VZ2000 praat met VNG & VGG over decentralisaties en herindeling

0
34

GROOTEGAST/DEN HAAG – De lokale partij VZ2000 heeft onlangs een gesprek gevoerd met een delegatie van de Vereniging van Groninger Gemeenten en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over de decentralisaties van de zorg, de herindeling en de gevolgen van aardbevingen in de provincie Groningen. Dat deed zij samen met andere lokale partijen uit de provincie. Met de gesprekken willen zij aangeven dat wat hun betreft er nu teveel op de gemeenten afkomt.
In heel Nederland komen volgend jaar de decentralisaties van de zorg op de gemeenten af. Verschillend daarmee met de rest van Nederland, wordt in Groningen ook gesproken over de op handen zijnde herindeling en gevolgen van de gaswinning. Voor de lokale partijen in de provincie was dat de reden om bij beide verenigingen aan de bel te trekken. “Al die partijen hebben hun ongerustheid geuit,” zegt Ytsen van der Velde. “Ons advies is om alles gefaseerd te doen. Ga eerst die decentralisatie goed regelen en dan pas bepalen of je wilt samenwerken of herindelen.”
Binnenkort wil hij ook over het gesprek spreken in de Grootegaster gemeenteraad. “De raad heeft in grote meerderheid gezegd dat wanneer de vier gemeenten in het Westerkwartier niet financieel gelijkwaardig zijn, een herindeling niet door kan gaan. In mei krijgen we een rapport waarin staat waarom de vier gemeenten denken dat ze wel financieel gelijkwaardig zijn. We zullen dan zien wie nog voor een herindeling stemt.” Van der Velde vreest dat de cijfers zo neergezet worden, dat het lijkt alsof de herindeling niet voor financiële problemen zal zorgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here