De Kruidhof en IJstijdenmuseum krachtig van start

0
206
Buitenpost - opening seizoen de kruidhof

BUITENPOST – Het nieuwe seizoen voor botanische tuin De Kruidhof en het IJstijdenmuseum is afgelopen vrijdag van start gegaan. Het thema van De Kruidhof is dit jaar ‘krachtig met kruiden’ en alle evenementen ademen dit seizoen dan ook kruiden uit. Het IJstijdenmuseum komt dit jaar met een prachtige GPS-route door het gebied en zet nog meer in op educatie. Directeur van De Kruidhof Jan Willem Zwart startte de opening van het nieuwe seizoen met een filmpje over de toekomst van De Kruidhof.  In 2013 is een onderzoek gedaan naar de toekomstmogelijkheden van De Kruidhof als netwerkorganisatie en kenniscentrum voor de Noardlike Fryske Wâlden.
De uitkomsten daarvan worden dit jaar verder uitgewerkt. Hoogleraar Wim Quax van de Rijksuniversiteit Groningen gaf een lezing over het grensoverschrijdende project Phytosana waaraan De Kruidhof de komende jaren deelneemt. Binnen het project worden met kruiden voedingsmiddelen, cosmetica en geneesmiddelen ontwikkeld gericht op gezond ouder worden. Zo kweekt De Kruidhof onder meer fluitenkruid waarbij men probeert een stof uit te halen dat kan worden gebruikt bij de strijd tegen diverse vormen van kanker. Voorzitter Rob de Vink van het IJstijdenmuseum ging in op de educatieve functie die het museum nog meer krijgt dan voorheen. Na de verbouwing in 2013 zijn er interactieve mogelijkheden voor jong en oud om Nederland en de directe omgeving van Buitenpost te herleven in de IJstijd. Ook wordt er dit jaar voor het eerst een GPS fietsroute met IPads georganiseerd die start bij het museum en mensen meeneemt de omgeving in. De nieuwe Wâlddichter van Achtkarspelen, Suzan Bosch, droeg te midden van de geneeskruiden het gedicht ‘Krêft’ voor dat zij voor De Kruidhof schreef. Daarna werd er een burger met verse kruiden uit de tuinen gelanceerd die dit jaar op de menukaart van het tuincafé zal staan. Er werd getoast op een kruidig seizoen met een verse kruidensmoothie.