CBS de Paadwizer Oentsjerk

0
178
Ongenode gast - hessel prins 1

Datum: 2 april
Tijd: 11.15

De leerlingen van groep 7/8 van de Paadwizer hadden al vroeg op de woensdagochtend in de gaten dat er iets speciaals ging gebeuren die dag. Op het dagrooster dat op het digiboard geprojecteerd stond viel te lezen dat er om 11.15 een verrassing zou volgen. De kinderen vroegen juf de oren van het hoofd, maar juf wist ook niet precies wat de verrassing in zou houden. Er was maar één iemand in de klas die daar vanaf wist, en dat was Hessel Prins, leerling van groep 7/8.
Hessel had namelijk afgelopen vrijdag zijn spreekbeurt gehouden over het Wetterskip. Niet zo vreemd, wanneer je bedenkt dat Hessels vader bij het Wetterskip werkt. In zijn research naar informatie voor zijn spreekbeurt over het Wetterskip kwam Hessel de jongerenwebsite droppiewater.nl tegen, waar hij allerlei informatie vond over water, het riool en het waterschap. Op die website was ook een quiz te doen, waar Hessel vervolgens aan mee deed.
Wat Hessel op dat moment nog niet wist was dat de waterschappen in Nederland ieder halfjaar een prijs uitloven aan degene die op dat moment het hoogst heeft gescoord tijdens de quiz. Hij vond het gewoon leuk om mee te doen, en zo zijn kennis te testen.
Een paar weken geleden kreeg de moeder van Hessel echter een telefoontje. Hessel was degene die het hoogst scoorde in de quiz en kreeg daarvoor een prijs. Niet alleen voor zichzelf, maar voor zijn hele klas: een geheel verzorgd schoolreisje naar het Watermuseum in Arnhem. Maar tot woensdagochtend wist alleen Hessel hier vanaf, en zijn klas nog helemaal niets.
Om 11.15 kwamen een aantal mensen van het Wetterskip samen met de dijkgraaf van het Wetterskip naar de klas van Hessel. ‘Weten jullie wat een dijkgraaf precies doet?’ vroeg hij aan de klas. ‘Dat is iemand die dijken graaft?’ antwoordde één van de kinderen. Dat bleek niet het goede antwoord, al moest de dijkgraaf er wel om lachen. ‘Nee, ik graaf geen dijken. Ik zit meer op kantoor. Eigenlijk ben ik net zoiets als een burgemeester, maar dan van het water.’ Na deze vraag stelde de dijkgraaf nog een aantal vragen over wat het Wetterskip nou precies doet.
De kinderen van groep 7/8 bleken al best veel te weten over wat het Wetterskip doet. Op vragen als: hoeveel gemalen zijn er in Nederland en hoeveel daarvan staan in Friesland? wisten de kinderen foutloos antwoord te geven. Goed opgelet dus bij Hessel zijn spreekbeurt.
Na een tijdje worden de kinderen toch een beetje ongeduldig. Ja, ze hebben inmiddels in de gaten dat de verrassing met Hessel te maken heeft, en misschien ook wel met het Wetterskip, maar wat nou precies de verrassing is? De dijkgraaf geeft het verlossende antwoord: ‘Hessel heeft meegedaan met een quiz en was daarbij het afgelopen halfjaar de beste. Daarom wint Hessel nu een prijs, waar jullie allemaal wat aan hebben!’ De eer is uiteindelijk aan Hessel om te vertellen wat de prijs is. ‘We gaan met z’n allen naar Arnhem, naar het Watermuseum. Op schoolreisje dus!’ De juf, die stiekem allang wist wat er aan de hand was, benadrukt nog eens even wat precies de bedoeling is. ‘We gaan in mei met de bus naar Arnhem, en het wordt allemaal voor ons betaald!’ Naast de verrassing van het schoolreisje krijgen alle kinderen nog een goodiebag van het Wetterskip met informatie en een bidon, die ze mee kunnen nemen wanneer ze op schoolreisje gaan. Hessel gaat ondertussen nog met de dijkgraaf op de foto, met de cheque die hem overhandigd wordt. Het lijkt net alsof Hessel een ster is, met al die camera’s om zich heen, die een foto van hem willen maken. En voor zijn klasgenoten is Hessel vandaag ook wel de ster van de dag. Hij heeft hen toch maar mooi even een schoolreisje bezorgd!

Ongenode gast - hessel prins 2

Ongenode gast - hessel prins 3