CDA en GroenLinks toch door met PvdA

0
81
Kor Berghuis 2013

DA zag ChristenUnie-wethouder van buiten niet zitten

LEENS – Het waren volgens CDA-voorman Kor Berghuis de moeilijkste collegeonderhandelingen ooit. Nog nooit eerder zaten de programma’s van de partijen in De Marne zo dicht bij elkaar als bij deze verkiezingen. Na een week onderhandelen hakte hij toch de knoop door. De komende vier jaar wordt De Marne bestuurd door zijn CDA, GroenLinks en de VVD.
Ze waren dichtbij, maar uiteindelijk werd het hem niet: een coalitie van CDA, GroenLinks en VVD in De Marne. “Ik werd er niet vrolijk van, maar het kan gebeuren,” reageert Johan van der Vis (VVD) op het nieuws. Waarom de partij niet mee mag doen in het college werd hem niet geheel duidelijk. Ook de ChristenUnie viel buiten de boot. Voornaamste reden: de partij wilde een wethouder van buiten de gemeente en hier ging het CDA niet mee akkoord. Theo de Vries: “Wij wilden een ervaren bestuurder en die hadden we ook gevonden.” De partij had wel een plek in het college verwacht, omdat zij wonnen bij de verkiezingen. Zelf wilde De Vries niet in het college. “Ik heb een goede baan bij de marechaussee en daar wil ik graag blijven,” was zijn uitleg.
Wie het wel werd was de PvdA. De afgelopen jaren zat deze partij ook in het college, maar dat betekende niet automatisch een plek op het pluche. Lastig punt bij de onderhandelingen was de kijk op de herindeling. De PvdA had in een eerdere vergadering al aangegeven niks te zien in de grote G7-Gemeente, die nu al de naam Waddenland krijgt. Zij zag meer in iets dat meer kleinschalig is. Afgesproken is nu dat de onderzoeken afgewacht worden en dat daarna pas een beslissing genomen wordt. Mariëtte De Visser (PvdA): “Als PvdA hebben we met CDA en GroenLinks afgesproken dat we beide versies onderzoeken.” Herwil van Gelder (GroenLinks) benadrukt daarbij dat de een herindeling in de G7-variant geen wet van meden en persen is. “Het belangrijkste waar ik naar kijk is of je straks ruimte kunt geven aan mensen om zelf dingen te organiseren en vorm te geven. Ik heb geen trek in een Super-Winsum, maar dat is mijn veronderstelling vooraf. Ik wacht graag de resultaten af.” Deze week begint de partij met het schrijven aan en beleidsprogramma voor de komende vier jaar. Wanneer dat precies af is, weten de partijen niet. Wel doen ze hun best ervoor om in april de wethouders te kunnen beëdigen. Volgens Kor Berghuis (CDA) wordt dan ook bekend wie welke portefeuille krijgt. Dat de jeugdzorg bij Herwil van Gelder blijft staat wel vast. Hij is provinciaal de leider op dit dossier.