwijl Dinie Nauta al zeventig jaar lid is en daarmee overduidelijk het predikaat van het oudste lid verdient. Het is een hechte groep mensen. Klara: “We kunnen alles tegen elkaar zeggen. En als iemand het eens moeilijk heeft, dan vang je elkaar op. We zien elkaar echt wel als vrienden.”

Daar draagt het jaarlijkse weekendje weg naar Westerwijtwerd ook aan bij. Ook dan draait het lang niet alleen om gezelligheid, want gewerkt moet er worden! Zo maken alle spelers een collage van hun rol. Hoe zie je je rol? Daar over wordt dan gediscussieerd. Ook worden er verschillende oefeningen gedaan en de voorstelling van vorig jaar wordt nog eens bekeken. Maar ook wordt er gebarbecued, spelletjes gespeeld en veel gelachen.

Dit jaar staat het stuk ‘Apestaartje.nl’ op het programma. Het gaat over een vader die naar een verzorgingstehuis gaat. Daar aangekomen blijkt hij een waardevol schilderij te bezitten. Hij weet het zelf niet, maar de directrice van het verzorgingstehuis weet dat wel. Zij probeert er op sluwe wijze een slaatje uit te slaan. Het is een blijspel, waarin veel hilarische situaties voorkomen. Dat is een heel verschil met vroeger. Klara: “Toen speelden we meer dramatische stukken. Mensen gingen wel eens huilend de zaal uit.”

Dat weet ook haar vader Jacob Meijer nog goed. Hij is al 56 jaar lid van de vereniging. Hij speelt nu niet meer, maar heeft dat wel veel gedaan. “Nu doe ik nog maar één ding binnen de vereniging: kaarten verkopen.” Als klein jongetje begon hij al met toneelspelen. In die jaren is veel veranderd, merkt Meijer. “De tijd is moderner geworden. Vroeger repeteerden we altijd in het oude dorpsgebouwtje. Later in het dorpshuis. En inderdaad, toen speelden we veel zwaardere stukken. Zeemansstukken. Zo speelden we eens in Roodeschool in een zaal met honderd mensen. Je kon er een spelt horen vallen. Ik vond dit soort stukken altijd mooier om te spelen dan die kluchten. Wist je je tekst even niet meer, dan liep je een keer extra peinzend over het podium. Natuurlijk wel met je goede oor naar de soufleur gericht. Maar tegenwoordig slaan dit soort stukken niet meer zo aan. Mensen willen plezier hebben.”

Meijer koestert veel warme herinneringen aan zijn tijd bij de toneelvereniging. Zo weet hij nog die keer dat ze optraden in de Molenberg in Delfzijl. “In het stuk werd gerookt, dus hadden we afgesproken dat op het toneel gerookt mocht worden. In de zaal echter, werd er daardoor ook gis gerookt. Halverwege de voorstelling stond het blauw van de rook en dook de brandweer op achter de coulissen. De rook uit de zaal was in de rookmelders gekomen. Ze zeiden al dat we geluk hadden gehad dat er geen 900 liter water naar beneden was gekomen. Dan was de souffleur verzopen in zijn hokkie.”

Ondanks het succes van O.D.I. heeft de vereniging het niet altijd gemakkelijk gehad, vooral in de tijd dat de televisie op kwam. Wel zeven of acht verenigingen in de buurt overleefden het niet. Nu gaat het volgens Meijer weer een stuk beter met de toneelverenigingen. “Ik denk dat de mensen ondertussen flauw zijn van de televisie. Hier in Kruisweg leeft het echt. Sowieso het verenigingsleven. Het is een kleine gemeenschap die leuk kan samenwerken. Vroeger speelden we wel iets meer, bijvoorbeeld voor de plattelandsvrouwen. Dan namen de leden met liefde een halve snipperdag. Dat werd gewaardeerd.”

Behalve dat het toneel wat vrolijker is geworden door de jaren heen, is ook de voertaal veranderd: die is nu namelijk Gronings. Dit past beter bij Kruisweg, vindt Klara en bovendien is het ook makkelijker om emoties uit te drukken in het Gronings. “Als ik boos moet zijn op het toneel, dan gaat dat gemakkelijker in het Gronings.” Het enige nadeel is dat steeds minder jongeren Gronings spreken. “Maar vooralsnog lukt het ons altijd om een mooi stuk in het Gronings neer te zetten.”

Apestaartje.nl wordt opgevoerd op 10 en 11 januari in het dorpshuis, vanaf 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Titia Bolt en Jacob Meijer.

 

 

48 REACTIES

 1. I just want to tell you that I am all new to blogging and site-building and truly loved your web blog. Most likely I’m want to bookmark your blog post . You surely come with tremendous article content. Thanks a bunch for revealing your webpage.

 2. I have read some good stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you put to make one of these wonderful informative website.

 3. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thanks

 4. Someone essentially lend a hand to make seriously posts I might state. That is the first time I frequented your web page and up to now? I amazed with the research you made to create this actual submit amazing. Fantastic task!

 5. I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here frequently. I’m quite certain I’ll learn many new stuff right here! Best of luck for the next!

