Illegale paardenbakken in Grootegast niet meer veilig

0
58

GROOTEGAST – De gemeente Grootegast gaat weer streng optreden tegen inwoners die een illegale paardenbak in hun tuin hebben. Burgemeester en wethouders hebben dat afgelopen week besloten na een uitspraak van de Raad van State.
Begin vorig jaar kondigde het college al aan streng te gaan optreden tegen de circa dertig illegale paardenbakken in de gemeente. Van west naar oost zouden alle inwoners met illegale bak aangeschreven worden met het verzoek deze te verwijderen. Wanneer zij dit niet deden, zou een dwangsom volgen. Een gezin aan de Provincialeweg in Opende ging hiertegen in beroep bij de rechtbank in Groningen. Deze stelde daarop de familie in het gelijk, waarna de gemeente besloot om de handhaving te staken. Omdat het college overtuigd was van haar gelijk, werd wel in hoger beroep gegaan bij de Raad van State. Burgemeester Kor Dijkstra (CDA): “De Raad van State heeft geen steek overgelaten en de rechtbank is teruggefloten.” Het besluit van de rechtbank werd daarom vernietigd.
Voor de gemeente Grootegast is daarmee de weg vrij om het handhaven weer op te pakken. “De uitspraak is zo duidelijk dat nu weer wordt doorgezet,” zegt Dijkstra. Hij verwacht dat er nog zeker vijftien tot twintig illegale paardenbakken worden gevonden. “We hebben het onderzoek per direct weer opgepakt en onze ambtenaren zijn er hard mee bezig. We verwachten voor het einde van het jaar alles afgerond te hebben.”
Bang voor een dwangsom hoeven de inwoners volgens Dijkstra niet meteen te zijn. “Als we een illegale paardenbak vinden gaan we eerst met de mensen in overleg,” zegt hij. “Als de bak maar voor een paar procent verkeerd ligt, zullen we niet ingrijpen. Bij grotere gevallen kan ik dat niet tolereren.” De gemeente geeft de eigenaren van de illegale paardenbakken ruim een maand om deze te verwijderen. Daarnaast wordt in overleg gekeken naar een passende oplossing, zegt Dijkstra. “Laatst was er een meneer die een illegale opslag van mest in zijn tuin had. Hij zei dat zijn hele hobby weg was als hij het niet meer mocht opslaan. Nu staat er een grote afgesloten mestbak en is het probleem ook opgelost.” Kritische noten over het handhavingsbeleid verwacht Dijkstra niet uit de gemeenteraad te krijgen. “Zij hebben allemaal met dit beleid ingestemd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here