Martinuskerk Gytsjerk podium voor ‘Kunst in de kerk’

0
137
Gytsjerk - kunst in de kerk

GYTSJERK – ‘Met hart en ziel’ is het thema van alweer de vierde editie van ‘Kunst in de kerk’, een initiatief van de Protestantse Gemeente Trynwâlden (PGT). Dit jaar is de expositie te zien in de Martinuskerk in Gytsjerk, een kerk gebouwd in de 12e eeuw na Christus. Het thema geeft ruimte voor verschillende aspecten van de kerkbeleving en de menselijke behoefte aan zingeving,’ aldus Tjitte Wierdsma, voorzitter van de Taakgroep Groeien en Bouwen van de PGT. ‘Enorme vreugde, maar ook zielsbedroefd zijn, Een sterke inzet en gedrevenheid naast verslagenheid, hoop naast wanhoop. Intens zeker zijn van een hoopvolle toekomst, maar ook vol twijfel zoeken naar de waarden in het bestaan. Met hart en ziel gedreven leven, maar ook geloven tegen de klippen op. Daar gaat het thema ‘Met hart en ziel’ over.’
Het is inmiddels de vierde keer dat in de periode voor Pasen een expositie te zien zal zijn in één van de kerkgebouwen van de Protestantse Gemeente Trynwâlden. In de voorgaande jaren waren de exposities ook al in de Martinuskerk, maar ook in de Mariakerk in Oentsjerk en de Pauluskerk in Aldtsjerk. Dit jaar zijn de kunstwerken te zien van 7 april tot en met 18 april, Goede Vrijdag.
‘De expositie is met name in de passietijd opgezet, omdat daar de accenten zo sterk aan de orde zijn: vol overgave leven, naast droefenis over wat erbarmelijk verloren gaat. Het lijden van Christus, maar ook het hoopvolle persperctief op leven door zijn opstanding. De link met Pasen straalt gedurende de expositie in een deel van de werken door. Het wordt door kunstenaars, ieder op een heel diverse wijze, vertolkt in hun kunst.’
Aan de groepsexpositie doen een flink aantal (amateur)-kunstenaars mee. Het zal gaan om het werk van kunstschilders, fotografen, dichters, schrijvers, beeldhouwers, bloemschikkunst en textiele werkvormen. ‘Kunstenaars kunnen zich aanmelden om mee te doen met de expositie. Ook benaderen wij zelf kunstenaars met de vraag of zij mee willen doen met ‘Kunst in de kerk’. Deelname staat open voor alle (amateur)-kunstenaars en creatieve geesten, met name uit de Trynwâldster gemeenschap’, aldus Wierdsma.
Naast het bekijken van de kunst kunnen bezoekers ook luisteren bij verschillende presentaties. Op dinsdag 8, woensdag 9, donderdag 10 en vrijdag 11 april zijn er ‘s avonds tysseb 19.30 en 20.00 lezingen, die een aanvulling zijn op de expositie. Op dinsdagavond vertelt Heine Noordstra uit Mûnein over zijn werk. Noordstra werkt met thema’s als architectuur, natuur en landschap en spiritualiteit en religie. Daarnaast zal mevrouw Angelika Verhoog op de woensdagavond het een en ander laten zien uit haar verzameling Russische kunstzinnige doosjes. Op vrijdagavond is er tijd voor woord en muziek met Jan Kleefstra en Aukje de Graaf. Voor de donderdagavond wordt er nog gekeken naar welke kunstenaar over zijn of haar werk kan gaan vertellen.
In de tweede week van ‘Kunst in de Kerk’, de Stille Week voor Pasen, wordt er ‘s avonds een vesper gehouden op maandag, dinsdag en woensdag tussen 19.30 en 20.00 uur. De expositie is op deze avonden eveneens toegankelijk. Bezoekers kunnen zowel deelnemen aan de vesper als tijdens de vesper even rustig in de kerk plaatsnemen.
De expositie is vanaf vrijdag 7 april op alle dagen behalve zondag geopend. Openingstijden: 16.00-18.00 en 19.00-21.00 uur. Op zaterdag van 10.00-12.00 en 14.00-16.00 uur. Op de laatste dag, Goede Vrijdag op 18 april, is de expositie ‘s avonds niet geopend. De Martinuskerk is gevestigd aan de Canterlandseweg 63, net buiten de dorpsgrenzen van Gytsjerk.