 6. Good post. I learn one thing tougher on different blogs everyday. It will at all times be stimulating to read content material from other writers and apply a bit one thing from their store. I’d desire to use some with the content on my weblog whether or not you don’t mind. Natually I’ll offer you a link on your net blog. Thanks for sharing.

 7. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just too excellent. I really like what you have acquired here, certainly like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it sensible. I can not wait to read much more from you. This is actually a wonderful web site.

 8. Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

 9. Thanks so much for giving everyone an extremely remarkable opportunity to discover important secrets from this website. It really is so good plus stuffed with a great time for me and my office co-workers to search the blog nearly thrice a week to read through the fresh secrets you have. Of course, I am usually impressed considering the beautiful strategies you serve. Selected 4 areas in this article are in fact the most effective I’ve had.

 10. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something enlightening to read?

 11. Hiya very cool site!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your site and take the feeds also…I’m glad to search out numerous useful info here within the submit, we’d like work out more techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 12. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 13. Oh my goodness! an incredible article dude. Thank you However I am experiencing concern with ur rss . Don’t know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting similar rss problem? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

 14. I figured out more a new challenge on this weight loss issue. One issue is a good nutrition is extremely vital while dieting. A huge reduction in fast foods, sugary food, fried foods, sweet foods, beef, and white-colored flour products could be necessary. Keeping wastes unwanted organisms, and toxic compounds may prevent desired goals for fat loss. While a number of drugs in the short term solve the issue, the nasty side effects are certainly not worth it, and they also never supply more than a short lived solution. This can be a known undeniable fact that 95% of fad diets fail. Thank you for sharing your thinking on this site.

 15. I have to express my thanks to the writer just for rescuing me from this particular circumstance. Right after browsing throughout the the net and finding tricks which are not beneficial, I believed my life was over. Being alive devoid of the solutions to the issues you have fixed by way of your review is a serious case, and those that might have in a wrong way affected my career if I had not encountered the website. Your own skills and kindness in maneuvering all things was useful. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t encountered such a step like this. I am able to now look ahead to my future. Thanks a lot very much for this professional and sensible help. I will not be reluctant to suggest your web site to anyone who wants and needs guidance on this subject.

 16. Whats up! I simply want to give a huge thumbs up for the good information you could have right here on this post. I might be coming again to your weblog for extra soon.

 17. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 18. Hi there, I discovered your site by way of Google whilst searching for a similar matter, your web site came up, it looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 19. Thanks for these tips. One thing I should also believe is always that credit cards featuring a 0% interest often attract consumers in zero rate, instant acceptance and easy on-line balance transfers, but beware of the real factor that will void your current 0% easy road annual percentage rate and to throw you out into the poor house rapidly.

 20. Generally I don’t read post on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to check out and do it! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite great article.

 21. My spouse and i were very cheerful Ervin could conclude his inquiry through the entire precious recommendations he acquired through your web pages. It’s not at all simplistic to just choose to be giving for free solutions which usually some people could have been making money from. And now we recognize we need the blog owner to thank for this. The specific illustrations you have made, the simple website menu, the relationships you help promote – it’s got all excellent, and it’s really leading our son in addition to us believe that that theme is excellent, and that’s incredibly indispensable. Thank you for all!

 22. Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very helpful info specifically the last part 🙂 I care for such information a lot. I was seeking this certain information for a very long time. Thank you and good luck.

 23. Great work! This is the type of information that should be shared across the internet. Shame on the search engines for no longer positioning this put up higher! Come on over and seek advice from my site . Thanks =)

 24. Excellent blog you have here but I was wondering if you knew of any discussion boards that cover the same topics discussed here? I’d really like to be a part of community where I can get opinions from other experienced people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Appreciate it!

 25. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really annoying. A good website with interesting content, this is what I need. Thanks for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 26. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually annoying. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 27. I genuinely enjoy looking through on this site, it holds excellent content . “Something unpredictable but in the end it’s right, I hope you have the time of your life.” by Greenday.

 28. I simply wanted to say thanks all over again. I’m not certain the things I could possibly have done in the absence of the smart ideas provided by you regarding this theme. It seemed to be a real frightening scenario for me personally, however , finding out your professional manner you resolved it forced me to leap over delight. Now i’m thankful for this information as well as believe you know what a powerful job your are putting in educating many people thru your webpage. Probably you haven’t met any of us.

 29. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good web site with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 30. Hey there. I found your site by means of Google at the same time as looking for a related subject, your site got here up. It seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 31. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good website with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 32. I’m not sure where you are getting your information, however great topic. I needs to spend some time studying more or figuring out more. Thanks for excellent information I used to be searching for this info for my mission.

 33. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really frustrating. A good website with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 34. Thank you, I’ve recently been searching for information about this topic for ages and yours is the best I’ve discovered so far. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

 35. Thanks for revealing your ideas. I’d also like to convey that video games have been at any time evolving. Technology advances and revolutions have made it simpler to create realistic and fun games. These kind of entertainment games were not that sensible when the real concept was first of all being tried out. Just like other kinds of technologies, video games also have had to evolve via many years. This itself is testimony on the fast growth and development of video games.

 36. Hello there. I found your blog via Google whilst searching for a comparable subject, your website got here up. It seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here